News

Dezbaterea lui Klaus Iohannis cu jurnaliștii a luat sfârșit! Care au fost cele mai incomode întrebări la care a trebuit să răspundă președintele

Dezbaterea lui Klaus Iohannis cu jurnalistii a luat sfarsit Care au fost cele mai incomode intrebari la care a trebuit sa raspunda presedintele
ADVERTISEMENT

A venit ziua cea mare, una în care actualul șef de stat, Klaus Iohannis participă la o dezbatere. Așadar, marți, 19 noiembrie, de la ora 19:00, președintele discută tot ceea ce ține de turul 2 al alegerilor prezidențiale! Alături de el se vor afla ca invitaţi jurnalişti, analişti, politologi şi comentatori politici. Aceștia vor avea dreptul să pună între două şi patru întrebări. La eveniment vor participa, în sală, și studenţi, dar şi jurnalişti, însă aceştia nu vor putea să intervină în discuţie. Dezbaterea are loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I”.

Dezbatere cu analiști, politologi și jurnaliști

LIVE Dezbatere cu analiști, politologi și jurnaliști

Gepostet von Klaus Iohannis am Dienstag, 19. November 2019


UPDATE, ora 21:40 Dezbaterea lui Klaus Iohannis de la BCU a luat sfârșit, după 2 ore și 40 de minute în care cele mai dificile întrebări au venit de la  reprezentantul Europa FM, Moise Guran și de la cel al hotnews.ro, Clarice Dinu.

ADVERTISEMENT

UPDATE, ora 21:30 Un moment amuzant a fost oferit de Radu Tudor, care în loc să dea microfonul unui tânăr student, a decis să lase întrebarea din partea lui către premierul Ludovic Orban. Acesta l-a întrebat pe Iohannis „cât credeți că veți câștiga în turul doi?”


UPDATE, ora 21:20 După peste două ore de dezbatere cu jurnaliștii, Klaus Iohannis a cerut să primească și întrebări de la studenții prezenți la eveniment.

ADVERTISEMENT

UPDATE, ora 21:00 Radu Tudor: Dvs. cât faceți până la Sibiu?

Klaus Iohannis: Cât fac cu ce?

Radu Tudor: Cu mașina, ca pământenii, că nu s-a dat programul primul elicopter.

Klaus Iohannis: Patru ore.

Radu Tudor: Aș vrea să fiți mai puțin indulgent cu guvernul Orban și sper ca după 7 ani de promisiuni neonorate infrastructura rutieră, feroviară să fie mai bună. Nu se poate să faci 5 ore pe 270 de km. Vă rog, domnule președinte, ca după 24 noiembrie să puneți pe planul doi războiul cu PSD și pe primul plan războiul împotriva incompetenței.

Klaus Iohannis: Eu sunt ferm hotărât să facem lucrul acesta și sper că nu am fost înțeles greșit. Am spus de mai multe ore că am o colaborare foarte bună cu guvernul, că abordăm împreună aceste chestiuni. Nu vreau să fiu înțeles greșit, dar voi fi foarte ferm, chiar intransingent.

ADVERTISEMENT

UPDATE, ora 20:45 Întrebat despre intervenția brutală de la 10 august împotriva protestatarilor prezenți la mitingul Diasporei, Klaus Iohannis a spus că:

„Nu am avut informații dinainte, se pare că s-au pregătit în mare secret pentru această intervenție în forță. Intervenția împotriva demonstranților din Piață a fost cea mai gravă intervenție a statului împotriva cetățenilor de la mineriade încoace. Filosofia cu care s-a intervenit a dovedit că PSD e anti-român și anti-democratic. De asta nu pot să am o dezbatere cu cineva care reprezintă un sistem represiv de sorginte comunistă. Statul care acționează voit, neprovocat împotriva propriilor cetățeni e un sistem depresiv care vine din istoria tristă a comunismului naționalist al lui Ceaușescu”, a spus Iohannis.

