Fotbal international

Dezastru pentru Jose Mourinho. Declinul implacabil al carierei lui „The Special One”

18.03.2021 | 23:31
Dezastru pentru Jose Mourinho Declinul implacabil al carierei lui The Special One
ADVERTISEMENT

Tottenham Hotspur a suferit o eliminare rușinoasă din Europa League. Englezii au fost scoși din competiție de Dinamo Zagreb, deși câștigaseră în tur cu 2-0. Pentru Jose Mourinho, umilința este colosală.

Cariera portughezului pare să fi intrat într-un declin iremediabil, iar sincopele celui care era cândva alintat „The Special One” vin într-o perioadă în care rivalul Pep Guardiola este pe culmile gloriei.

ADVERTISEMENT

Viitorul lui Mourinho la Londra este incert, mai ales că echipa merge prost și în campionat. Problemele portughezului au început, însă, în urmă cu 6 ani. Tot la Londra.

Dezastru pentru Jose Mourinho. Eliminare umilitoare în fața lui Dinamo Zagreb

În data de 15 martie, pentru Dinamo Zagreb pica precum un trăznet vestea că antrenorul Zoran Mamic, dar și președintele Zdravko Mamic au fost condamnați la ani grei de închisoare. Tehnicianul echipei din capitala Croației își dădea demisia cu doar trei zile înaintea partidei retur a optimilor Europa League, cu Tottenham Hotspur. Nu doar contextul total nefavorabil croaților, ci și victoria englezilor cu 2-0 din tur făceau să pară imposibilă o eventuală răsturnare de situație.

ADVERTISEMENT

Doar că, rămași fără antrenor, jucătorii lui Dinamo Zagreb au părut să își ia soarta în propriile mâini și au reușit să facă meciul vieții cu Tottenham. 3-0 s-a terminat partida din Croația, după prelungiri, iar englezii s-au văzut eliminați dintr-o competiție pe care Mourinho spera să o câștige pentru a-și asigura prezența în viitoarea ediție a grupelor Ligii Campionilor, dar și pentru a-și linge rănile după eșecurile tot mai dese și dureroase din ultimii ani.

Cele mai multe case de pariuri cotau cu cel puțin 18,00 posibilitatea ca Dinamo Zagreb să se califice în sferturile de finală ale Europa League! Așadar, s-a produs una dintre cele mai mari surprize nu doar din optimile acestei ediții, ci și din întreaga istorie a competiției. Nimeni nu credea în calificarea croaților, după ce s-a întâmplat în tur. Sau poate Jose Mourinho avea un mic dubiu, având în vedere că a abordat partida cu toate vedetele pe care le avea la dispoziție.

ADVERTISEMENT
  • 18,00 era cota pentru calificarea lui Dinamo Zagreb, după rezultatul din tur;
  • Dele Alli, Gareth Bale sau Harry Kane nu au lipsit din echipa lui Tottenham în Croația.

Culisele unui dezastru anunțat. Declinul lui Mourinho a început în 2015

În urmă cu opt ani, Jose Mourinho revenea la echipa pe care susținea că o iubea. Chelsea îl rechema pe cel care contribuise decisiv la crearea unui pedigree fantastic al celui mai de succes club londonez din ultimii 20 de ani. După o perioadă oscilantă la Real Madrid, precedată de succese fantastice cu Inter Milano, Mourinho decidea să revină în Premier League și avea șansa să demonstreze din nou că rămâne unul dintre cei mai mari antrenori ai Europei.

ADVERTISEMENT

Totul a mers conform planului, inițial. După un prim sezon decent, Mourinho începea stagiunea 2014-2015 cu gândul să re-confirme axioma conform căreia mâna lui se vede cu adevărat la un club de abia din al doilea sezon. Iar Chelsea câștiga titlul la mijlocul lui 2015, al treilea din istoria sa cu Mourinho pe bancă și primul după o pauză de cinci ani. Totul era minunat pe Stamford Bridge, însă odată cu startul următorului sezon lucrurile au luat o turnură neașteptată.

Echipa a mers tot mai prost, relația dintre Mourinho și vestiar s-a degradat iremediabil, iar portughezul a fost în cele din urmă demis în luna decembrie a anului în care câștigase ultimul titlu din carieră (în cazul în care nu se va petrece un miracol), din Premier League. Se re-confirma o altă axiomă: cel de-al treilea sezon al lui Mourinho la un club este sortit să se sfârșească prost. Doar că finalul acestui mandat la Chelsea a arătat un Mourinho epuizat tactic și consumat psihic.

  • 3 titluri a câștigat Mourinho cu Chelsea, în Premier League;
  • 2015 este anul ultimului succes obținut de „The Special One” în Anglia.

Și-a încercat norocul și la Manchester United și a ajuns să se mândrească cu ce altcândva numea „o dezamăgire”

Așa cum unii catalogau Cupa României drept „competiție pentru loseri”, iar apoi ajungeau să se mândrească cu succesele din această întrecere, și Mourinho a fost un aprig contestatar al ideii de a câștiga Europa League. În 2013, când a revenit la Chelsea, portughezul declara „Nu vreau să câștig Europa League. Ar fi o mare dezamăgire pentru mine. Nu vreau ca jucătorii mei să creadă că Europa League este o competiție pentru noi”.

