ADVERTISEMENT
News

Dezinfectanți cu 0% substanță activă, descoperiţi în spitale. Ministerul Sănătăţii face controale la producătorii de biocide

Controale la producătorii de biocide. Se pare că în mai multe spitale dezinfectanții ar fi avut 0% substanță activă
Autor: Anca Flondor | 07.06.2021 | 19:05
Dezinfectanți cu 0% substanță activă, descoperiţi în spitale. Ministerul Sănătăţii face controale la producătorii de biocide
Dezinfectanți cu 0% substanță activă, descoperiți în spitale. Ministerul Sănătăţii face controale la producătorii de biocide. Sursa foto: colaj Fanatik

Ministerul Sănătății a anunțat că în ultimele luni au fost retrase sute de biocide neconforme. Acum, se fac noi controale la toți producătorii de biocide. La mai multe spitale s-ar fi constatat că dezinfectanții folosiți ar fi avut 0% substanță activă.

ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății a precizat că în anul 2020 și în primul trimestru din 2021 au fost descoperite sute de produse neconforme.

Dezinfectanți cu 0% substanță activă, descoperiți în spitale

O publicație din Sibiu a scris că 3 din 8 substanțe biocide cumpărate aleatoriu erau diluate. Iar un produs avea 0% substanță activă.

“Este un semnal care ne spune că trebuie să începem să investim în laboratoare de referință ale Institutului Național de Sănătate Publică sau ale Direcțiilor de sănătate publică și să întărim aceste instituții de control pentru că sănătatea noastră este în pericol”, a spus ministrului Sănătății, Ioana Mihăilă.

ADVERTISEMENT

Ministerul Sănătății a dispus imediat efectuarea de controale la producătorii de biocide. Reprezentanții ministerului susțin că au descoperit sute de produse neconforme în 2020 și în primul trimestru al anului 2021.

“Inspecția Sanitară de Stat din cadrul Ministerului Sănătății a solicitat astăzi, 7 iunie a.c., inspectorilor sanitari din cadrul DSP Galați şi DSP Ilfov efectuarea de controale, conform competențelor, la producătorii SC GRANDE GLORIA PRODUCTION SRL, respectiv la producătorul SC G&M 2000 SRL”, a transmis, luni, Ministerul Sănătăți.

Câte produse se comercializează în acest moment

Inspecția Sanitară de Stat din cadrul Ministerului Sănătăți a precizat că în acest moment pe piață sunt 22 de produse (dezinfectanți pentru suprafețe, pentru mâini, pentru apa potabilă, pentru zona alimentară) care se comercializează în baza unui aviz/autorizaţie emis/ă de Comisia Națională pentru Produse Biocide, în conformitate cu prevederile:

ADVERTISEMENT
  1. Regulamentului nr. 528/2012 privind produsele biocide;

2. HG nr. 617/2014 privind stabilirea cadrului instituțional și a unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 528/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 mai 2012 privind punerea la dispoziție pe piață și utilizarea produselor biocide, cu modificările și completări ulterioare;

3. Ordinului nr.10/2010 privind aprobarea procedurii de avizare a produselor biocide care sunt plasate pe piață pe teritoriul României, cu modificările și completările ulterioare.

ADVERTISEMENT

Controale și amenzi la mai mulți producători

Ministerul Sănătății a anunțat că au fost făcute mai multe controale și aplicate amenzi la producătorii de biocide. De asemenea au fost retrase de pe piață 124 de produse neconforme, în cantități de 24.144 litri și 467 kg. Au mai fost reținute și alte 263 de produse care nu îndeplineau normele în vigoare.

Până acum au fost aplicate amenzi de 734.500 lei și 58 de avertismente.

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
ADVERTISEMENT
A apărut revista SuperEuro
  • SuperEuro, cea mai tare revistă glossy dedicată Euro 2020
  • SUPEREURO: 164 de pagini premium, la doar 10 lei!