News

Dezlegare importantă în Postul Paștelui. Ce ai voie să consumi astăzi

06.04.2019 | 14:23
Dezlegare importanta in Postul Pastelui Ce ai voie sa consumi astazi
ADVERTISEMENT

Postul Paștelui este cel mai aprig dintre toate (ca să nu spunem cel mai greu), nu numai prin durata sa de nu mai puțin de 40 de zile, dar și pentru că în această perioadă trebuie să renunțăm la orice poftă trupească, de la mâncare și băutură la relații intime. Atât de așteptatele „dezlegări” pot fi actualizate în orice vreme, conform hotărârii Sfântului Sinod. Părintele Ene Braniște clarifică situația postului Paștelui și a dezlegărilor care sunt cuprinse în el. Mai mult chiar, ce rugăciune trebuie neapărat spusă în timpul Postului Paștelui?

Dezlegare importantă în Postul Paștelui

„Dezlegările vin din hotărârile canonice privitoare la posturi, care nu au caracter de dogma, adică nu trebuie privite ca niște reguli absolut neschimbate și eterne, ci fac parte din normele bisericești cu caracter moral-disciplinar, care au fost formulate de autoritatea bisericească în funcție de nevoile, împrejurările și evoluția vieții religios-morale a credincioșilor și care pot fi deci anulate, modificate sau atenuate de aceeași autoritate, la nevoie”, a specificat preotul Ene Braniște, despre postul Paștelui și dezlegările sale.

ADVERTISEMENT

De asemenea, se amintește faptul că postul nu-și pierde din integritate sau calitate prin dezlegări, chiar dacă acestea sunt precizate sau nu în calendar. Dezlegările nu au un caracter obligatoriu, ci sunt rânduite „spre mângâierea și întărirea credincioșilor”. Se poate consuma ulei și vin în zilele de sâmbătă și duminică, după Sfânta Liturghie, dar și în zilele în care sunt rânduite sărbători cu „cruce roșie” sau „cruce neagră”.

Care sunt dezlegările din timpul Postului Paștelui?
Care sunt dezlegările din timpul Postului Paștelui?

Sărbători din timpul Postului Paștelui

În perioada Postului Paștelui, pot apărea alte sărbători importante precum: Sfântul Mucenic Haralambie (10 februarie), Întâia și a Doua Aflare a Capului Sfântului Ioan Botezatorul (24 februarie), Sfinții Ioan Casian și Gherman din Dobrogea (28-29 februarie), Sfinții 40 de Mucenici (9 martie), Buna Vestire (25 martie), Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica (11 aprilie), Sfântul Mucenic Sava de la Buzău (12 aprilie), Sfântul Ierarh Pahomie de la Gledin (14 aprilie), Sfântul Ierarh Teotim al Tomisului (20 aprilie), Sfântul Mare Mucenic Gheorghe (23 aprilie), Sfinții români (24 aprilie), Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului (25 aprilie).

ADVERTISEMENT

Astăzi, 6 aprilie, facem pomenirea:

– Sfantul Mucenic Irineu, episcop de Sirmium;
– Sfintilor o suta douazeci de mucenici din Persida;
– Sfintei Cuvioase Platonida;
– Sfintilor doi Mucenici din Ascalon;
– Sfantului Cuvios Grigore Sinaitul;
– Sfantului Cuvios Grigorie din Marea Lavra a Atonului.

Rugăciunea pe care este tare bine să o spună orice credincios în timpul Postului

„Doamne şi Stăpânul vieţii mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire şi al grăirii în deşert nu mi-l da mie. Iar duhul curăţiei, al gândului smerit, al răbdării şi al dragostei dăruieşte-mi-l mie, slugă a Ta. Aşa, Doamne Împărate, dăruieşte-mi că să-mi văd greşelile mele şi să nu osândesc pe fratele meu. Că binecuvântat eşti Tu în vecii vecilor. Amin!”

ADVERTISEMENT