News

Dezbateri naționale privind planurile pentru liceu. Ministrul Daniel David: ”Să nu ne transformăm copiii în hamali care să poarte cursuri peste cursuri”

În această săptămână, în București, a avut loc o primă serie de dezbateri naționale privind planurile pentru liceu. Ce spune ministrul Daniel David după eveniment.
12.02.2025 | 18:59
Dezbateri nationale privind planurile pentru liceu Ministrul Daniel David Sa nu ne transformam copiii in hamali care sa poarte cursuri peste cursuri
Ministrul Educației, după prima serie de dezbateri naționale privind planurile pentru liceu: ”Analfabetismul funcțional ne pune la risc țara”. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ministrul Educației, Daniel David a participat la prima serie de dezbateri naționale privind planurile pentru liceu. Oficialul guvernului s-a declarat optimist că proiectele sale vor reforma învățământul.

Ministrul Educației, după prima serie de dezbateri naționale privind planurile pentru liceu: ”Analfabetismul funcțional ne pune la risc țara”

La mijlocul acestei săptămâni, Politehnica București a găzduit prima dezbatere națională despre planurile-cadru de liceu propuse de noul ministru al Educației, Daniel David. Alături de mai mulți oficial guvernamentali, la eveniment au participat și mulți profesori.

ADVERTISEMENT

Într-o postare pe blogul său personal, ministrul Educației spune că la acest eveniment s-au făcut ”analize serioase” și nu ”banalități solemne, îngrijorări iraționale și/sau semidocte (…) critici virulente/agresive sau felicitări dezarmante”, precum pe rețelele de socializare și în anumite publicații.

Davis a admis că nu este deloc bucuros că își începe mandat de ministru cu un astfel de proiect, dar acesta este necesar. El a subliniat că planurile-cadru reprezintă: ”(1) urgențe curriculare (ar fi trebuit introduse cel târziu în 2021), (2) legale (sunt impuse de noile reglementări legale din 2023), (3) moral-psihologice (nu ne mai putem pune la risc copiii, punându-le pe umeri o încărcătură exagerată de discipline și ore, adesea fără o organizare psihopedagogică adecvată) și, teribil de important, (4) de securitate națională (analfabetismul funcțional ne pune deja la risc țara)”.

ADVERTISEMENT

Ministrul a mai punctat că suprasolicitarea elevilor este o realitate. În acest sens, obiectivul reformei nu este doar să reducă numărul de ore, ci să creeze un echilibru între diferitele arii educaționale.

”Nu vrem să ne transformăm copiii în hamali care să poarte cursuri peste cursuri, discipline peste discipline. Trebuie să asigurăm o educație relevantă, nu doar un volum de informații greu de gestionat”, a explicat oficialul, conform Edupedu.

ADVERTISEMENT

Daniel David: ”Așa nu se mai poate continua”

În opinia ministrului, ”așa nu se mai poate continua!” David a mai spus că ”rolul unui ministru responsabil este să abordeze tocmai astfel de probleme/reforme”. Concluzia oficialul sa a fost că din dezbatere ”rețin multe sugestii bune, care vor fi incluse în varianta finală propusă în luna mai”.

ADVERTISEMENT

”Au participat mulți (n.r. la dezbatere) și, evident într-un astfel de demers, nu toți s-au putut exprima. Dar toți pot trimite sugestii în scris (la emailul de contact al consultării publice).

Din feedbackuri încercăm și să îmbunătățim formatul dezbaterilor următoare. Din acest demers rețin multe sugestii bune, care vor fi incluse în varianta finală propusă în luna mai”, a afirmat ministrul.