Peste 25 de unități au fost închise temporar, iar printre nereguli s-au găsit alimente expirate, mizerie și produse periculoase. Comisarii ANPC au transmis în perioada 27 – 30 decembrie 2024 că în zonele turistice Bucovina, Brașov, Maramureș, Valea Prahovei, Băile Felix și Rânca au fost verificați 144 de operatori economici.
În urma acestor controale au fost date peste 86 de amenzi contravenționale, în valoare de 458.000 de lei, dar și 117 avertismente. Este vorba despre pensiuni și restaurante care nu respectă întocmai legislația și, implicit, pun sănătatea clienților în pericol.
Totodată, produse în valoare de 55.000 de lei au fost declarate neconforme și au fost oprite de la comercializare, în timp ce 28 de operatori economici au avut serviciile suspendate temporar, conform News.ro.
Operatorii economici trebuie să-și rezolve problemele identificate înainte de a primi dreptul să redeschidă. Ca de obicei, inspectorii ANPC au găsit multe probleme, cum ar fi produse textile fără elemente de identificare, produse periculoase sau jucării contrafăcute sau alimente expirate sau fără informații corespunzătoare.
Alte probleme identificate au fost condiții de igienă necorespunzătoare folosite de operatori, inclusiv neigienizarea facilităților de cazare, inclusiv băi și saltele necorespunzătoare. Această situație nu este, din păcate, o noutate.
”Încă de la început de an, îmi doresc ca eforturile Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor să continue să fie un simbol al respectului pentru drepturile fiecărui cetăţean.
Prin munca noastră, ne propunem să construim un mediu mai sigur, mai corect şi mai transparent pentru toţi consumatorii. Fie ca 2025 să fie un an al responsabilităţii şi al încrederii reciproce, în care fiecare dintre noi contribuie la bunăstarea comunităţii.
La mulţi ani!”, a declarat Sebastian Hotca, preşedintele interimar al ANPC. Inspectorii ANPC descind în fiecare an la operatorii economici și, din păcate, mereu se lasă cu amenzi record și cu foarte multe localuri suspendate.
Semn că nimeni nu învață din greșeli. Industria HoReCa a fost aproape de faliment în ultimii ani din cauza pandemiei de Covid-19, însă acum toate afacerile au început să își revină. Cu toate acestea, unii patroni au mai mereu probleme la aceste controale, ca și în fiecare an.