Fotbal intern

Dezastru pentru Astra. Riscă excluderea din Liga 1, după ce Ioniță a recunoscut că s-a dopat

26.01.2021 | 10:38
Dezastru pentru Astra Risca excluderea din Liga 1 dupa ce Ionita a recunoscut ca sa dopat
ADVERTISEMENT

Astra Giurgiu riscă să fie exclusă din Liga 1, după ce jucătorul de bandă dreaptă Alexandru Ioniță a recunoscut că s-a dopat. Scandalul a izbucnit în luna septembrie a anului trecut.

Alexandru Ioniță, la fel ca Takayuki Seto și Kehinde Fatai, au fost atunci fotografiați într-o clinică medicală, în timp ce le erau administrate vitamine intravenos. ANAD s-a sesizat, iar ancheta este în desfășurare.

ADVERTISEMENT

După ce fostul jucător de la Rapid, Universitatea Craiova și CFR Cluj a admis în fața comisiei de audieri că a apelat la metode interzise, clubul Astra Giurgiu riscă excluderea din Liga 1!

Dezastru pentru Astra. Alexandru Ioniță și-a recunoscut vina

În data de 14 ianuarie a avut loc încă un termen la comisia de audieri de la ANAD, în cazul celor trei jucători de la Astra Giurgiu care au fost surprinși la clinica Cronos Med, în septembrie 2020, în timp ce le erau administrate vitamine intravenos.

ADVERTISEMENT

Alexandru Ioniță s-a prezentat în fața anchetatorilor, deși refuzase să facă acest lucru la primele două ședințe, anunță gsp.ro. Aflat în stare de suspendare provizorie, lucru valabil și în cazurile lui Kehinde Fatai și Takayuki Seto, Ioniță a decis să rupă tăcerea și să recunoască toate acuzațiile care îi sunt aduse.

În vârstă de 26 de ani, fotbalistul ar fi fost sfătuit de agentul Victor Becali să își recunoască vina, pentru a beneficia de o potențială reducere cu 75% a perioadei de suspendare ce se aplică în astfel de situații. Ioniță riscă o suspendare de 12-15 luni, pentru că a colaborat cu anchetatorii în acest caz.

ADVERTISEMENT

Cele patru luni de suspendare provizorie vor fi reduse din totalul sentinței. Astfel că și în cel mai rău caz, Alex Ioniță are toate șansele să revină încă din acest an pe teren! Nu la fel de norocoși vor fi și colegii săi, Fatai și Seto, care ar putea primi niște suspendări uriașe.

Astra riscă excluderea din Liga 1. Final de carieră pentru Seto și Fatai?

Decizia lui Ioniță de a-și recunoaște vina este o lovitură uriașă atât pentru ceilalți fotbaliști implicați în caz, dar și pentru clubul Astra Giurgiu, care are șanse mari să fie suspendat din Liga 1. În data de 4 februarie va avea loc un nou termen în cadrul căruia ANAD ar putea să anunțe și un verdict. Conform Articolului 62 din Legea antidoping, Astra are toate șansele să fie exclusă din Liga 1, în cazul în care ANAD decide că cei trei fotbaliști sunt vinovați.

ADVERTISEMENT

„În situația în care mai mult de 2 membri ai unei echipe sportive sunt găsiți vinovați de una dintre încălcările prevăzute la articolul 2, alineatul 2 în perioada unei manifestări sportive, organizatorul competiției, pe lângă sancțiunile aplicate individual sportivilor implicați, va sancționa echipa respectivă cu descalificarea și pierderea punctelor”, scrie în Lege, iar articolul 2 alineatul 2 menționează următoarele: „Constituie încălcări ale reglementărilor antidoping: utilizarea sau tentativa de a utiliza o substanță interzisă sau o metodă interzisă”.

Astra Giurgiu se încadrează în această situație. Președintele clubului, Dani Coman, l-ar fi numit trădător pe Alex Ioniță pentru că a acceptat să își recunoască vina în fața anchetatorilor. Fotbalistul a susținut că oricum cazul era foarte solid și risca o suspendare uriașă, care i-ar fi distrus cariera la vârsta de 26 de ani.

Cu toate acestea, mărturia lui Ioniță s-ar putea dovedi a fi fatală pentru fosta campioană a României, dar și pentru carierele lui Takayuki Seto și Kehinde Fatai. În vârstă de 34, respectiv 30 de ani, aceștia riscă fiecare câte 4 ani de suspendare. Ei nu au colaborat cu anchetatorii și nici nu s-au prezentat în fața comisiei la termenele anterioare.

Clubul exclus din Liga 1 sau România out din Europa!

Regulamentele europene sunt extrem de stricte în privința acestor cazuri, iar Astra Giurgiu are șanse mici să scape de sancțiunile menționate în regulament. Asta pentru că, dacă nu iau măsuri, LPF și FRF riscă să provoace excluderea echipelor românești din competițiile europene. De asemenea, echipele naționale ale României nu ar mai putea participa nici ele la competiții.

Decizia definitivă a ANAD ar putea veni chiar în data de 4 februarie și nu poate fi atacată la TAS! Cei trei fotbaliști ai Astrei ar fi putut face apel la comisiile FIFA doar dacă erau considerați fotbaliști internaționali. Nu este cazul, astfel că măsurile luate pe plan intern vor fi considerate definitive. Imediat ce ANAD va anunțat sentința definitvă a celor trei, clubul din Giurgiu își va afla și el pedeapsa din partea LPF și FRF.

ADVERTISEMENT