Life
notix pixel id

Dezlegare la vin și untdelemn. Ce sfânt mare sărbătorim astăzi, duminică, 28 martie 2021

28.03.2021 | 12:02
Dezlegare la vin și untdelemn. Ce sfânt mare sărbătorim astăzi, duminică, 28 martie 2021
Dezlegare la vin și untdelemn. Ce sfânt mare sărbătorim astăzi, duminică, 28 martie 2021. Sursa foto: doxologia.ro
ADVERTISEMENT

Astăzi, 28 martie 2021, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, egumenul Mănăstirii Palechitului. Totodată, în această zi este dezlegare la vin și untdelemn. 

Cuviosul Ilarion a fost starețul mănăstirii Pelechit din Helespont din Asia. Era plin de Duhul Sfânt și a vindecat mulți oameni de boli și a duhurile necurate din ei. Ulterior, acesta a luat  mucenicia în timpul lui Leon Armeanu (813-820), care înpuse din nou asupririle contra celor care apărau sfintele icoane.

Cuviosul Ilarion și-a pus întreaga viață în slujba Domnului și le-a făcut oamenilor numai bine, fiind prăznuit în această duminică, 28 martie 2021. 

ADVERTISEMENT

Dezlegare la vin și untdelemn. Ce sfânt mare sărbătorim astăzi, duminică, 28 martie 2021

Cuviosul Ilarion s-a născut într-un sat numit Tavata, aflat în Palestina, aproape de ceateta Gaza. Părinții cuviosului au fost eleni, „din care s-a născut Ilarion ca un trandafir din spini, şi bună mireasmă i s-a arătat lui Hristos; căci, fiind trimis de părinţii lui în Alexandria ca să înveţe carte, el nu numai acea înţelepciune a deprins-o degrabă – pe care elenii o caută – ci şi înţelepciunea cea duhovnicească a învăţat-o bine”, informează creștinortodox.ro. 

Cuviosul Ilarion a crezut întru Domnul nostru Iisus Hristos și a primit Sfântul Botez. De asemenea, acesta mergea mereu la biserică și „lua aminte la cuvintele cele care luminează şi înţelepţesc pe prunci”, potrivit sursei citate anterior.

ADVERTISEMENT

A dus o viață sfântă, fără păcate, iar inima lui era plină de iubirea pentru Dumnezeu. Cuviosul Ilarion a fost alungat în surghiun la Efes împreună cu alți patruzeci de monahi și și-a găsit sfârșitul în temniță.

Cuviosul Iosif a scris despre Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou, care a îndurat asupriri de la muncitori pentru cinstirea icoanei Mântuitorului, numindu-l mucenic, dar și pentru că a viețuit pe vremea împărăției lui Leon Armeanul (813-820).

ADVERTISEMENT

Există și alții care cred că Sfântul Cuvios Ilarion cel Nou a trăit pe vremea  împărăției lui Leon Isaurul (717-741) și a lui Copronim, fiul lui (741-775), care a fost cu mulți ani înainte de Leon Armeanul, și care „a pătimit pentru sfintele icoane în acea vreme când voievodul lui Copronim, la Hanodracon, a năvălit fără veste cu oaste asupra mănăstirii ce se numea Pelichit, în sfânta și marea joi a mântuitoarelor Patimi, când se săvârșea dumnezeiască Liturghie”.

Apoi, intrând în biserică și în Altar cu neînfricare, a poruncit să se oprească cântarea și a răsturnat la pământ Sfintele și datatoarele de viață Taine ale lui Hristos. I-a prins pe cei patruzeci și doi de monahi și i-a întemnițat cu legături de fier, iar pe ceilalți i-a chinuit cu bătăi crunte.

ADVERTISEMENT

După aceea, acesta a aprins mănăstirea și biserica, iar pe monahii închiși i-a exilat în țara de la marginea Efesului și acolo i-a chinuit până au murit.

Astăzi este o zi importantă în Postul Paștelui, fiind dezlegare la vin și untdelemn, conform calendarului creștin-ortodox.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 860. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri