News

Dezastru ecologic în Marea Neagră. Autoritățile române, în alertă

Autoritățile monitorizează zona Mării Negre. Îngrijorări privind efecte adverse ale dezastrului ecologic provocat de scufundarea petrolierelor rusești în strâmtoarea Kerci
11.01.2025 | 13:33
Dezastru ecologic in Marea Neagra Autoritatile romane in alerta
Autoritățile în alertă din cauza dezastrului ecologic din Marea Neagră Foto: sevastopol.su / Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministrul Mediului a precizat că deversarea produselor petroliere a cauzat cel mai mare dezastru ecologic din ultimii ani, iar autoritățile române sunt în alertă.

Dezastru ecologic în Marea Neagră

Mircea Fechet a informat că a avut o întâlnire cu specialiștii din cadrul mai multor instituții, împreună cu care a decis să continue monitorizarea îndeaproape a situației.

ADVERTISEMENT

„Suntem cu ochii pe Marea Neagră, unde, de aproape o lună, se văd efectele celui mai mare dezastru ecologic din ultimii ani, în urma scufundării în strâmtoarea Kerci a două petroliere rusești.

Am avut o întâlnire de lucru cu specialiștii din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, INHGA, Poliția Română, Paza de Coastă, ABA Dobrogea-Litoral, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Marină ‘Grigore Antipa’, alături de care am decis să continuăm să monitorizăm îndeaproape lucrurile”, a scris Mircea Fechet într-o postare pe pagina sa de Facebook.

ADVERTISEMENT

Ministrul a mai precizat că presa internațională, inclusiv cea rusă, relatează despre o înrăutățire a situației „în ceea ce privește petele de combustibil care au ajuns în regiunile Krasnodar și Crimeea”.

„Din cauza poluării apei Mării Negre, sunt sute de păsări moarte, probabil peste 1.000, zeci de delfini morți, mulți kilometri de plajă afectați de poluarea cu aproximativ 9.000 tone de M100, un produs specific fostei Uniuni Sovietice.

ADVERTISEMENT

Mă îngrijorează inclusiv natura acestei substanțe deversate, care se pare că nu este petrol, ci mazut, un produs petrolier greu, de calitate scăzută.

Acesta este eliberat constant din navele scufundate și adus la țărm, își schimbă comportamentul în funcție de temperatura exterioară, și, probabil, în funcție de temperatura Mării Negre.

ADVERTISEMENT

Deși riscul este unul scăzut să ne confruntăm cu efecte adverse grave în urma accidentului din strâmtoarea Kerci, monitorizăm în continuare imaginile satelitare și urmărim prognozele oceanografice pentru a fi pregătiți în cazul în care curenții se îndreptă dinspre zona strâmtorii Kerci sau din zona Crimeea către litoralul românesc”, a mai scris Mircea Fechet.

În urma unei furtuni severe produse în 15 decembrie, două petroliere rusești au fost avariate și cel puțin o persoană a murit. Petrolierele respective transportau 9.200 de tone (62.000 de barili) de produse petroliere la momentul incidentului.

Autoritățile din Rusia au declarat în 26 decembrie stare de urgență la nivel federal ca răspuns la deversarea de petrol de-a lungul coastei Mării Negre, la o zi după ce regiunea sudică Krasnodar a declarat stare de urgență regională.

ADVERTISEMENT
Tags: