Dezvăluire: “Rusia dispune de o reţea extinsă de agenţi la nivelul conducerii ISIS”

Rusia ar dispune de o reţea extinsă de agenţi la nivelul conducerii grupării Statul Islamic (SI) întrucât pe plan militar gruparea jihadistă este condusă de foşti ofiţeri ai lui Saddam...
20.11.2015 | 20:52
Dezvaluire Rusia dispune de o retea extinsa de agenti la nivelul conducerii ISIS

Rusia ar dispune de o reţea extinsă de agenţi la nivelul conducerii grupării Statul Islamic (SI) întrucât pe plan militar gruparea jihadistă este condusă de foşti ofiţeri ai lui Saddam Hussein, fost aliat al URSS, iar ulterior al Rusiei, a declarat joi cunoscutul politolog rus Stanislav Belkovski, într-un interviu la postul de radio Eho Moskvî, citat de portalul baltic delfi.lt.

‘Această agentură extinsă la nivelul conducerii ISIS se datorează faptului că pe plan militar gruparea este dirijată de foşti baasişti (partidul Baas, la guvernare în Irak în timpul lui Saddam Hussein), de foşti reprezentanţi ai armatei lui Saddam. Aceştia sunt, de fapt, oameni foarte apropiaţi de URSS şi de Rusia. Serviciile secrete ruse dispun de o reţea extinsă de agenţi în acest mediu încă de pe vremea războiului dintre Iran şi Irak şi chiar mai devreme’, a afirmat Belkovski, în emisiunea ‘Osoboe mnenie'(O altfel de opinie) de la postul de radio citat.

Pe vremuri, toate aceste afaceri legate de Orientul Mijlociu erau supervizate de fostul premier Evgheni Primakov (decedat în iunie 2015, la vârsta de 85 de ani), ex-ministru de externe, ex-director SVR (Serviciul de Informaţii Externe al Rusiei). De altfel, Primakov a fost trimis de Putin la Bagdad, înainte de intervenţia americană din 2001 în Irak, pentru a-l convinge pe Saddam Hussein să predea puterea şi să accepte organizarea de noi alegeri pentru a evita o intervenţie străină, după cum a relatat la acea epocă presa rusă.

‘Acesta a fost în ultimii săi ani de viaţă un foarte apropiat prieten al lui Vladimir Putin, după o lungă perioadă în care s-a ţinut departe de el’, spune Stanislav Belkovski, care nu a exclus posibilitatea ca Moscova să fi deţinut unele informaţii despre pregătirea atentatelor din 13 noiembrie de la Paris.

Cu toate acestea, agenţiile secrete ruse nu au putut să prevină prăbuşirea avionului de pasageri Airbus A321, al companiei ruse Metrojet, cu 224 de pasageri la bord în Peninsula Sinai la sfârşitul lunii octombrie.

Moscova, care a respins la început pista teroristă în cazul avionului Metrojet, a recunoscut că, într-adevăr o bombă a explodat la bord abia după atacurile de la Paris, a remarcat, între altele, acelaşi analist.

În acest context, Stanislav Belkovski, autorul volumului ‘Putin — o biografie interzisă’ (apărută şi în limba română în 2014), observă faptul că ‘Putin a fost incredibil de sentimental vinerea trecută, în seara în care au fost comise atentatele de la Paris’, detaliu ce i-a sugerat lui Belkovski că s-ar putea ca autorităţile ruse să fi avut totuşi ‘unele informaţii despre iminenţa unor atacuri’ în capitala franceză.

‘Putin, de regulă, se blochează atunci când nu ştie ce să facă, sau atunci când ceva nu îi este cunoscut. Dispare, pur şi simplu. Aşa a fost când s-a scufundat submarinul nuclear Kursk (august 2000), în timpul luării de ostatici la teatrul de pe Dubrovka (octombrie 2002), în timpul luării de ostatici la Beslan (septembrie 2004). El mereu dispare undeva. Iar aici, imediat după atacuri, a ieşit cu o declaraţie Peskov (Dmitri, purtătorul de cuvânt al lui Putin) care a spus că este o tragedie cumplită şi dintr-o dată a vorbit şi preşedintele rus’, a spus Belkovski, căruia deseori i se reproşează abordări inspirate din diverse teorii conspiraţioniste.

Vladimir Putin a legat atacurile de la Paris de catastrofa aviatică din Sinai, subliniind necesitatea unei coaliţii lărgite antiteroriste, care ar readuce Rusia — izolată pe plan internaţional după criza din Ucraina — în cadrul comunităţii internaţionale, a afirmat reputatul politolog.

Sursă: www.antena3.ro

Tags: