News

Dezastru pentru o țară din Asia. Capitala se scufundă sub ochii localnicilor. Autoritățile sunt nevoite să mute orașul de referință

03.05.2019 | 13:20
Dezastru pentru o tara din Asia Capitala se scufunda sub ochii localnicilor Autoritatile sunt nevoite sa mute orasul de referinta

Indonezia vrea să își mute capitala de la Jakarta din cauza faptului că aceasta se scufundă, scrie BBC. Anunțul a fost făcut de curând, după ce președintele Jiki Widdo a câștigat alegerile generale. Ce se întâmplă acum în Jakarta? Încă actuala capitală continuă să se scufunde cu aproximativ 25 de centimentri în fiecare an, de două ori media globală pentru orașele de pe coastă.

Indonezia își mută capitala de la Jakarta! Orașul se scufundă

Jakarta, capitala Indoneziei, se scufundă! Aceasta are o populație de 10 milioane de oameni, iar cercetătorii spun că ar putea fi total sub ape până în anul 2025, dacă nu se vor lua măsuri pentru a stopa fenomenul în cauză, scriu cei de la BBC. Jakarta este așezată pe un teren mlăștinos de pe lângă Marea Java și are 13 răuri care o traversează. Capitala Indoneziei este des inundată, așa că nu mai miră pe nimeni fenomenul.

Experții afirmă, din păcate, că nu se mai poate vorbi doar de inundații în acest caz, în timpul în care orașul pare că se afundă încet sub ape. ,,Potențialul ca Jakarta să dispară sub ape nu este un subiect de glumă”, a spus Heri Andreas, cel care a studiat fenomenul de surpare a solului din Jakarta în ultimii 20 de ani la Institutul pentru Tehnologie Bandung. ,,Dacă ne uităm la modelele construite de noi, până în 2050 aproximativ 95% din suprafața capitalei va fi scufundată.”

Jakarta, capitala Indoneziei, este înghițită de ape
Jakarta, capitala Indoneziei, este înghițită de ape

“Nimeni nu crede aici în binele comun”

Jakarta se scufundă mai repede decât orice alt oraș de pe planetă, mai repede și decât creșterea nivelului mării din cauza schimbării climatice. În cazul capitalei Indoneziei,este vorbade “un tsunami de probleme provocate de om”, scrie New York Times. Clădirile care se afundă în sol sunt simptome ale unor probleme grave, bine înrădăcinate.

“Nimeni nu crede aici în binele comun, pentru că există atât de multă corupţie, atât de multă poză privind servirea intereselor publice când de fapt ceea ce se face serveşte numai interese private”, susţine Sidney Jones, directorul Institute for Policy Analysis of Conflict. “Nu există încredere”, a adăugat el.