ADVERTISEMENT

UPDATE, ora 20:30 Întrebat despre legea offshore, Klaus Iohannis a anunțat că va trebuie să punem România în prim plan în ceea ce privește exploatarea resurselor naturale ale țării:  „Fiind vorba de o lege, chestiunea s-a discutat în Parlament, s-a ajuns la o formă care nu a mulțumit nicio parte. Chestiunea nu e tranșată, trebuie reluată discuția: România first, trebuie să știm ce vrem noi cu aceste resurse, ce vrem să facem cu aceste resurse, cum se relaționează cu securitatea națională, și atunci să trecem în partea a doua, și investitorii vor garanții, pe bună dreptate. E nevoie de o investiție foarte mare. Putem găsi o formă de legislație corectă pentru România și care creează un cadru corect și pentru investitori. Eu am întrebat direct, mi s-a răspuns că politica mare a Exxon s-a schimbat și se va retrage din câteva proiecte de investiție din Europa și își va muta accentul în altă zonă. Acesta e răspunsul pe care l-am primit, nu am motive să cred că nu e cel corect. Este nevoie evident de aprofundare. Posibil ca Exxon să nu se retragă, aceste mega-companii spun ce cred ele că e bine să spună, e posibil să se schimbe decizia și să nu se retragă”

UPDATE, ora 20:20 Moise Guran l-a întrebat pe Klaus Iohannis cu privire la OUG 114.

Moise Guran, Europa FM: OUG 114 poate fi considerat un atentat la siguranța națională?

Klaus Iohannis: Eu am văzut în această ordonanță o șmechereală pesedistă de a face bani. Eu am atras atenția de mult că felul în care PSD face politică fiscală nu este în avantajul României. S-a văzut că am avut dreptate și lor li s-a terminat banii. Ordonanța a intrat în vigoare, a produs foarte foarte mult deranj și soluția de anulare nu este fezabilă pentru că sunt chestiuni ce nu pot fi întoarse. Efectele acestei ordonanțe nu sunt simplu reversibile. Noul guvern s-a apucat deja și și noi la administrație am verificat ce am putea face pentru a reveni la normalitate.

UPDATE, ora 20:15 Klaus Iohannis a început a doua parte a dezbaterii, cu un mesaj la adresa Diasporei. De asemenea, președintele a promis că va comunica mai eficient în al doilea mandat de președinte.


UPDATE, ora 20:00 După un prim rând de întrebări din partea jurnaliștilor și politologilor, Klaus Iohannis a cerut o pauză de câteva minute.


UPDATE, ora 19:45  Întrebat de ce a mai dat o șansă PSD-ului, în momentul numirii Vioricăi Dăncilă, Iohannis a spus că nu a avut nicio altă șansă: „Explicația e simplă. PSD a dispus de o largă majoritate, a fost sprijinit activ și de ALDE, și de UDMR; au controlat 60% din Parlament. Dacă o coaliție controlează 60% din Parlament atunci în spiritul Constituției propunerea va fi desemnată premier. La momentul respectiv nu existau condițiile pentru o astfel de coaliție, aceste condiții au apărut după europarlamentare.În parlament sunt politicieni, ei sunt foarte sensibili la modul în care votează, Abia atunci a fost posibilă construirea unei majorități care a dat jos guvernul eșuat PSD”.


UPDATE, ora 19:35 Klaus Iohannis a fost întrebat și despre legea recursului compensatoriu și motivul pentru care a semnat-o fără să o trimită înapoi în Parlament: 

Clarice Dinu, hotnews.ro: În cazul recursului compensatoriu, de ce ați aprobat-o fără nicio obiecție, în condițiile nici măcar PSD-ul nu o aproba în forma respectivă?

Klaus Iohannis: Este o situație mai dificilă cu privire la acea lege. CCR a declarat-o constituțională și s-a exprimat chiar și pe oportunitate. Este o practică neuzuală care făcea caducă retrimiterea în Parlament. Asta pentru că Parlamentul nu mai avea nici măcar marjă de manevră după decizia CCR. Această lege trebuie reluată și refăcută într-un nou Parlament. Cu majoritatea prezentă în Parlament nu se putea face aceest lucru.


UPDATE, ora 19:25 Prima întrebare incomodă pentru Klaus Iohannis a venit din partea lui Moise Guran:

Moise Guran, Europa FM: Ați primit un mandat puternic, de 6,2 milioane de voturi, pentru a apăra justiția și statul de drept. Ultimii 3 ani au stat fără îndoială sub acest semn, al luptei pentru apărarea justiției și statului de drept. Ați avut în ultimul timp câteva acțiuni, ați ieșit în stradă câteva minute, ați participat la o ședință cu elefanții, ați fost la ședință în Parlament. Dar ați abandonat toate astea de două, trei ori. Ați abandonat procedura referendumului timp de 2 ani, până când v-a convenit, în an electoral. Dle președinte, legile justiției au trecut. V-aș întreba, domnule președinte, ați sacrificat cumva justiția pe altarul interesului dumneavostră electoral?

Klaus Iohannis: Se vede destul de bine că nu și am să mai completez un pic. Am amânat referendumul până când a putut produce efecte maximale. Dar prezentarea dvs este incompletă și dacă îmi permiteți, am trimis înapoi legile justiției în Parlament, am făcut o solicitare Comisiei de la Veneția și am reușit să anulez 70% dintre măsurile introduse de PSD în legile Justiției. Sigur, nu sunt perfecte, sunt în vigoare, la un moment dat am ajuns în punctul în care a trebuit să le promulg pentru că am rămas fără instrumente la îndemână. Sigur, nu sunt perfecte, dar după alegerile parlamentare, când vom avea o nouă majoritate parlamentară, vom repara ce mai avem de reparat. Am început noul mandat cu apărarea luptei anti-justiției. O să vi se pară că sunt lipsit de modestie, dar fără mine lupta împotriva corupției s-ar fi rupt, nu s-a rupt! Am corectat chiar și imaginea României în exterior”  

Moise Guran a întrebat apoi pe președintele Klaus Iohannis de ce a decis să o lase pe purtătorul de cuvânt să anunțe demiterea Laurei Codruța Kovesi. Iohannis a răspuns că „așa mi s-a părut cel mai potrivit la momentul respectiv”.


UPDATE, ora 19:15 Klaus Iohannis a făcut apel la votanții liberali să îl susțină și în turul 2, dar și la electoratul USR – Plus: „Încă din 2017 am luptat împreună pentru apărarea statului de drept, suntem de aceeași parte a baricadei”, a spus Iohannis, la deschiderea dezbaterii.


UPDATE, ora 19:10 Klaus Iohannis a făcut o scurtă prezentare a mandatului său de la Cotroceni, în care a vorbit despre antagonismul cu PSD: „Am întâlnit un PSD puternic ostil, care mai ales după decembrie 2016 a venit cu o abordare care ne-a aruncat pe toți în haos pentru a salva câțiva penali. PSD a vrut să acapareze nu numai statul de drept, dar și instituțiile publice. Și-au înșurubat neamurile în toate funcțiile. M-am opus folosind instrumentele permise de constituție. Și de multe ori am avut succes. Am avut un mandat care a început ca un mandat de construcție, dar pe parcurs am ajuns să am un mandat care de fapt trebuia să mențină România în marile coordonate dorite de români, opunându-mi PSD-ului. Am reușit să mă opun PSD-ului suficient de mult pentru a menține România pe traiectoria europeană, am reușit să contracarez efectele toxice în exterior a unei guvernări PSD-iste centrată pe acapararea statului”


UPDATE, ora 19:00 Dezbaterea lui Klaus Iohannis a început, chiar dacă cea a Vioricăi Dăncilă nu s-a terminat.


UPDATE 15.00 / Partidul Național Liberal a anunțat lista oficială a jurnaliștilor care au dreptul să îi pună întrebări președintelui Klaus Iohannis. Astfel, Ramona Avramescu, Clarice Dinu, Moise Guran, Ion M. Ioniţă, Cristian Leonte, Silviu Mănăstire, Cristian Pîrvulescu, Cristina Şincai și Radu Tudor sunt cei care îl vor chestiona pe șeful statului.


UPDATE 14.00 / Scandal cu doar cinci ore înaintea dezbaterii. Secretarul general al PSD, Mihai Fifor a afirmat că între Klaus Iohannis și președintele Rusiei, Vladimir Putin nu există nicio deosebire. „Amândoi fac maraton cu jurnaliștii aleși pe strânceană”, a mai transmis Fifor. „În 2018, în campania pentru alegerile prezidențiale, Vladimir Putin nu a participat la nicio dezbatere cu contracandidații săi. Exact ca Iohannis! În fiecare an, Putin organizează o „dezbatere” cu cetățenii, în care întrebările sunt trimise dinainte și atent selectate. Exact cum face Iohannis în această campanie. Nu vă întreb, prin urmare, câte asemănări sunt între Putin și Iohannis. Vă întreb altceva: există vreo deosebire?”.


