News

Dezastru în privinţa locurilor din creşele bucureştene! Ce acte sunt necesare pentru înscrierea copilului

Dezastru în privinţa locurilor din creşele bucureştene cu doar câteva săptămâni înaintea începutului de an
16.08.2021 | 12:45
Dezastru in privinta locurilor din cresele bucurestene Ce acte sunt necesare pentru inscrierea copilului
Părinții trec printr-un adevărat război al nervilor în procesul de înscriere al copilului la creșă. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

La un singur lucru nu se gândesc cei care vor să aibă un copil – faptul că bucuria unui urmaş poate fi umbrită destul de repede de felul în care statul se întrece în a pune piedici. Prima dintre ele este legată de înscrierea odraslei la creșă. În România, mama poate să stea doi ani de zile acasă în concediu de maternitate, dar după aceea trebuie să revină în câmpul muncii.

Problema este că la doi ani de zile, copilul este dependent de părinți. Abia a deprins mersul în două picioare, a început să scoată primele cuvinte și cam atât. În rest are nevoie de ajutor pentru aproape orice dorește să facă.

ADVERTISEMENT

Dezastru în privinţa locurilor din creşele Capitalei!

Drept pentru care tinerii părinți au la dispoziție două variante. Una ar fi să apeleze la bunici, în cazul în care aceștia sunt încă în viață, în forță și au disponibilitate pentru a mai crește un copil aflat într-un moment critic al vieții.

A doua opțiune este reprezentată de creșele de stat sau cele de la privat. Cum ultimele sunt aproape „rezervate” celor cu posibilități materiale mai mari, ceilalți sunt obligați să apeleze la sistemul gândit de statul român.

ADVERTISEMENT

Doar că, în acest moment, în cel mai mare oraș al țării există o lipsă acută a locurilor, ceea ce face ca, în disperare de cauză, părinții să-și înscrie odrasla încă din momentul nașterii la anumite unități. Zis, dar mai ales dificil de făcut pentru că lista de așteptare pentru anumite creșe este una lungă cât o zi de sărbătoare mare. De exemplu, pentru cele în sistem danez, se dă o adevărată luptă și nu o dată părinții au apelat la diferite tertipuri.

Astfel, poate cel mai important lucru pe care îl au de făcut aceștia este să vadă ce creșe au în apropierea locuinței. Mulți dintre ei vor rămâne însă cu mari semne de întrebare pentru că există cartiere întregi care nu beneficiază de astfel de unități. Toți vor fi nevoiți să „forțeze” puțin legea și unul dintre părinți va apela la prieteni, rude sau anunțuri pe internet pentru o viză de flotant.

ADVERTISEMENT

Viza de flotant, ștampila care apropie un loc în creșele de stat

Banala ștampilă asigură dreptul de înscriere la una dintre creșele bucureștene. Nu mai puțin de 100 de euro costă o asemenea viză dacă judecăm după postările de pe internet. Există o mulțime de doritori și oferta este limitată.

După ce copilul a fost „arondat” unei creșe începe lupta dosarului de înscriere. Una care nu este deloc ușoară, în ciuda faptului că pandemia de coronavirus a mai redus din birocrație. Acum, părinții au scăpat de prezența obligatorie la sediile DGASPC-urilor, însă emoțiile sunt departe de a fi încheiate.

ADVERTISEMENT

Conform ultimelor statistici, în Bucureşti ar exista, atenție mare, 29 creşe de stat, unități aflate în subordinea consiliilor locale. Acestea au o capacitate de aproape 4000 de locuri, potrivit datelor de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Municipiul Bucureşti. Numărul de locuri din creşele de stat, unde sunt supravegheaţi şi îngrijiţi copii cu vârste de sub trei ani, este unul mai degrabă amuzant, având în vedere că cererea ar fi undeva în jurul a 50.000 de copii.

Drept pentru care mulți ajung pe listele de așteptare. De exemplu, înscrierile la creșe pentru anul școlar 2021-2022 au început undeva în luna mai, dar locul este garantat mai degrabă pentru cei care fac trecerea dintr-o grupă în cealaltă. Pentru cei care vin prima oară situaţia e mai complicată şi mai ales îndelungată.

Câte creşe sunt în Bucureşti

De altfel, pentru orice părinte, momentul primei despărţiri de bebeluş şi al reîntoarcerii la lucru este unul destul de dificil. Pentru cei care nu au norocul de a avea pe cineva care să îi ajute cu creşterea copilului, creşa devine automat salvarea. O salvare care întârzie sau poate nu ajunge niciodată.

Şi sunt 29 de astfel de unităţi la dispoziţia oamenilor, însă mult prea puţine locuri. În toată ţara, doar 18.115 copii erau înscrişi în creşele de stat în urmă cu cinci ani de zile. Existau însă 600.000 de copii la nivel naţional cu vârsta până în trei ani, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Între timp, indemnizația lunară pentru creșterea copilului s-a stabilit în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului. Indemnizația nu se cumulează cu salariul, astfel că, dacă părintele în cauză decide să se întoarcă mai devreme la muncă, pierde banii aferenți indemnizației pentru creșterea copilului.

Indemnizația nu poate fi sub 1.250 de lei și nici peste 8.500 de lei, indiferent cât de mari ar fi veniturile părintelui care intră în CCC. Sumele acestea au făcut ca natalitatea să crească serios ceea ce a adus o presiune și mai mare pe sistemul creșelor.

