News

Dezbatere crucială în Parlament, despre lemnele de foc: ”Trei milioane de familii depind de asta”

Ministrul mediului Tanczos Barna a fost chemat de urgență în Camera Deputaților pentru a discuta tema lemnelor de foc din România.
05.12.2022 | 08:28
Dezbatere cruciala in Parlament despre lemnele de foc Trei milioane de familii depind de asta
Mari probleme cu lemnele pentru această iarnă. Foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Ministrul va participa la ”Ora Guvernului” pentru discuții cruciale pe tema lemnelor de foc pentru populație.

Ministrul Tanczos Barna va da explicații în Parlament

Conform Stiripesurse, Barna va fi prezent la ”invitația” grupului parlamentar al AUR. Dezbaterea ar trebui să înceapă la ora 16:00, potrivit site-ului Camerei Deputaților.

ADVERTISEMENT

“Tema dezbaterilor politice este reprezentată de cele peste trei milioane de familii care depind de lemnele de foc pentru încălzire. Românii din mediul rural nu au acces la lemne de foc fie din cauza preţului, fie din cauza lipsei acestuia. Încă din momentul în care s-a discutat despre această măsură a plafonării preţului la lemnele de foc, oricine privea ordonanţa ştia că nu va putea produce efecte pozitive.

Astăzi vedem că această OUG a creat un blocaj major. Criza lemnului de foc s-a accentuat după plafonarea preţurilor, iar produsele au dispărut de pe piaţă”, se arată în solicitarea AUR.

ADVERTISEMENT

Guvernul a plafonat lemnele de foc la un preț mai mic decât cel de producție, astfel că a dat naștere unei crize fără precedent în domeniu. Nicolae Ciucă a recunoscut, ulterior, că vor fi nevoie de niște ”ajustări” pentru a remedia situația.

Plafonarea prețului lemnului de foc la 400 de lei pe metru cub a dus la golirea instantă a depozitelor, pentru că nimeni nu mai vrea să vândă la un preț impus de stat.

ADVERTISEMENT

”Păi, sincer să fim, noi achiziționăm undeva la 600 de lei. Vă dați seama, sunt costuri de angajați, de motorină..Vă dați seama că, probabil, dânșii nu știu cu cât achiziționăm noi lemnul, și nu știu despre ce e vorba, probabil. Nu poți să dai cu 400. Asta înseamnă să dau de la mine bani. Păi ce fac? În cazul ăsta ce fac?”, s-a plâns un comerciant, conform Digi 24.

”E blocaj! Nu! Nu se vinde absolut nimic! Pentru că la prețul ăsta nu se poate vinde. La rândul meu și eu am alte cheltuieli. Adică tăiat, fasonat, transport. Nu se poate”, adaugă un alt vânzător.

ADVERTISEMENT

Un alt comerciant propunea o soluție de avarie, acordarea de vouchere pentru populație. Chiar și așa nu se știe dacă problema ar fi rezolvată.

”Deocamdată nu putem să vindem, pentru că nu avem de unde să le luăm la prețurile astea. Guvernul să ajute populația cu vouchere, cu ceva. Și să vină spre noi, spre depozite. Pentru că altfel se blochează. Totul se blochează. Nu putem. Chiar nu avem cum să vindem pe prețul ăsta. Pentru omul de rând este mult mai greu ca înainte”, a completat vânzătorul de lemne.

ADVERTISEMENT