Dezbatere Klaus Iohannis, marți, 19 noiembrie, de la ora 19:00, în turul 2 al alegerilor prezidențiale

”Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi-a manifestat deschiderea de a asigura un spaţiu neutru de desfăşurare a unei dezbateri, în contextul apropierii celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din România, pentru buna informare a opiniei publice şi pentru cultura democratică a societăţii româneşti.  Având în vedere anunţul public al candidatului PNL de a organiza o dezbatere cu formatori de opinie, reprezentanţi ai mass-media şi politologi şi în urma dialogului cu echipa de campanie a candidatului Klaus IOHANNIS, propunerea SNSPA a fost agreată. ”, a anunţat SNSPA.

Evenimentul va începe la ora 19.00 şi va dura între două şi trei ore. Se știu deja câteva date legate de această dezbatere, una care se anunță o noutate în România. Chiar europarlamentarul Rareş Bogdan a declarat că dezbaterea va fi organizată după model american. “Este o sală mică, din păcate, are doar 215 locuri pe scaune şi două loje, două balcoane mari, care vor fi ocupate de presa acreditată, presă străină şi presă din România (…). Întrebări vor pune între 6, 7, 8, 9 jurnalişti, analişti, formatori de opinie, politologi, care vor fi de la diverse instituţii media, din diverse zone.

Dezbatere Klaus Iohannis, marți, 29 noiembrie, de la ora 1900, în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Iohannis
Klaus Iohannis a acceptat să răspundă întrebărilor. Sursa foto – facebook

Cine participă la dezbatere, cine are dreptul să pună întrebări

Deci nu vor fi doar oameni care au activat în zona dreptei politice sau a susţinerii societăţii civile din zona dreptei, luptători împotriva OUG 13, împotriva PSD şi aşa mai departe, deci vor fi şi din zona celor care au susţinut guvernele PSD sau instituţii media care de-a lungul timpului au fost extrem de critice cu preşedintele României”, a spus europarlamentarul care a precizat că dezbaterea va fi transmisă de mai multe posturi.

De la eveniment lipsește chiar contracandidatul lui Klaus Iohannis. Viorica Dăncilă nu a fost invitată. Fostul premier al României a transmis că se gândește serios să meargă totuși la SNSPA. ”Nu o să mă vedeţi pe mine îmbrâncindu-mă”, a subliniat însă Dăncilă. Între timp, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că, dacă s-ar prezenta la sala unde are loc dezbaterea, Viorica Dăncilă ar putea, cel mult, să stea în public. Despre dezbatere, Klaus Iohannis a spus sec: “va fi o discuţie deschisă, aşezată, care cu siguranţă va fi pe placul românilor”

Dezbatere Klaus Iohannis, marți, 29 noiembrie, de la ora 1900, în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Iohannis. Dăncilă
Viorica Dăncilă, marea absentă a dezbaterii. Sursa foto – facebook

De ce nu acceptă Klaus Iohannis o dezbatere cu Viorica Dăncilă

Iohannis are și un motiv pentru care nu a acceptat o dezbatere cu Viorica Dăncilă. “De ce nu accept o dezbatere cu candidata PSD-ului? Doamna Vasilica Viorica Dăncilă, fost prim-ministru dat jos prin moţiune de cenzură, a fost parte activă a tuturor mârlăniilor pesediste, a sprijinit activ încercările de acaparare a justiţiei, a fost foarte activă când a fost vorba să facă zid împreună cu guvernul  în jurul unor persoane cu probleme penale. A fost o persoană foarte activă în a guverna, pe scurt, împotriva românilor, doamna Dăncilă este reprezentanta unui partid antidemocratic, nereformat, care a guvernat împotriva românilor.

Nu accept o dezbatere cu astfel de persoane care reprezintă tot ce este mai rău în politica ultimilor ani din România. Nu pot să legitimez comportamentul mizerabil al PSD-ului din ultimii ani acceptând o dezbatere cu candidatul acestui PSD. Eu îmi doresc România fără PSD în structurile de conducere. Nu are decât PSD-ul să stea în poziţie, dacă vrea să se reformeze dacă nu, treaba lor, în conceptul meu nu este loc pentru un astfel de PSD şi nu este loc pentru dezbatere cu un astfel de candidat”, a transmis Klaus Iohannis

 

 

ADVERTISEMENT