News

Dezastru ecologic în Groenlanda! 2 miliarde de tone de gheață s-au topit doar săptămâna trecută

17.06.2019 | 11:31
Dezastru ecologic in Groenlanda 2 miliarde de tone de gheata sau topit doar saptamana trecuta

Temperaturile neobișnuit de calde pentru această perioadă au afectat Groenlanda. Astfel, nu mai puțin de 2 miliarde de tone de gheață s-au topit pe cea mai mare insulă din lume. Este o cantitate foarte mare pentru această perioadă a anului. Nu este însă primul eveniment de acest fel care se produce în perioada recentă. Asta pentru că în ultimii 10 ani temperaturile au tot crescut iar gheața evident că s-a topit.

Cum explică oamenii de știință scenariul din Groenlanda

De obicei, sezonul de „dezghețare” în Groenlanda se produce de la mijlocul lui iulie până în august. Cu toate acestea, potrivit experților consultați de CNN, calota glaciară s-a topit cu trei săptămâni mai devreme în 2019. Motivul pentru această activitate neobișnuită e dat de mai mulți curenți de aer cald care au planat deasupra insulei în ultima perioadă și a dus la acest întreg proces, care nu este însă nemaiîntâlnit de către specialiști.

Ultima oară când gheața s-a topit cu câteva zile înainte de momentul obișnuit s-a produs în 2012. De asemenea, primul precedent a fost creat în 2007, atunci când sute de tone de gheață s-au scurs în apele oceanelor. Cu toate acestea, o magnitudine de asemenea importanță nu a mai fost niciodată înregistrată.

Cum arată harta Groenlandei după topirile de gheață din ultimii ani *foto: twitter
Cum arată harta Groenlandei după topirile de gheață din ultimii ani *foto: twitter

Ce se întâmplă dacă va continua procesul topirii gheței din Groenlanda

Specialiștii apreciază că dacă acest fenomen va continua, atunci nivelul apelor va crește enorm în următorii ani: „Nu am mai văzut ca acest eveniment să se producă de la sfârșitul anilor ’90. Dacă aceste sezoane extrem de gheață topită devin noua normalitate, atunci ar putea avea efecte importante în jurul globului, în special în ceea ce privește creșterea nivelului apei. Groenlanda a fost principalul contribuitor al acestui proces în ultimele două decenii”, a apreciat cercetătorul Thomas Mote, de la Universitatea din Georgia.