Fotbal intern

DEZASTRU! Şi RCS/RDS vrea să micşoreze cu 30% drepturile TV

Astăzi a avut loc Adunarea Generală a LPF, crucială pentru viitorul fotbalului românesc. Echipele nu au dorit reducerea banilor din drepturile TV, iar totul stă pe un butoi de pulbere. Pînă pe...
08.06.2015 | 00:04
DEZASTRU Si RCSRDS vrea sa micsoreze cu 30 drepturile TV
ADVERTISEMENT

Astăzi a avut loc Adunarea Generală a LPF, crucială pentru viitorul fotbalului românesc. Echipele nu au dorit reducerea banilor din drepturile TV, iar totul stă pe un butoi de pulbere. Pînă pe 19 iunie! Atunci cînd are loc o nouă Adunare Generală.

După cum se ştie, Intel Sky Broadcasting (ISB) vrea să micşoreze cu 6 milioane de euro net pe sezon suma pentru drepturile TV (campionat plus Cupa Ligii), concret de la 28,5 milioane euro plus TVA la 22,5 milioane euro plus TVA. Preşedinţii de cluburi au de făcut o alegere simplă, dar foarte complicată: fie nu acceptă propunerea ISB şi riscă, punînd soarta grupărilor din Liga 1 în mîinile unui viitor incert, fie acceptă şi încasează aceiaşi bani precum anul trecut, deoarece numărul de echipe a scăzut la 14.

ADVERTISEMENT

Liga 1 a pierdut 200 de JUCĂTORI într-un an! Transferuri, IOC! 

Gigantul lui Teszari plăteşte acum 10 milioane de euro plus TVA pe an

Sursele FANATIK.RO au aflat, însă, că fotbalului românesc i se mai pregăteşte ceva. Bomba ar fi că şi RCS/RDS vrea să micşoreze cu 30 la sută cei 10 milioane de euro net pe care-i plăteşte acum! Motivul: acelaşi, un spectacol mediocru, fără audienţe TV şi fără spectatori, pe care-l livrează Liga 1. Iar asta cu toate că RCS/RDS are securizat contractul pînă în 2019 pe suma de 10 milioane. O eventuală decizie finală negativă a RCS/RDS, coroborată cu retragerea ISB din business, ar însemna un adevărat dezastru pentru „sportul-rege” de la noi, poate chiar sfîrşitul. Fără să fii mare matematician, socoteala e simplă: cluburile ar rămîne cu doar 7 milioane de euro plus TVA pe an, urmînd să încerce cu disperare să facă rost de restul de 21,5 milioane de euro plus TVA, sumă totală încasată în sezonul precedent. Şi această magie financiară trebuie realizată în maximum o lună, pentru că pe 11 iulie porneşte la drum noul campionat.

FALIMENT?! Drepturile TV: 75 LA SUTĂ din bugetul cluburilor! 

Boşii fotbalului românesc ar putea rămîne cu aerul

Deci riscul de a-i spune „nu” lui ISB este unul uriaş, chiar incalculabil, de aceea mulţi şefi de cluburi încă n-au luat o decizie finală privind votul. O vorbă românească înţeleaptă spune „Ce-i în mînă nu-i minciună”, iar alta o completează: „Nu da vrabie din mînă… pe aerul de pe gard”. Fiindcă, în actualele condiţii de recesiune economică, boşii din fotbalul autohton chiar cu asta ar putea rămîne: cu aerul!! E greu de crezut, practic imposibil, că cineva poate să scoată din buzunar peste 20 de milioane de euro plus TVA pe an pentru un fotbal de doi lei. E posibil să nu se ia astăzi hotărîrea finală, dar intenţia RCS/RDS pune o presiune suplimentară pe votul din această dimineaţă.

ADVERTISEMENT

LIGA 1, CAMPIONAT SĂTESC! Azilul clonelor şi al no-name-urilor 

ISB, singurul colac de salvare solid

FANATIK.RO a aflat în exclusivitate că gigantul telecomunicaţiilor, condus de vizionarul Zoltan Teszari, a ajuns şi el la concluzia că e păcălit, achitînd 10 milioane de euro pe an pentru o reprezentaţie îndoielnică. Asta chiar ar fi bomboana pe colivă, situaţie în care ISB rămîne singurul colac de salvare al Ligii 1, prin seriozitatea cu care a achitat pînă acum totul la centimă.

„Liverpool în insolvenţă, Chelsea să fie FC Londra, Manchester DEPUNCTATĂ”