Editoriale

Dezertor pentru un sărut

Am scris săptămîna trecută că stelistul Gabriel Iancu a greşit grav şi că antrenorii echipei naţionale de tineret au procedat corect scoţîndu-l din lot. Dovezile apărute ulterior impun...
16.09.2013 | 16:09
Dezertor pentru un sarut
ADVERTISEMENT

Am scris săptămîna trecută că stelistul Gabriel Iancu a greşit grav şi că antrenorii echipei naţionale de tineret au procedat corect scoţîndu-l din lot. Dovezile apărute ulterior impun însă o reconsiderare a acestui caz.

Faptele, mai întîi: jucătorul Stelei a fost acuzat de antrenorii naţionalei de tineret, Bogdan Stelea şi Florin Constantinovici, că a fugit noaptea din cantonamentul tinerilor tricolori, dintr-un hotel din Chiajna. Iancu n-a fost exclus imediat, ci a fost luat în Muntenegru, pentru meciul din preliminariile Campionatului European U21. Acolo a aflat că, din cauza indisciplinei sale, nu va fi nici titular, nici rezervă. Meciul a fost pierdut de ai noştri cu 3-2, după un ruşinos 2-2 în Insulele Feroe. Şi a început scandalul, care acum pare să fi fost regizat pentru a acoperi aceste rezultate catastrofale. Ca multe alte situaţii din ultima vreme, cazul Iancu a devenit rapid motiv de răfuială între clubul Steaua şi Federaţia Română de Fotbal, cu excesele de rigoare.

ADVERTISEMENT

Din fericire – pentru Iancu, pentru Steaua, dar mai ales pentru adevăr -, ne-a sărit în ajutor tehnologia. Mai precis, camerele de supraveghere ale hotelului din Chiajna. Acestea au reţinut cinci momente esenţiale.

1. Iancu părăseşte hotelul după miezul nopţii, la ora 1.20. Este ora la care jucătorul trece prin dreptul recepţiei, pentru a ieşi din hotel,

ADVERTISEMENT

2. Florin Constantinovici, „secundul” lui Bogdan Stelea, observă „dezertarea” lui Iancu, coboară după el pînă în holul hotelului la doar zece secunde distanţă, dar îl pierde în noapte.

3. Constantinovici poartă un scurt dialog cu recepţionera (pare să-i reproşeze ceva), apoi pleacă spre camera sa, neavînd curiozitatea de a aştepta eventuala revenire a lui Iancu, pentru a şti cu precizie cît a lipsit.

ADVERTISEMENT

4. Iancu revine în hotel la ora 1.24, deci după patru minute de la „dezertare”. Urcă imediat în camera sa.

5. Gabriel Iancu nu e singurul jucător care bîntuia noapte prin holul hotelului şi în afara acestuia. Camerele de supraveghere au mai surprins o „fantomă”, care pare să fie Ştefan Popescu de la Ajaccio. Despre acesta, antrenorii Stelea şi Constantinovici n-au zis nimic, iar „francezul” a jucat 90 de minute contra Muntenegrului.

ADVERTISEMENT

Ulterior, Iancu s-a scuzat că a ieşit doar cîteva minute, pentru a se întîlni cu o mătuşă. Antrenorii nu l-au crezut însă, iar cel mai aspru a fost Constantinovici: “Iancu minte cu neruşinare dacă a spus ce a spus. Susţine că a ieşit să dea bani unei mătuşi, însă acea mătuşă este blondă şi are 20 de ani?”

Aici încep întrebările logice. De ce nu a aşteptat Constantinovici întoarcerea lui Iancu, pentru a-l chestiona asupra escapadei sale şi pentru a şti cu precizie cît a lipsit acesta? Dacă nu crede povestea cu mătuşa, ci insinuează că Iancu s-a întîlnit cu o mîndră, cum explică faptul că “rendez-vous-ul” a durat mai puţin de patru minute? Dacă te ard tălpile să părăseşti cantonamentul după miezul nopţii, asumîndu-ţi riscurile de rigoare, se presupune că nu te smulgi din braţele iubitei atît de repede… Ce Dumnezeu, sîntem bărbaţi: nici n-a apucat băiatul o mîngîiere şi cîteva săruturi! Iar fata, înamorată de junele fotbalist şi stimulată de frumoasa-i perspectivă financiară, venea din cine ştie ce colţ al Capitalei ca să fie expediată după cîteva minute, la ora la care se presupunea că Stelea şi Constantinovici sforăie de se cutremură zidurile?! Să fim serioşi…

Antrenorul Constantinovici a gonflat un caz mult peste dimensiunile sale reale, iar Stelea a mers pe mîna lui şi s-a păcălit. Gabriel Iancu a greşit părăsind cantonamentul, în crucea nopţii, chiar şi patru minute pentru a se întîlni cu o mătuşă, dar pedeapsa i-a fost aplicată pentru o faptă mult mai gravă. Şi anume, că ar fi avut o escapadă amoroasă mult mai lungă. Camerele de supraveghere confirmă indisciplina lui Iancu, dar scot la lumină şi exagerările (minciunile?) lui Constantinovici.

Dacă avea răbdare să vadă mai întîi înregistrarea video şi apoi să decidă în privinţa lui Iancu, Stelea ar fi evitat o situaţie penibilă şi, poate, n-ar fi pierdut meciul cu Muntenegru. Vasta lui experienţă de jucător nu i-a folosit, deocamdată, în scurta-i carieră de antrenor. Dar nu e timpul pierdut. Iar primul pas ar fi refacerea relaţiei cu Steaua, plus o discuţie constructivă cu Gabriel Iancu. A proceda precum “războinicul întunericului”, Victor Piţurcă, este calea sigură spre dezastru.

 

ADVERTISEMENT