Mai mult decât atât, Guvernul a aprobat majorarea stimulentului de inserție, de la 650 lei la 1.500 lei, dacă părintele revine în activitate până la vârsta de 6 luni a copilului sau 1 an în cazul copilului cu handicap

Se estimează că un procent de 20% din cele 178.727 de persoane care beneficiază de indemnizație pentru creșterea copiilor vor opta pentru întoarcerea la activitatea profesională și obținerea stimulentului de inserție înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2, respectiv 3 ani, astfel că numărul beneficiarilor de stimulent de inserție va crește la 105.687 persoane, față de 85.673 câte sunt în prezent.

Doar că toate aceste cifre înseamnă copii care vor fi îndreptați către creșe, creșe care și așa sunt suprapopulate și abia mai fac față cererilor.

Cartiere fără creșe, autoritățile ridică din umeri

De curând, Mihaela Ștefan, viceprimar al Sectorului 6 a ținut să explice situația din zonă. Aceasta a transmis că peste 700 de copii au fost înscriși în cele 3 creșe din sector, unități cu un total de 940 de locuri. Două dintre ele se găsesc în zona Drumul Taberei iar a treia, în zona Militari.

„În cartierele Crângași și Giulești nu avem astfel de creșe, lor adăugându-se și zonele în plină expansiune, cum ar fi Prelungirea Ghencea”, a notat aceasta pe o rețea de socializare. „Rețeaua creșelor din Sectorul 6 este insuficientă ca distribuție, dar și ca mărime. Avem în prezent aproape 400 de cereri pe care nu am avut cum să le soluționăm.

Din păcate, lipsa locurilor și a accesibilității creșelor au făcut ca mulți părinți să nu mai depună cererea de înscriere, astfel încât datele pe care le avem în acest moment nu sunt concludente în a determina nevoia reală din comunitate. După unele estimări, în Sectorul 6 se nasc anual în jur de 3.500 de copii. Locurile din creșe în acest moment sunt insuficiente”, a continuat Mihaela Ștefan.

Cum a inaugurat Gabriel Mutu, fostul primar al Sectorului 6, o grădiniță fără acreditare

Răspunsul autorităților nu are darul de a calma spiritele. De exemplu, în plină campanie electorală pentru alegerile locale de anul trecut, fostul primar al Sectorului 6, Gabriel Mutu nu a ezitat o clipă să inaugureze o grădiniță, deși unitatea nu avea autorizație de funcționare.

Culmea, abia la un an de zile distanță de la acel moment, aceasta face înscrieri și a anunțat că este gata să-și deschidă porțile. Porți care au stat închise pe durata întregului an școlar încheiat în luna iunie. Vezi întreaga poveste AICI.

„Trebuie întâi acreditată și abia după aceea vor începe înscrieri și angajări. Momentan, tot ceea ce pot să vă spun este că nu știm nimic. Poate pe finalul lunii august să avem alte informații. Au inaugurat-o, dar eu ce să vă spun?

Au inaugurat-o înainte să fie angajați oameni sau să poată avea loc înscrieri. Noi nu putem să facem înscrieri până nu sunt toate actele gata. Probabil că o să fie gata anul acesta, dar nu pot să vă spun o dată exactă. Acum n-avem personal, n-avem nimic”, spunea reprezentanta liceului Marin Preda pentru FANATIK. La aproape 365 de zile distanță, unitatea este gata.

Ce acte sunt necesare pentru înscrierea copilului în creșele de stat

Sunt mai multe acte necesare înscrierii copilului în învățământul preșcolar. De asemenea, există și câțiva pași prin care părinții trebuie să treacă până când primesc răspunsul. Uneori acesta poate însemna strict trecerea copilului pe o listă de șateptare.

  • cererea de inscriere generala de SIIIR
  • certificat de nastere copil
  • copie C.I. parinte/ tutore/ reprezentant legal
  • hotarari judecatoresti (daca este cazul)
  • declaratia-acord de inscriere la unitatea solicitata (conform celor 3 optiuni) semnata de ambii parinti/tutore/reprezentant legal
  • fisa medicala potrivit reglementarilor in vigoare, eliberata de medicul de famlie (se depune la momentul inceperii anului scolar)
  • copie a documentului eliberat de ISMB si copie a documentului medical care justifica amanarea inceperii scolarizarii pentru copiii care implinesc varsta de 6 ani pana la data de 31.08.2021 (conform Ordinului Ministrului Sanatatii nr. 430/2004, pentru aprobarea Baremului medical cu afectiunile care pot constitui cauze de a manare a inceperii scolarizarii la varsta de 6 ani)
  • documente care dovedesc indeplinirea criteriilor de departajare generale sau specific ale celor trei unitati de invatamant pentru care au optat.

Toate informațiile declarate în cererea  de solicitare a înscrierii, documentele anexate, vor fi verificate de membrii comisiei de înscriere a unității de învățământ. Cererea va fi introdusă în aplicația informatică SIIR, iar după validarea datelor înregistrate se va tipări o cerere-tip electronică. Părintele copilului verifică corectitudinea datelor înregistrate și semnează pentru validare.

ADVERTISEMENT
Tags: