Premier League

Dezastru financiar pentru fotbalul englez! Pierderi de peste 1,5 miliarde euro dacă și sezonul 2020-2021 va fi cu porțile închise

14.05.2020 | 13:42
Dezastru financiar pentru fotbalul englez Pierderi de peste 15 miliarde euro daca si sezonul 20202021 va fi cu portile inchise
ADVERTISEMENT

După cum scrie tabloidul The Sun, se profilează un adevărat dezastru financiar pentru fotbalul englez în privința viitorului sezon, 2020-2021. Dacă restricțiile privind accesul spectatorilor în tribune vor fi menținute, atunci cluburile vor avea de suferit pierderi uriașe și multe dintre echipele din ligile inferioare ar putea dispărea.

Până la apariția vaccinului anti COVID-19, nicio manifestare sportivă nu va fi cu public în Regat

Premierul britanic Boris Johnson a precizat clar că până nu va apărea un vaccin antiCOVID 19 nu se va permite la nici o manifestare sportivă prezența publicului. Și cum același premier declara miercuri că în opinia lui niciodată nu va fi realizat acest vaccin perspectiva sportului din Regat este una cât se poate de sumbră.

ADVERTISEMENT

Practic, există temeri justificate asupra faptului că întregul sezon 2020-2021 s-ar putea desfășura cu porțile închise și raportat la nivelul primelor patru ligi aceasta ar însemna pierderi financiare în valoare de 1,5 miliarde euro.

Echipele din ligile inferioare pot pierde statutul profesionist

Cel puțin începând de la nivelul Championship, al doilea eșalon și mergând până la nivelul League Two, al patrulea eșalon, cluburile obțineau cel puțin 40 la sută din vânzarea biletelor și a abonamentelor.

ADVERTISEMENT

Lipsite de acest aport esențial, ele nu au alte șanse pentru a supraviețui decât să reducă drastic salariile, și atunci fotbașiștii nu vor mai veni să joace pentru ele sau cluburile vor fi nevoite să îi transforme pe jucători din profesioniști în semiamatori, care să aibă și servicii part-time.

Manchester United încasa 130 de milioane euro anual din vânzarea de bilete și abonamente

Nici pentru cluburile din Premier League lucrurile nu stau foarte bine, exemplul cel mai elocvent fiind Manchester United, care din vânzarea biletelor, a abonamentelor și a altor efecte pentru suporteri câștiga anual 130 de milioane euro!

ADVERTISEMENT
Dezastru financiar pentru fotbalul englez! Pierderi de peste 1,5 miliarde euro dacă și sezonul 2020-2021 va fi cu porțile închise. Foto: The Sun

Desigur, privind în grădina altora, exemplu danezilor de la Midtjylland, unele cluburi găseasc o soluție bună să amenajeze parcările din incinta stadioanelor unde suporterii pot să urmărească meciurile din mașini pe ecranele gigant din fața lor.

Modelul danez, cu suporteri urmărind meciul în parcarea stadionului, din mașini

Dar asta numai dacă autoritățile nu vor considera prea riscantă din punct de vedere al sănătății o astfel de inițiativă, care ar putea însemna cîteva mii de bilete vândute de meci, probabil s-ar stabili o limită a numărului de mașini admise să intre în stadion.

ADVERTISEMENT

Și să nu mai vorbim și despre deținătorii de drepturi TV pentru cluburile din Premier League, care nu prea mai par dispuși să plătească aceleași sume în condițiile în care tribunele vor fi goale și nu se știe dacă mai pot vinde publicitate, dacă nu sunt spectatori pe stadion.

ADVERTISEMENT