News

Dezastru ecologic la marginea Ploieștiului. O conductă care transporta petrol s-a spart

O conductă care transporta petrol s-a spart într-un cartier rezidențial din Ploiești. O cantitate semnificativă de țiței a pătruns în sol, dar din fericire, scurgerea a fost oprită.
28.01.2022 | 19:07
Dezastru ecologic la marginea Ploiestiului O conducta care transporta petrol sa spart
Scurgerea de petrol a fost oprită, anunță autoritățile. Credit foto: Captură video YouTube
ADVERTISEMENT

Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova a intervenit vineri dup-amiază în cazul unui accident care a dus la deversarea de petrol. În acest moment, anchetatorii iau în calcul posibilitatea ca accidentul să fi fost cauzat de o avarie, notează Agerpres.

După cum au informat reprezentanții ISU Prahova, cantitatea de petrol scursă în urma accidentului este semnificativă. De asemenea, imaginile de la fața locului arată că curtea unei clădiri din zonă a fost afectată.

ADVERTISEMENT

Informațiile oferite de autorități arată că scurgerea de petrol afectează o suprafață mai mare de 1.500 de metri pătrați din zona unui cartier rezidențial de la marginea orașului Ploiești.

Autoritățile au dispus limitarea traficului rutier. De asemenea, zona afectată este atent supravegheată pentru a limita riscurile producerii unui incendiu.

ADVERTISEMENT

Între timp, scurgerea de petrol a fost oprită și urmează realizarea unei anchete pentru a stabili condițiile în care acest accident avut loc. De asemenea, Prefectura Prahova a anunțat că a cerut stabilirea măsurilor care se impun.

“Prefectul a cerut instituţiilor deconcentrate să asigure în continuare delimitarea porţiunii respective pentru a oferi siguranţa locuitorilor din zonă până când echipajele de intervenţie şi mentenanţă ale societăţii pentru servicii specializate de transport petrolier vor definitiva reparaţia conductei şi curăţarea zonei”, a mai transmis Prefectura Prahova.

ADVERTISEMENT

Cât de periculoasă este o scurgere de țiței?

În general, scurgerile de țiței sunt asociate cu accidentele pe mare. Cu toate acestea, ele se pot produce și pe uscat și pot fi deosebit de periculoase pentru pânza viața vegetală și animală din zona afectată.

Unul dintre cele mai semnificative riscuri în cazul unui astfel de accident este legat de contaminarea pânzei freatice. Astfel, dacă o scurgere de petrol nu este curățată la timp, există posibilitatea ca hidrocarburile să intre în sol și de acolo în apă.

ADVERTISEMENT

În funcție de amploarea accidentului, petrolul poate ajunge în pânza freatică și să pună în pericol oamenii, animale și plantele din zona afectată. Dacă cantitatea deversată este mai mare, există riscul ca compușii din țiței să ajungă din pânza freatică în apa pâraielor și a fluviilor, punând în pericol un areal mai extins.

Alte scurgeri de țiței care au avut loc în România

Accidentele ecologice în care au loc deversări de petrol sunt destul de rare în România. Cu toate acestea, ele au loc, unul dintre cele mai mari astfel de evenimente a avut loc în 2012.

Mai exact, în albia Oltețului s-au scurs în jur de 50 de tone de petrol neprelucrat. Experții care au lucrat la acest caz erau de părere că acest eveniment a dus la distrugerea unei porțiuni de 15 kilometri de ecosistem.

ADVERTISEMENT