Fotbal international

Dezastru pentru Real Madrid și Barcelona. Trebuie să plătească sume uriașe către statul spaniol

05.03.2021 | 08:12
Dezastru pentru Real Madrid si Barcelona Trebuie sa plateasca sume uriase catre statul spaniol
ADVERTISEMENT

Uniunea Europeană a decis că mai multe cluburi din Spania au beneficiat în mod nelegitim de scutirea de plată a unor taxe importante în anii 90. Printre aceste cluburi se află Real Madrid și FC Barcelona.

În mod firesc, decizia tribunalului a venit însoțită și de o consecință problematică pentru catalani și pentru Los Blancos. Aceștia vor fi nevoiți să returneze sumele de la plata cărora au fost exceptați.

ADVERTISEMENT

Este vorba despre zeci de milioane de euro care au fost primite de aceste cluburi în mod indirect, prin scutirea de la plata impozitelor, dar și direct, prin ajutoare financiare guvernamentale.

Dezastru pentru Real Madrid și Barcelona. Trebuie să achite zeci de milioane de euro

În 2016 a fost luată decizia ca patru cluburi spaniole să restituie taxe de la care ar fi fost scutite în mod nelegitim de autoritățile spaniole. Avocații acestor formații au contestat decizia, însă anul 2021 a venit cu o sentință definitivă și deloc favorabilă granzilor din La Liga.

ADVERTISEMENT

Astfel, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că banii pe care cluburile spaniole i-au primit sau economisit în mod nelegitim trebuie să fie, în cele din urmă, plătiți către autoritățile competente.

Daily Mail anunță că majoritatea acestor sume s-au acumulat în anii 90 și au apărut inclusiv ca urmare a ajutoarelor pe care cluburile le-au primit de la guvernul spaniol. Pe atunci, Real Madrid și FC Barcelona erau considerate organizații non-profit!

ADVERTISEMENT

Pe lângă cei doi granzi spanioli, se mai aflau în această situație formațiile Athletic Bilbao și Osasuna Pamplona. Acuzați de către Comisia Europeană că au primit ajutor guvernamental, oficialii celor de la FC Barcelona s-au apărat. Fără succes, însă.

Verdictul instanței a fost că „schema de ajutorare gândită în acest caz a reușit să favorizeze cluburile, pentru că le-a permis să beneficieze de avantajele pe care le-ar avea doar organizațiile non-profit”.

ADVERTISEMENT

Probleme tot mai mari pentru FC Barcelona

Decizia tribunalului este una care afectează toate cluburile implicate, însă nicio altă formație nu este mai lovită decât FC Barcelona. Catalanii se confruntă deja cu datorii ce depășesc un miliard de euro!

De asemenea, recent, fostul președinte Josep Maria Bartomeu a fost arestat în scandalul „Barcagate”, iar birourile clubului au fost luate cu asalt de polițiști. Acum, catalanii trebuie să restituie și taxele pe care nu le-au achitat în anii 90.

ADVERTISEMENT