Life

Dezlegare la vin și untdelemn. Ce sfânt mare sărbătorim astăzi, duminică, 28 martie 2021

28.03.2021 | 12:02
Dezlegare la vin si untdelemn Ce sfant mare sarbatorim astazi duminica 28 martie 2021
ADVERTISEMENT

Astăzi, 28 martie 2021, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, egumenul Mănăstirii Palechitului. Totodată, în această zi este dezlegare la vin și untdelemn. 

Cuviosul Ilarion a fost starețul mănăstirii Pelechit din Helespont din Asia. Era plin de Duhul Sfânt și a vindecat mulți oameni de boli și a duhurile necurate din ei. Ulterior, acesta a luat  mucenicia în timpul lui Leon Armeanu (813-820), care înpuse din nou asupririle contra celor care apărau sfintele icoane.

ADVERTISEMENT

Cuviosul Ilarion și-a pus întreaga viață în slujba Domnului și le-a făcut oamenilor numai bine, fiind prăznuit în această duminică, 28 martie 2021. 

Dezlegare la vin și untdelemn. Ce sfânt mare sărbătorim astăzi, duminică, 28 martie 2021

Cuviosul Ilarion s-a născut într-un sat numit Tavata, aflat în Palestina, aproape de ceateta Gaza. Părinții cuviosului au fost eleni, „din care s-a născut Ilarion ca un trandafir din spini, şi bună mireasmă i s-a arătat lui Hristos; căci, fiind trimis de părinţii lui în Alexandria ca să înveţe carte, el nu numai acea înţelepciune a deprins-o degrabă – pe care elenii o caută – ci şi înţelepciunea cea duhovnicească a învăţat-o bine”, informează creștinortodox.ro. 

ADVERTISEMENT

Cuviosul Ilarion a crezut întru Domnul nostru Iisus Hristos și a primit Sfântul Botez. De asemenea, acesta mergea mereu la biserică și „lua aminte la cuvintele cele care luminează şi înţelepţesc pe prunci”, potrivit sursei citate anterior.

A dus o viață sfântă, fără păcate, iar inima lui era plină de iubirea pentru Dumnezeu. Cuviosul Ilarion a fost alungat în surghiun la Efes împreună cu alți patruzeci de monahi și și-a găsit sfârșitul în temniță.

ADVERTISEMENT

Cuviosul Iosif a scris despre Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, care a îndurat asupriri de la muncitori pentru cinstirea icoanei Mântuitorului, numindu-l mucenic, dar și pentru că a viețuit pe vremea împărăției lui Leon Armeanul (813-820).

Există și alții care cred că Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou a trăit pe vremea  împărăției lui Leon Isaurul (717-741) și a lui Copronim, fiul lui (741-775), care a fost cu mulți ani înainte de Leon Armeanul, și care „a pătimit pentru sfintele icoane în acea vreme când voievodul lui Copronim, la Hanodracon, a năvălit fără veste cu oaste asupra mănăstirii ce se numea Pelichit, în sfânta și marea joi a mântuitoarelor Patimi, când se săvârșea dumnezeiască Liturghie”.

ADVERTISEMENT

Apoi, intrând în biserică și în Altar cu neînfricare, a poruncit să se oprească cântarea și a răsturnat la pământ Sfintele și datatoarele de viață Taine ale lui Hristos. I-a prins pe cei patruzeci și doi de monahi și i-a întemnițat cu legături de fier, iar pe ceilalți i-a chinuit cu bătăi crunte.

După aceea, acesta a aprins mănăstirea și biserica, iar pe monahii închiși i-a exilat în țara de la marginea Efesului și acolo i-a chinuit până au murit.

Astăzi este o zi importantă în Postul Paștelui, fiind dezlegare la vin și untdelemn, conform calendarului creștin-ortodox.

ADVERTISEMENT