Doar că părerea lui Mourinho s-a schimbat odată cu întrezărirea posibilității de a specula un eventual succes în Europa League pentru a-și apăra imaginea de antrenor imens al continentului. După ce era dat afară de la Chelsea, Mourinho devenea managerul lui Manchester United, iar în primul sezon reușea „tripla”. O triplă, de altfel, second hand. Pentru că era formată din Cupa Ligii Angliei, Supercupa Angliei și Europa League, trofee considerate secundare pentru un club de asemenea calibru.

Mourinho nu a ezitat, însă, să braveze și să se mândrească cu succesele sale, deși fanii lui United deja erau nemulțumiți de jocul echipei. Sezonul următor a adus o clasare pe locul 2 în Premier League și niciun alt trofeu câștigat. În Champions League, „diavolii” se calificau din grupe, dar erau eliminați încă din optimi de FC Sevilla. În mod previzibil, cel de-al treilea sezon i-a fost fatidic lui Mou și la United. El califica echipa din grupele Ligii, dar avea un parcurs foarte slab în campionat, iar în decembrie își pierdea din nou jobul.

  • 3 trofee a câștigat Jose Mourinho la Manchester United;
  • 2016-2017 a fost sezonul în care s-au petrecut toate succesele.

Din rău în mai rău la Tottenham. A ratat Liga Campionilor

După demitarea de la United, o mână de ajutor i-a fost întinsă lui Mourinho de londonezii de la Tottenham. Rămași fără manager după demiterea lui Mauricio Pochettino, oamenii lui Daniel Levy au decis că au nevoie de un „serial winner”, iar Mourinho a fost considerat persoana ideală pentru rol. Păstrând o imagine bună, în ciuda eșecurilor repetate din ultimii ani, portughezul a reușit să mai fenteze o dată ieșirea din prim-plan și a semnat cu unul dintre cele mai importante cluburi ale Angliei.

În primul sezon, pandemia de coronavirus și accidentările i-au servit drept scuză lui Mourinho pentru eșecul de a obține o clasare între primele patru formații din Premier League. La fel ca la United, și la Tottenham portughezul a avut ocazia de a lucra cu jucători de sute de milioane de euro. Doar pe șase se clasa Spurs, la capătul unui sezon pe parcursul căruia pierduse și calificarea în sferturile UCL, după două înfrângeri cu RB Leipzig, în optimile competiției. Mourinho avea, însă, scuza că a preluat echipa din mers.

Acest alibi nu mai avea cum să funcționeze în acest sezon. Cu transferuri excelente reușite în vară, după ce au fost aduși oameni precum Reguilon, Bale sau Hojbjerg, Spurs era considerată de mulți analiști drept una dintre favoritele la titlu! Deși au păstrat pentru o bună parte din sezon această impresie și chiar au dat semnale că ideile lui Mourinho ar putea fi din nou eficiente în Premier League, cei de la Tottenham au început să arate tot mai multe slăbiciuni. Nici cu vestiarul nu a mai reușit portughezul să aibă o relație bună. Rezultatul? Locul 8 în prezent și eliminarea jenantă din Europa League.

  • Pe locul 8 este Tottenham în Premier League;
  • La 26 de puncte de primul loc sunt londonezii.

Parcursul lui Guardiola, sare pe rana lui Jose Mourinho

Una dintre cele mai pasionante rivalități din lumea antrenorilor, în fotbalul european, a fost cea dintre Jose Mourinho și Pep Guardiola, de la începutul anilor 2010. Cu portughezul la Real Madrid și Guardiola pe banca Barcelonei, au avut loc unele dintre cele mai încinse meciuri de tip El Clasico din istoria acestui duel. „Galacticii” reușeau pe atunci să țină cu brio piept unei echipe absolut fabuloase a catalanilor. Pep Guardiola pleca de la Barcelona în 2012, iar în 2013 ajungea la Bayern Munchen.

Pep dezamăgea în Germania, unde nu reușea să câștige singurul lucru pentru care fusese adus: trofeul UEFA Champions League. Cu toate acestea, catalanul nu își pierduse principiile tactice și nici strălucirea, deoarece compensa lipsa de reușite la nivel continental cu victorii nenumărate în competiția internă. Pedigree-ul său rămânea neatins, spre deosebire de cel al lui Mourinho, ale cărui succese deveniseră tot mai rare și mai insignifiante, după demiterea de la Chelsea, din 2015. În cele din urmă, cei doi manageri au avut din nou ocazia să se înfrunte.

Guardiola a preluat-o pe Manchester City în 2016, iar până în prezent a cucerit opt trofee cu „cetățenii”, printre care și două titluri în Premier League. În acest interval, Mourinho nu a reușit să câștige niciunul! Chiar dacă nici el nu a mai ajuns să se bucure de un nou trofeu UCL, Guardiola a pus la City bazele unei echipe ce pare acum de neoprit. Oamenii de pe Etihad Stadium sunt considerați favoriți în toate cele patru competiții în care sunt angrenați. Inclusiv UEFA Champions League! Pentru Mourinho, umilința ar putea fi completă, dacă va mai fi la Spurs pe atunci, o înfrângere în finala Cupei Ligii, acolo unde va da piept chiar cu Guardiola.

  • 8 trofee a câștigat Pep Guardiola la Manchester City, din 2016 încoace;
  • 3 trofee a cucerit Mourinho, în același interval.
ADVERTISEMENT