News

Dezastru ecologic la Galați! Dunărea a adus un munte de gunoaie din cauza inundațiilor. Video

06.06.2019 | 12:43
Dezastru ecologic la Galati Dunarea a adus un munte de gunoaie din cauza inundatiilor Video
ADVERTISEMENT

Inundațiile fără precedent din ultima perioadă au produs un dezastru ecologic pe Dunăre. Fluviul a fost invadat de o insulă de gunoaie și sticle de plastic chiar în dreptul fazelei din Galați. Acest fapt a făcut ca portul să fie blocat iar navele și bacul să avanseze cu greu printre deșeuri. Iar asta s-ar putea să fie doar începutul, întrucât nivelul apei crește alarmant de la o oră la alta.

Dezastru ecologic pe Dunăre, la faleza din Galați

Codul roșu de furtună a lovit și județul Galați în ultimele 48 de ore. Oamenii s-au arătat extrem de dezamăgiți de imaginile dezolante de pe faleza orașul: „E jale aici, bine că nu sunt victim omenești. Miroase urât și este dezolant”, se destăinuie gălățenii. În port au venit chiar și echipe sanitar-veterinare, dar misiunea lor este extrem de îngreunată de deșeuri. Pompierii încearcă să disperseze animalele în putrefacție, dar lucrările lor avansează greu:

ADVERTISEMENT

„Am reuşit să scoatem un număr de 11 animale, au mai rămas din păcate trei, prinse undeva pe la mijloc. Cu ce avem în dotare nu am reuşit să ne apropiem. E destul de dificilă intervenţia, având în vedere că animalele erau într-o stare avansată de putrefacţie”, a spus plutonierul-major Ştefan Diaconu de la ISU Galaţi, pentru Antena 1.

Codul portocaliu de inundații pe Dunăre continuă *foto: inhga.ro
Codul portocaliu de inundații pe Dunăre continuă *foto: inhga.ro

Cotele Dunării devin alarmante

Garda de Mediu poate amenda restaurantele din zonă, dar și reprezentanții portului, dacă nu strâng deșeurile. Sancțiunea ar putea ajuge și la 50 de mii de lei. Aceștia însă dau din umeri, întrucât situația este clar scăpată de sub control. După ce au curățat zona din jurul falezei din Galați, la câteva ore distanță Dunărea arăta la fel. Asta pentru că apele din râurile poluate continua să se reverse cu forță în fluviu.

ADVERTISEMENT

Alerta se menţine şi pentru zilele viitoare. Hidrologii au emis cod portocaliu pentru mai multe sectoare de pe fluviu , iar șapte judeţe sunt afectat. Nivelul apei a crescut deja alarmant. În zona Brăilei, cotele au crescut cu 13 centimetri într-o singură zi. Iar la Bechet, apele au depășit cota de atenție cu 6 centimetri.