News

Dezastru în Bucureşti! Termoenergetica, sufocată de datorii. Oamenii îngheaţă în case. Ce soluţie a găsit primarul

09.12.2020 | 16:46
Dezastru in Bucuresti Termoenergetica sufocata de datorii Oamenii ingheata in case Ce solutie a gasit primarul
ADVERTISEMENT

Mii de bucureșteni îngheață în case în condițiile în care iarna abia s-a instalat. Primele zile mai reci au scos la iveală, așa cum era de așteptat, numeroase probleme ale Capitalei, De departe, cea mai stringentă este cea care ține de sistemul de încălzire.

De altfel, cartiere întregi au fost lipsite de apă caldă încă din timpul verii, situația fiind una semnalată de FANATIK la timpul respectiv chiar AICI.

ADVERTISEMENT

Concret, pentru a se rezolva problema este nevoie de bani mulți, dar și de timp. Deocamdată, noul edil, Nicușor Dan spune că nu beneficiază de ele.

Mii de bucureșteni îngheață în case

O primă explicație pentru caloriferele reci ale bucureștenilor a oferit-o ELCEN încă de la începutul toamnei. Compania a atras atenţia că atât Primăria Municipiului Bucureşti, cât şi Termoenergetica trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru asigurarea continuităţii prestării serviciului public de furnizare a apei calde şi căldurii către locuitorii bucureşteni onorându-şi obligaţiile de plată.

ADVERTISEMENT

FANATIK a consultat situația la zi și a descoperit că, în acel moment, datoriile Termoenergetica faţă de ELCEN erau de aproximativ 400 milioane de lei. Mai exact, discutăm despre 383.520.998,65, bani care s-au strâns lunar până în luna august, conform imaginii de mai jos.

Prea multe nu s-au întâmplat între timp. Cel puțin, nu în bine. S-au mai achitat din datoriile lunii martie, nu toate, dar au ajuns la data scandetă alte două luni. Drept pentru care acestea sunt în continuare colosale. Vorbim despre 362.501.272,94 lei și, atenție, un total de 914 zile de depășire a plăților.

ADVERTISEMENT

Termoficare prin rugăciune, noua găselniță în București

De altfel, un fost președinte RADET a transmis că este nevoie mai degrabă de o minune pentru a trece cu bine peste iarnă. Gabriel Dumitrașcu a spus că pe nimeni nu a interesat de soarta şi renovarea sistemului de termoficare din Capitală.

„Ce se poate face repede? Repede putem face o rugăciune, cum s-a făcut și anul trecut, și acum doi ani, ca sistemul să mai reziste. Și spun asta în cunoștință de cauză. În urmă cu 5 ani am prezentat un plan coerent de abordare a renovarii sistemului de termoficare.

ADVERTISEMENT
Sursa elcen.ro

Din păcate, acest plan a rămas doar pe hârtie, la un an după acest plan, urmând insolvența RADET cu tot ce se știe despre acest calvar. În momentul de față, lucrurile sunt într-o evoluție negativă și lucrul ăsta se constată de la iarnă la iarnă”, a zis acesta.

Nicușor Dan, acuze la adresa Gabrielei Firea

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei a explicat că lipsa căldurii în București și numeroasele avarii care au apărut în rețeaua municipală se datorează felului în care a fost gestionat totul în precedentul mandat. Acesta a subliniat că “este situația moștenită din administrația trecută”

Sursa foto – colaj Fanatik

“Nu putem să facem mai mult decât am spus că vom face în campania electorală, din păcate. Există un indicator legat de câtă apă se pierde, adică apa de adaos. Aceasta este de trei ori mai mare decât acum trei ani și cu 50% mai multă decât anul trecut.

Din păcate, aceasta este situația moștenită, sistemul acesta mergea oricum târâindu-se, s-au mai adăugat niște lucrări de cârpeală, care se făceau vara, iar toată această vară nu s-a făcut nimic, iar lucrurile sunt din ce în ce mai rele”, a adăugat edilul Bucureștiului

Firea, replică tăioasă pentru actualul primar

Replica a venit imediat de la fostul primar PSD. Gabriela Firea a explicat că avariile de la rețeaua de termoficare, mai ales cele din sectoarele 2 și 3, acolo unde au fost cele mai multe probleme, au fost reparate tocmai de Termoenergetica.

Firea a mai adăugat că CET Sud, care aparține ELCEM și care se află în subordinea Guvernului, livrează acum agent termic la 60 de grade, în loc de 90-100 de grade, cât ar fi normal.

Sursa foto – colaj Fanatik

„Rezultatul este înfiorător: apa călâie și calorifere abia dezmorțite, din care nu se face căldura nici în saloane de spitale, nici în apartamentele cetățenilor din zonele Colentina, Ștefan cel Mare, Doamna Ghica etc.

Nu vreau să stric weekend-ul nimănui. Dar Domnii Orban, Popescu, Nicușor Dan, au idee ce atribuții legale dețin? Ce răspundere față de cetățeni? Îi văd foarte calmi și relaxați”, a adăugat Firea.

Lista avariilor și a clădirilor fără apă caldă și căldură

În tot acest timp, ca să citești lista imobilelor din București care nu au agent termic ai nevoie de timp bun. Este de remarcat faptul că aceasta se întinde pe nu mai puțin de 28 de pagini, potrivit situației centralizate zilnic de Termoenergetica.

Concret, discutăm despre peste 3.400 de imobile din care 75% se află în sectoarele 3 şi 2. Lucrurile nu sunt mai bune  nici în alte zone. Oamenii stau cu gecile pe ei în casă, trag disperaţi semnale de alarmă şi se plâng pe reţelele de socializare.

Sursa foto – hepta.ro

Aceștia spun că probleme serioase în alimentarea cu agent termic au apărut în urmă cu aproape o săptămână. De atunci vremea s-a stricat și mai rău. Caloriferele sunt aproape reci și remedierea pare să nu aibă loc prea curând. De altfel, Nicușor Dan a transmis că problemele de furnizare ale apei calde din București vor fi rezolvate în integralitate după trei ani.

Între timp a venit cu o soluție care a încins spiritele pe rețelele de socializare. Acesta a spus că pentru București va exista o hartă interactivă care va afişa temperatura din reţeaua de termoficare. „E tot ce aveam nevoie. Să intru pe internet ca să văd că este frig la mine în casă. Interesant era dacă îmi arăta harta asta și când nu o să mai fie”, a scris pe o rețea de socializare un tânăr.

Unde poți verifica dacă este o avarie pe strada ta

Între timp, poți să verifici oricând vrei sau ai nevoie  AICI dacă pe strada ta există o avarie. De asemenea,  AICI găsești dacă există lucrări programate în perioada imediat următoare. Străzile pe care există o funcționare sub parametri, pot fi văzute  AICI.

ADVERTISEMENT