News

Vremea la extreme a făcut prăpăd de Rusalii. Meteorologii vin cu noi coduri de ploi torențiale și vijelii. Update

Minivacanța de Rusalii a venit cu vreme la extreme între temperaturi de 30 de grade și furtuni cu grindină care au făcut prăpăd în țară.
03.06.2023 | 10:22
Vremea la extreme a facut prapad de Rusalii Meteorologii vin cu noi coduri de ploi torentiale si vijelii Update
Grindina a făcut prăpăd în Caraș-Severin Sursa foto: Meteoplus Facebook
ADVERTISEMENT
03-06-2023
07:21

Cod portocaliu de ploi torențiale și cod galben de vijelii pentru mai multe județe

Vești proaste de la ANM. Meteorologii au emis cod portocaliu de ploi torențiale și cod galben de vijelii pentru mai multe județe. Vremea instabilă continuă să afecteze România. Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au emis sâmbătă două noi avertizări de vreme rea.

Prima, care intră în vigoare la ora 11.00, este o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și va fi valabilă până duminică, 4 iunie, la ora 06.00.

”În intervalul menționat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin descărcări electrice, averse torențiale, grindină, intensificări ale vântului și posibil vijelii în Oltenia, sudul Banatului, vestul și nord-vestul Munteniei, Dobrogea și în vestul și sud-vestul Transilvaniei. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 30…40 l/mp.

Pe parcursul nopții de sâmbătă spre duminică (3/4 iunie) aria acestor fenomene se va restrânge spre sud-vestul teritoriului. Astfel de fenomene vor fi pe arii mai restrânse și în celelalte regiuni, iar în Moldova și în jumătatea estică a Munteniei temporar vântul va avea intensificări cu viteze în general de 50…60 km/h”, se arată în mesajul specialiștilor ANM.

Cea de a doua avertizare este un cod portocaliu de averse torențiale, valabil în intervalul 03 iunie, ora 12.00 – 03 iunie, ora 22.00, care va afecta județele Argeș, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Dolj, Olt și zona de munte a județelor Caraș-Severin, Hunedoara, Dâmbovița și Prahova.

”În județele Argeș, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Dolj, Olt și în zona de munte a județelor Caraș – Severin, Hunedoara, Dâmbovița și Prahova, vor fi averse torențiale. Local cantitățile de apă vor fi de 40…50 l/mp și izolat de peste 70…80 l/mp (în intervale scurte de timp, de până la 1 – 3 ore)”, avertizează meteorologii.

Vremea la extreme din minivacanța de Rusalii a adus furtuni cu grindină, inundații în Prahova, Caraș-Severin sau Alba, dar și temperaturi de 30 de grade în București. Meteorologii anunță un nou val de aer mai rece.

Vremea la extreme a făcut prăpăd

Orașul Slănic din județul Prahova a fost lovit serios de grindină. La doar câțiva kilometri, în comuna Vărbilău, străzile au fost acoperite de apă, transformându-se într-un lac.

ADVERTISEMENT

La Comarnic, un bătrân a rămas blocat pe o stâncă după ce un podeț s-a surpat și s-a trezit în apele râului Prahova, în timp ce traversa. Bărbatul în vârstă de 85 de ani a fost salvat de către pompieri, nefiind rănit în urma acestui incident. Pompierii l-au legat cu mai multe corzi, ca să îl ducă în siguranță la mal.

Grindina a făcut ravagii şi în judeţul Buzău. Pompierii au intervenit cu buldoexcavatoare pentru evacuarea apei și degajarea arborilor la Valea Vinţului, în Alba, unde puhoaiele adunate după o oră de ploaie au umplut străzile.

ADVERTISEMENT

”Niciodată n-am văzut aşa ceva, de când sunt pe Valea Vinţului.” ”Ne-a stricat tot în grădină. Ce să facem, ce o vrea Dumnezeu.” ”Aşa ceva nu am văzut. Nu am văzut de mulţi ani”, au declarat localnicii pentru Observator News.

Apele furioase au făcut prăpăd și în Caraș-Severin, în localitățile Lăpușnicu Mare, Oravița și Dalboșeț. Oamenilor nu le-a mai rămas decât să aștepte ca să se potolească apele pentru a-și putea curăţa locuinţele.

ADVERTISEMENT

Nici Săvârşinul nu a fost cruțat de puhoaiele alimentate de ploile abundente, care au lovit violent comuna. Localnicii au avut noroc că s-au adăpostit la timp în case, altfel, ar fi fost luaţi de viitură.

Meteorologii anunță că un val de aer mai rece va afecta România și va aduce temperaturi în scădere, dar și că luna iunie va fi mai rece decât normal. ”Un front de aer mai rece coboară din Europa central-nordică şi ne aduce aceste temperaturi ceva mai coborâte, duminică dimineaţă, prin depresiuni, temperaturi de 1-2 grade, destul de răcoare.

Luna iunie, aşa cum arată şi estimarea noastră pe săptămâni, indică chiar temperaturi puţin mai mici faţă de normalul perioadei. Încet, încet se instalează vara, dar puţin mai târziu din perspectiva temperaturilor ridicate”, a explicat meteorologul ANM Mihăiță Huștiu.

ADVERTISEMENT