News

Deznodământ-surpriză în procesul ”marca Ceaușescu”: moștenitorii dictatorului fac un pas în spate. ”Nu poți pune monopol pe istorie”

Urmașii lui Nicolae Ceaușescu și-au retras acțiunea în instanță împotriva istoricului Lavinia Betea, autoarea biografiei fostului dictator.
21.02.2023 | 11:33
Deznodamantsurpriza in procesul marca Ceausescu mostenitorii dictatorului fac un pas in spate Nu poti pune monopol pe istorie
Nicolae Ceaușescu a devenit marcă înregistrată / Foto: Fototeca online a comunismului românesc, cota: 1/1977
ADVERTISEMENT

Punct final în procesul pe care Valentin Ceușescu și Ioan Mircea Oprean, fiul și ginerele fostului dictator, l-au intentat editurii Corint și istoricului Lavinia Betea, chemat în garanție.

Valentin Ceaușescu și Ioan Mircea Oprean au cerut retragerea biografiei fostului dictator

La ultima înfățișare, care a avut loc săptămâna trecută, moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și-au retras acțiunea care viza încălcarea proprietății intelectuale, prin folosirea fără acord a numelui și imaginii fostului dictator.

ADVERTISEMENT

Procesul fusese deschis de Ioan Mircea Oprean, care ceruse retragerea biografiei lui Ceaușescu și plata unor despăgubiri de 10.000 de lei pentru el și Valentin Ceaușescu, deținătorii de drept al brandului.

Valentin Ceaușescu nu a mai cerut prelungirea mărcii

”Lucrurile, într-adevăr, așa au fost. Oprean și cu Valentin Ceaușescu au brevetat marca Ceaușescu. Am înțeles că la ultima ședință de tribunal a fost și Valentin Ceaușescu, pentru că instanța a cerut să se identifice, să fie îndeplinite procedurile de rigoare.

ADVERTISEMENT

Iar Valentin Ceaușescu a spus că el nu a cerut prelungirea mărcii după 2017, prin urmare să fie exonerat de chemări și de restul…

Prin avocat, domnul Oprean a anunțat că renunță la acțiune. Din ce înțeleg, Oprean a cerut prelungirea mărcii și după 2017”, a explicat Lavinia Betea pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT

Lavinia Betea: ”Este ceva absolut aberant”

Istoricul este de părere că decizia moștenitorilor a fost una înțeleaptă, însă pericolul unor procese viitoare legate de marca Nicolae Ceaușescu rămâne în continuare valabil. Ea spune că va continua să publice lucrări despre viața fostului dictator, pentru că nimeni nu poate confisca această parte a istoriei românilor.

”Așadar, s-a terminat. Dar poate mâine o să dea pe altcineva în judecată, pentru că numai eu am, în bibliografia cărții, alte 109 volume și articole care au Ceaușescu în titlu.

ADVERTISEMENT

Este ceva absolut aberant, până la urmă. Nu e deloc plăcut să pățești așa ceva.

Eu o să-mi văd mai departe de treabă, așa cum și domnul Oprean ar trebui să-și vadă de problemele dânsului. Dacă ai fost ginerele lui Ceaușescu, nu înseamnă că poți să pui monopol pe istoria României”, a mai declarat Lavinia Betea pentru FANATIK.

Oprean și Ceaușescu au cerut retragerea de pe piață a biografiei fostului președinte

Marca Nicolae Ceaușescu a fost înregistrată la OSIM în anul 2007 de Ioan Mircea Oprean și Valentin Ceaușescu pentru 10 ani, cu posibilitate de prelungire. În septembrie 2022, cei doi au notificat editura Corint să retragă de pe piață volumul ”Ceaușescu și epoca sa”, scris de Lavinia Betea, invocând încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală.

Editura a refuzat să dea curs solicitării moștenitorilor fostului dictator, așa că în decembrie, aceștia s-au adresat Tribunalului București. Răspunsul Corint a venit printr-o cerere reconvențională împotriva celor doi, dar și împotriva OSIM, prin care arată că sunt încălcate libertățile și drepturile fiecărui cetățean.

Monografia ”Ceaușescu și epoca sa” reprezintă o lucrare științifică, prefața fiind semnată de președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop.

În 2010, cei doi au dat în judecată Teatrul Odeon

În anul 2010, urmașii fostului dictator au dat în judecată Teatrul Odeon și au cerut interzicerea spectacolului ”Ultimele ore ale lui Ceaușescu”, despre procesul în urma căruia fostul șef al statului a fost executat. De asemenea, ei au cerut daune morale simbolice, de un leu.

Un an mai târziu, Tribunalul București a respins acțiunea promovată de cei doi. Reprezentanții teatrului au invocat faptul că instituția doar a găzduit piesa respectivă, acesta având două reprezentații la respectiva locație.

ADVERTISEMENT
Tags: