News

Dezastrul produs de valul al doilea al pandemiei precedente. Cum şi-a revenit lumea după gripă spaniolă

02.11.2020 | 18:40
Dezastrul produs de valul al doilea al pandemiei precedente Cum sia revenit lumea dupa gripa spaniola
ADVERTISEMENT

Dezastrul lăsat în spate de valul al doilea al pandemiei de gripă spaniolă a fost unul uriaș. Lumea și-a revenit cu greu după o experiență traumatizantă. Oamenii mureau pe capete, în timp ce medicii ridicau din umeri, speriați și ei de amploarea virusului care pusese stăpânire pe omenire. 

La fel ca în 1918, și acum, al doilea val ar putea provoca mult mai multe decese decât primul. Avertismentul vine de la majoritatea experților. Aceștia spun că se bazează chiar pe evoluția altei pandemii cu efecte devastatoare, și anume, gripa spaniolă, cea care a făcut peste 20 de milioane de victime.

ADVERTISEMENT

Concret, în urmă cu mai bine de o sută de ani, al doilea val, cel care a venit undeva între toamnă și iarnă, a provocat sute de mii de decese. Specialiştii spun că nici acum nu s-au descoperit sută la sută toate explicațiile. Unele dintre ele țin de o evoluție a virusului, prin mutații.

Valul al doilea al gripei spaniole, dezastru pe planetă

Se mai cunoaște că în sezonul rece mucoasa nazală e mai uscată, deci mai vulnerabilă la infecții. Și, atenție, un detaliu cât se poate de important ține de faptul că, la fel ca în prezent, oamenii au luat în derâdere situația și nu au respectat indicațiile privind purtarea măștii, ceea ce a făcut ca virusul să se propage mult mai ușor.

ADVERTISEMENT

De asemenea, specialiștii mai spun că pandemia de coronavirus se comportă așa cum se așteptau și au transmis încă din lunile de vară că urmează al doilea val, așa cum s-a întâmplat și cu gripa spaniolă. „Acea gripă a ucis 50 de milioane în timpul celui de-al doilea val.

Sursa foto – hepta.ro

Gripa spaniolă s-a comportat exact precum COVID-19: a scăzut vara și s-a reluat cu înverșunare în septembrie și în octombrie”, a declarat Ranieri Guerra, director adjunct al OMS.

ADVERTISEMENT

Bilanţul gripei spaniole a fost unul atât de tragic, deoarece a avut un caracter cu adevărat pandemic – se crede că au fost infectaţi aproape 500 de milioane de oameni, un sfert din populaţia lumii de la momentul acela. De asemenea, a manifestat o rată a mortalităţii extrem de ridicată, de 5-10%, faţă de 0.1%, rata mortalităţii epidemiilor ulterioare de gripă.

Ce s-a întâmplat în 1918, în timpul gripei spaniole

Pandemia a fost atât de severă, încât, de exemplu, din 1917 până în 1918, speranţa de viaţă din Statele Unite ale Americii a scăzut cu 10-12 ani, la 37 de ani la bărbaţi şi 42 de ani la femei.

ADVERTISEMENT

Gripa spaniolă a traversat lumea în 3 valuri, dintre care al doilea, din toamna anului 1918, a fost cel mai sever. Istoricii confirmă că virusul a făcut ravagii în tranşeele Primului Război Mondial, omorând soldați pe măsură ce înainta. Cei care au supravieţuit în tranşee au dus apoi virusul acasă, când au mers în permisie.

Sursa foto – facebook

Concret, primul val al pandemiei din primăvara anului 1918 a fost extrem de contagios şi a pus o presiune uriaşă pe eforturile de război ale ambelor părţi combatante. Cu toate acestea, nu a fost deosebit de virulent – ratele oficiale de deces au fost similare cu cele provenite de la gripa sezonieră.

Lucrurile se schimbă dramatic dacă ne raportăm la al doilea val. În doar câteva luni, mai exact din septembrie până în decembrie 1918, SUA a atins aproape 300 de mii de morți.

Ce rol au tinerii în perioadă de pandemie

„Am mai spus acest lucru şi îl vom mai spune: tinerii nu sunt invincibili. Tinerii pot fi infecaţi, pot muri, pot transmite virusul altor persoane. De aceea, tinerii trebuie să respecte aceleaşi măsuri de precauţie pentru a se proteja ei înşişi şi a-i proteja şi pe ceilalţi”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii despre ce se poate întâmpla în pandemia de coronavirus.

Experții spun că nu se știe încă de ce al doilea val de gripă spaniolă a fost în special letal pentru persoanele sănătoase, cu vârste cuprinse între 25 şi 35 de ani.

Cum și-a revenit lumea după gripa spaniolă

În Franța, unde virusul a ucis 240 000 persoane în decursul celor trei valuri, guvernul nu a ezitat și și-a canalizat toată eforturile pe situația războiului. Unele adunări au fost interzise și unele locuri publice au rămas închise. În SUA, departe de Frontul de Vest, autoritățile au luptat din greu să oprească propagarea bolii. Unele regiuni au fost nevoite să închidă școli, biserici și restaurante.

Interesant este că cel de-al treilea val, manifestat în primăvara anului 1919, a fost mai puţin letal decât cel de-al doilea, dar a făcut mai multe victime decât primul val. Cei mai mulți oameni care au contractat aşa-numita gripă spaniolă au supravieţuit bolii.

La nivel naţional, în ţările afectate de pandemie, procentul deceselor din rândul persoanelor infectate cu acest virus gripal nu a depăşit 20%.

Ce a fost gripa spaniolă

Gripa spaniolă a fost un tip de gripă care a apărut în timpul Primului Război Mondial, fiind, se pare, similară cu gripa aviară de astăzi. S-a răspândit în multe țări odată cu întoarcerea soldaților de pe front, afectând în principal tinerii și având o rată de mortalitate ridicată.

Sursa foto – facebook

Se crede că a fost una dintre cele mai letale pandemii, după Moartea neagră, din istoria umanității. Multe dintre victime au fost persoane tinere și sănătoase, gripa spaniolă fiind total diferită de celelalte pandemii care au afectat copii, bătrâni și persoane cu sănătatea deja slăbită.

Boala a fost observată prima dată în Fort Riley, Kansas, Statele Unite la 11 martie 1918. Aliații din Primul război mondial au numit-o gripă spaniolă deoarece a primit mai multă atenție în presa spaniolă decât în restul Europei. Spania nu a fost implicată în conflict, iar presa nu era cenzurată ca în restul Europei.

ADVERTISEMENT