News

Dezastru sanitar la Hala Obor. O tonă de carne de miel confiscată și amenzi de 400 de mii de lei, după controlul ANPC

ANPC a controlat miercuri Hala Obor, mai alezs zonele de vânzare a cărnii de miel pentru Paști, și a găsit un devărat dezastru sanitar, care a dus la confiscarea mărfii și acordarea de amenzi.
20.04.2022 | 20:54
Dezastru sanitar la Hala Obor O tona de carne de miel confiscata si amenzi de 400 de mii de lei dupa controlul ANPC
Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anunță că și-a intensificat, în ultima perioadă, supravegherea pieței în ceea ce privește comercializarea produselor comercializate pentru masa specifică Sărbătorilor de Paști.

Dezastrul sanitar la Hala Obor și specula

Am fost la cumpărături în Obor. Acolo unde mielul nu este doar un aliment specific sărbătorilor pascale, ci reprezintă, în primul rând, o sursă de venituri speculative”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC. „Așa înțeleg cei care se pretind a fi producători să își respecte concetățenii. Aruncă prețurile la cer, dar țipă cât îi țin puterile când alții, în alte domenii, fac același lucru”, adaugă oficialul.

ADVERTISEMENT

Am luat și noi aproape o tonă de carne și culmea ne-au dat și bani –  vreo 400 de mii de lei”, glumește șeful ANPC, cu referire la amenzi și confiscarea mprfii neconforme. El spune că astfel au fost aduși la bugetul de stat o parte din banii smulși din buzunarele lor de „oportuniștii cu pretenții de comercianți cinstiți”.

Pare că și Hala Obor și-a pierdut strălucirea de odinioară, jucând zaruri cu cei de acolo, a căror manifestare de mahala ne dovedește că nu sunt producători decât de zarvă si necinste”, mai spune Horia Constantinescu.

ADVERTISEMENT

Ce nereguli au fost descoperite la vânzătorii de carne de miel

Potrivit comunicatului ANPC, amenzile contravenționale date la Hala Obor au o valoare totală de 387.000 de lei. A fost decisă, de asemenea, oprirea definitivă de la comercializare și distrugerea a peste 800 de kg de carne, în valoare aproximativă de 30.000 lei. De asemenea, pentru cei descoperiți în neregulă, s-a luat măsura opririi temporare a prestării de servicii, până la remedierea deficiențelor. Au fost astfel sancționate 4 magazine și 2 raioane de magazin.

De asemenea, ANPC a decis și remedierea deficiențelor întregului complex, în maximum 15 zile, iar pentru 9 dintre operatorii economici verificați, care comercializează produse nealimentare, verificările continuă.

ADVERTISEMENT

Cele mai importante nereguli constatate de comisarii ANPC au fost utilizarea unor spații de depozitare improprii, tăvi neigienizate și expuse la temperatura mediului ambiant, utilizarea unor instrumente de tranșare, precum butucul, topoarele și cuțitele, neconforme, nerespectarea regimului de temperatură pentru carnea prospătă, vânzarea cărnii fără afișarea informațiilor de identificare-caracterizare prevăzute în lege și folosirea unor camere frigorifice neigienizate, cu sistemul de închidere a ușii cu urme pronunțate de murdărie și cu grila și paletele aparatului de frigider neigienizate.

De asemenea, inspectorii ANPC au mai acuzat utilizarea de vitrine neigienizate, cu acumulări de sânge închegat și resturi alimentare, precum și praf în zona ventilatoarelor care recirculă aerul rece, care pot contamina produsele expuse, comercializarea cărnii fără documente de proveniență, deficiențe privind informațiile conținute de etichete și vânzarea de produse nealimentare cu deficiențe de informare pe etichete, precum lipsa compoziției fibroase pentru textile, a traducerii în limba română, a elementelor de identificare-caracterizare.

ADVERTISEMENT

Probleme mari și la hala de alimente

La Hala alimentară Obor au fost sancționate următoarele contravenții:

– pereți și tavanul deteriorați, cu înfiltratii masive, cu mucegai cu faianță lipsă, tencuială căzută, uși cu zone de rugină;

– pavimentul cu zone de crăpate, bucăți de pavaj lipsă, denivelări, acumulări de apă, în unele locuri, cu acumularii masive de praf și grăsime în strat grosier;

– grătarele metalice deteriorate, uzate, rupte, în zona de colectare și evacuare a reziduurilor menajere;

– grupul sanitar în totalitate neigienizat, lipsa capacului de protecție;

– existența unor zone din tavan cu bucăți lipsă, fiind un pericol de accidente, care pot afecta viata și siguranță consumatorilor.

ANPC anunță că astfel de acțiuni de control vor continua până la Paști.

ADVERTISEMENT