News

Deznodământ-surpriză în scandalul demolării Cathedral Plaza. Victorie în instanță pentru Nicușor Dan

Deznodământ-surprinză în cazul demolării clădirii Cathedral Plaza, gigantul de 19 etaje care zace părăsit de aproape 13 ani.
17.01.2023 | 18:33
Deznodamantsurpriza in scandalul demolarii Cathedral Plaza Victorie in instanta pentru Nicusor Dan
Nicușor Dan a emis un ordin de demolare a clădirii Cathedral Plaza în iulie 2022, însă acesta a fost suspendat de instanță / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Hepta. Inquam Photos (Octav Ganea)
ADVERTISEMENT

O nouă răsturnare de situație a avut loc în scandalul Cathedral Plaza, după ce compania dezvoltatoare reușise, la sfârșitul anului trecut, să anuleze ordinul de demolare emis anterior de Nicușor Dan.

Curtea de Apel a casat decizia Tribunalului

Saga Cathedral Plaza a continuat, luni dimineață, la Curtea de Apel București, acolo unde judecătorii au admis recursul Primăriei Municipiului București și a Arhiepiscopiei Romano-Catolice, și au casat decizia Tribunalului București de anul trecut.

ADVERTISEMENT

În octombrie 2022, instanța luase decizia de suspendare a actului administrativ semnat de Primarul General pe 20 iulie, prin care dispunea demolarea clădirii pe cheltuiala dezvoltatorului, compania Millennium Building Development.

Judecătorii invocau atunci ”paguba iminentă” și ”vătămarea drepturilor reclamantei MBD asupra clădirii Cathedral Plaza”.

ADVERTISEMENT

Nicușor Dan, ”ultima sepranță” pentru Arhiepiscopia Romano-Catolică

Arhiepiscopia Romano-Catolică a criticat hotărârea invocând chiar procesul de ridicare a MCV în domeniul justiției.

”În plină campanie a statului român pentru ridicarea monitorizării țării noastre prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare(MCV), decizia Tribunalului București afectează o întreagă comunitate și aruncă în aer demersurile de a scoate România de sub atenta supraveghere a justiției, precedentul creat prin suspendarea efectelor unei hotărâri judiciare irevocabile conducând inevitabil la protest față de această abatere gravă de la principiile statului de drept.

ADVERTISEMENT

În acest moment, singurul remediu procesual îl reprezintă recursul Primarului General al Municipiului București, dl. Nicușor Dan, demers pe care comunitatea catolică îl va sprijini, acesta fiind primul și singurul Primar General care a înțeles că hotărârea judecatorească nu se discută, ci se execută, a înțeles misiunea sa de a asigura Bucureștiului revenirea la normalitate, a procedat corect prin emiterea unui act care reflectă până la identitate dispoziția dată de instanță”, arăta Arhiepscopia Romano-Catolică, în octombrie 2022.

Cathedral Plaza rămâne, momentan, în picioare. Dosarul se va rejudeca

Curtea de Apel București, pe de altă parte, a decis ca dosarul să se întoarcă la prima instanță, pentru rejudecare, admițând intervenția accesorie a Arhiepiscopiei Romano-Catolice. Cu alte cuvinte, soarta clădirii Cathedral Plaza rămâne, momentan, nedecisă.

ADVERTISEMENT

”Respinge excepţia nulităţii recursului ca neîntemeiată. Admite recursurile. Casează în parte încheierea de şedinţă din data de 09.09.2022 şi rejudecând cererea pârâtului Primarul Municipiului Bucureşti dispune introducerea în cauză a Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti conform prevederilor art. 16 ind. 1 din Legea 554/2004. Menţine soluţia de respingere a cererii de introducere în cauză a Ministerului Culturii. Casează în tot sentinţa recurată. Trimite cauza spre rejudecare la aceeaşi instanţă. Definitivă”, se arată în minuta ședinței de luni dimineață.

Într-un alt proces, Millennium Building Development a cerut obligarea Primăriei Municipiului București de soluționare a cererii de intrare în legalitate, care se judecă de zece ani.

Istoria complicată a gigantului Cathedral Plaza

Proiectul Cathedral Plaza a demarat în 1998 iar construcția a fost finalizată în 2010, cu două săptămâni înainte ca judecătorii să declare construcția ilegală și să anuleze autorizația de construcție.

Dezvoltatorul susține că imobilul a fost ridicat având toate avizele în regulă, inclusiv semnătura reprezentantului legal al arhiepiscopiei. ÎPS Ioan Robu avea să se răzgândească după ce alte două construcții ridicate în apropiere au afectat clădirea Catedralei Sfântul Iosif. În paralel, au avut loc mai multe proteste de stradă, împotriva ridicării clădirii cu o înălțime de 75 de metri, în centrul Bucureștiului.

În 2013, sentința de demolare a devenit definitivă, însă doi ani mai târziu, Tribunalul Dâmbovița suspendă temporar executarea hotărârii care obliga Primarul General (Sorin Oprescu, la acea vreme) să emită ordinul de demolare.

Câteva luni mai târziu, o nouă sentință anulează hotărârea de suspendare, iar în 2022, primarul Nicușor Dan emite decizia de demolare, care este din nou atacată de dezvoltator.

Cine este proprietarului clădirii din centrul Bucureștiului

Millennium Building Development este o companie fondată de miliardarul israelian Eyal Ofer. În 2012, acesta a vândut societatea cu tot cu imobilul Cathedral Plaza dezvoltatorului grec Ioannis Papalekas. În prezent, MBD este deținută în proporție de 100% de compania cipriotă Sioma Company Ltd, care apare ca intervenient în toate litigiile legate de demolarea construcției Cathedral Plaza.

Societatea a rămas activă dar nu a mai avut activitate din anul 2005. Potrivit bilanțului depus la Ministerul Finanțelor în 2021, Millennium Building Development a înregistrat o pierdere de 24,7 milioane lei și a ajuns la datorii de 463,5 milioane lei.

ADVERTISEMENT
Tags: