News

Dreptul la avort, legalizat în tot mai multe țări din America de Sud. În SUA, tendința e complet opusă

Avortul nu mai este o crimă în temeiul legislației din Columbia, devenind a treia dintre cele mai populate țări din regiune care a luat o astfel de decizie. În SUA, tot mai multe state republicane interzic procedura.
27.02.2022 | 18:46
Dreptul la avort legalizat in tot mai multe tari din America de Sud In SUA tendinta e complet opusa
Mexic și Argentina au luat decizii similare Foto: The New York Timesc, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Hotărârea Curții Constituționale a Columbiei deschide calea pentru ca procedura să devină disponibilă pe scară largă în această țară catolică istoric conservatoare.

Decizia instanței supreme columbiene vine după ani de campanii ale femeilor din America Latină pentru mai multă protecție și mai multe drepturi și schimbări semnificative în peisajul juridic al regiunii.

ADVERTISEMENT

În America de Nord, anticipând că majoritatea desemnată de republicani la Curtea Supremă va anula mai târziu în acest an Roe vs Wade, decizia din 1973 care stabilește un drept la avort la nivel național, statele SUA controlate de republicani aprobă o serie de noi restricții asupra procedurii.

Columbia a dezincriminat avortul

Curtea Supremă a Mexicului a dezincriminat avortul într-o decizie similară în septembrie, iar Congresul Argentinei a legalizat procedura la sfârșitul anului 2020.

ADVERTISEMENT

Decizia Columbiei înseamnă că trei dintre cele mai populate patru țări din America Latină au deschis acum ușa unui acces mai larg la avort.

De asemenea, decizia vine și pe măsură ce Statele Unite se mișcă în direcția opusă, restricțiile la avort înmulțindu-se în toată țara, iar Curtea Supremă a SUA analizând un caz care ar putea anula Roe v. Wade, hotărârea din 1973 care a stabilit un drept constituțional la avort.

ADVERTISEMENT

„Acest lucru pune Columbia în avangardă în America Latină”, a spus Mariana Ardila, avocat columbian la Women’s Link Worldwide, parte a coaliției care a adus unul dintre cele două cazuri care contestă incriminarea avortului. „Acest moment este istoric”, a mai spus ea citată de The New York Times.

Decizia instanței dezincriminează avorturile în primele 24 de săptămâni de sarcină și înseamnă că orice femeie ar trebui să poată solicita procedura de la un profesionist din domeniul sănătății fără teama de urmărire penală. De asemenea, stabilește baza pentru ca guvernul columbian să reglementeze în continuare procesul.

ADVERTISEMENT

Schimbare culturală majoră în America Latină

Mișcarea face parte dintr-o schimbare culturală majoră în America Latină, stimulată de mișcările feministe și de o generație mai tânără și mai laică.

Într-o regiune cunoscută istoric pentru credința sa catolică și conservatorismul social, un impuls tot mai mare pentru drepturile femeilor și accesul la avort a câștigat proeminență în urmă cu puțin mai mult de un an, când Argentina a devenit cea mai mare națiune din America Latină care a legalizat avortul.

Curând, susținătorii drepturilor la avort din întreaga regiune, din Mexic până în Paraguay, Brazilia până în Columbia, purtau batiste verzi – simbolul mișcării pentru drepturile la avort din Argentina – pentru a-și arăta solidaritatea față de drepturile sexuale și reproductive ale femeilor.

Batistele au devenit simboluri ale muncii pe care avocații și activiștii pentru drepturile femeilor o făcuseră de ani de zile mai în liniște.

Decizia Argentinei a reverberat în toată America Latină, arătând că este posibil să se legalizeze avortul în țări cu convingeri puternice catolice și protestante evanghelice și cu o istorie a idealurilor patriarhale.

În septembrie, Curtea Supremă a Mexicului a decis că este neconstituțional să se transforme avortul într-o crimă, ajutând la deschiderea drumului pentru legalizarea procedurii în țara cu aproximativ 130 de milioane de oameni.

Magistrații Curții Constituționale din Columbia au analizat în ultimele luni două petiții care au contestat partea din codul penal care a făcut din avort o infracțiune.

Procesele care au dus la schimbarea legii

Într-una, un avocat pe nume Andrés Mateo Sánchez Molina a spus că măsura a încălcat drepturile protejate de Constituție, inclusiv dreptul la demnitate umană, libertate și egalitate.

Într-un altul, adus de Causa Justa, o coaliție de grupuri pentru drepturile avortului, avocații au susținut că incriminarea a aruncat avortul într-o lumină atât de negativă încât a împiedicat chiar și femeile cu drept legal la avort să facă unul.

În unele cazuri, a spus coaliția, existența pedepsei penale a determinat profesioniștii din domeniul sănătății să refuze procedura femeilor care s-au calificat pentru aceasta.

În altele, femeile au evitat să solicite avorturi în centre de sănătate legale de teamă că vor fi închise, în schimb au căutat alternative riscante în clinici subterane.

„Aceste bariere afectează în principal femeile care trăiesc în zonele rurale și îndepărtate, femeile cu venituri mici, fetele adolescente, femeile și fetele care trăiesc în situații de conflict armat și victimele violenței de gen, inclusiv violenței fizice și sexuale”, au scris reprezentanții Causa Justa într-un rezumatul petiției lor.

Ei susțin că a transforma procedura într-o infracțiune în majoritatea circumstanțelor, a fost, prin urmare, neconstituțional.

În cele din urmă, instanța a decis să audieze mai întâi cazul Causa Justa. Al doilea caz va fi judecat la o dată ulterioară, dar prima decizie nu poate fi revocată.

Sute de susținători ai drepturilor la avort și zeci de oponenți ai lor au stat în fața tribunalului din Bogotá, așteptând o decizie luni după-amiază.

În ultimele luni, ambele părți au desfășurat campanii publice pentru a încerca să influențeze decizia, iar mitingurile lor au ajuns să simbolizeze diviziunea culturală a țării în această problemă.

Avortul, pedepsit cu până la 4 ani și jumătate de închisoare

Până acum, avorturile au fost legale doar în circumstanțe limitate, stabilite de o decizie a Curții Constituționale din 2006: atunci când sănătatea unei femei era în pericol, când un făt avea probleme grave de sănătate sau când o sarcină a rezultat în urma violului.

Oricine altcineva care a făcut un avort – sau care a ajutat o femeie să obțină unul – ar putea fi condamnat la 16 până la 54 de luni de închisoare.

Activiștii pentru drepturile la avort au spus adesea că acest peisaj legal a creat un sistem cu două niveluri: femeile mai bogate din orașe puteau face avort pentru că știau să folosească una dintre excepțiile prevăzute de lege, în timp ce femeile mai sărace, cu o educație mai mică, aveau cunoștințe limitate sau înseamnă să faci asta.

Procurorii din Columbia deschid aproximativ 400 de dosare în fiecare an împotriva femeilor care fac avort sau a persoanelor care le ajută, potrivit biroului procurorului general. Cel puțin 346 de persoane au fost condamnate în astfel de cazuri începând din 2006.

Avorturile ilegale provoacă circa 70 de decese anual

Aproape toate aceste investigații legate de avort au fost în zone rurale, implicând fete de până la 11 ani, potrivit cercetătorilor de la Causa Justa.

Avorturile ilegale pot fi nesigure și pot provoca aproximativ 70 de decese pe an în Columbia, potrivit Ministerului Sănătății din țară.

Un sondaj recent realizat de firma non-partizană Ipsos a constatat că, în timp ce 82% dintre respondenții columbieni au susținut avortul în anumite circumstanțe, doar 26% l-au susținut în toate cazurile, iar decizia instanței este probabil să provoace fricțiuni pe măsură ce activiștii pentru dreptul la avort, factorii de decizie sau furnizorii de servicii de sănătate stabilesc modul în care ar trebui aplicată decizia instanței.

Decizia nu poate fi modificată de alte organe juridice.

Curtea Constituțională a Columbiei este considerată de mulți experți în drept ca fiind mai liberală decât țara în general, iar multe schimbări liberale recente, inclusiv legalizarea căsătoriei între persoane de același sex în 2016, au rezultat din deciziile instanței.

Curtea este, de asemenea, considerată un model de tendință juridică în regiune, a spus Francisco Bernate, profesor de drept la Universitatea Rosario din Bogotá, iar decizia este probabil să atragă atenția judecătorilor din America Latină.

Activiștii din Statele Unite urmăresc și ei schimbările din regiune

„Aceste lupte sunt legate”, a declarat Serra Sippel, ofițer-șef de advocacy global la Fos Feminista, o alianță a grupurilor pentru drepturile reproducerii care lucrează în întreaga lume, inclusiv în Statele Unite. „Noi, în SUA, putem învăța foarte multe.”

Din Florida, Georgia și Tennessee până în Texas, Dakota de Sud și Montana, statele SUA controlate de republicani aprobă un torent de legislație conservatoare din punct de vedere cultural, într-un ritm de neegalat în ultima vreme și, probabil, niciodată.

Statele în care republicanii controlează atât executivul, cât și legislativul se mișcă într-un număr fără precedent pentru a restricționa avortul, a limita accesul la vot, a interzice cărți, a restrânge drepturile transsexualilor și a restrânge capacitatea profesorilor de a discuta despre rasă, gen și orientare sexuală în școlile publice.

Multe dintre aceleași state anulează simultan restricțiile privind deținerea de arme, întăresc pedepsele pentru persoanele implicate în proteste publice și dau putere cetățenilor privați să depună procese pentru a pune în aplicare multe dintre aceste inițiative, așa cum au făcut republicanii din Texas cu legea lor recentă care prevede interzicerea avortului după aproximativ șase săptămâni.

Anticipând că majoritatea desemnată de republicani la Curtea Supremă va anula mai târziu în acest an Roe vs Wade, decizia din 1973 care stabilește un drept la avort la nivel național, statele controlate de republicani aprobă o serie de noi restricții asupra procedurii.

În 2021 au fost adoptate cele mai multe prevederi legale care restrâng accesul la avort de la Roe vs Wade

În 2021, șapte state au adoptat legi care restrâng accesul la avort, potrivit Institutului Guttmacher. Lista includea interdicții totale pe care Texas și Oklahoma le-au aprobat să intre în vigoare dacă înalta instanță o permite.

Texas a adoptat, de asemenea, o lege separată care interzice avortul după detectarea bătăilor inimii fetale, de obicei în jurul a șase săptămâni de sarcină, și dă putere cetățenilor să dea în judecată pe oricine implicat în furnizarea unei întreruperi de sarcină.

În ciuda obiecțiilor vehemente ale judecătorului șef John Roberts și ale celor trei judecători numiți de democrați, cinci judecători ai Curții Supreme numiți de republicani au refuzat să blocheze implementarea acestei legi în timp ce instanțele inferioare dezbat constituționalitatea acesteia.

În total, a calculat Guttmacher, statele au aprobat 108 restricții de avort în 2021 (cum ar fi constrângerile privind accesul la medicamentele pentru avort). Grupul spune că este de departe cel mai mare număr de prevederi care a fost aprobat într-un singur an de la Roe.

Iar valul nu a atins încă vârful: chiar în această lună, legislaturi controlate de republicani din Florida, Virginia de Vest și Arizona, anticipând că majoritatea Curții Supreme va răsturna Roe, au avansat proiecte de lege pentru interzicerea avortului după 15 săptămâni.

ADVERTISEMENT