News

DEZVĂLUIRI! De ce “OMORUL CALIFICAT” ar putea să nu fie încadrarea corectă în cazul “CLUBUL INFERNULUI”

Ancheta începută vineri noapte de procurorii criminalişti ai Parchetului Capitalei a fost preluată de Parchetul Înaltei Curţi, motivul principal fiind complexitatea cauzei, dar şi impactul...
02.11.2015 | 14:13
DEZVALUIRI De ce OMORUL CALIFICAT ar putea sa nu fie incadrarea corecta in cazul CLUBUL INFERNULUI
ADVERTISEMENT

Ancheta începută vineri noapte de procurorii criminalişti ai Parchetului Capitalei a fost preluată de Parchetul Înaltei Curţi, motivul principal fiind complexitatea cauzei, dar şi impactul general pe care îl are o astfel de catastrofă civilă, nemaiîntâlnită în România, spun unii specialişti, de la marele cutremur din 1977.

Pe zi ce trece, numărul celor decedaţi în urma incendiului creşte. Ieri-seară (n.r.-duminică), lista număra 30 de nume. În astfel de cazuri, legea nu impune autopsii, dar medicii de la INML au lucrat la foc continuu pentru a identifica toate trupurile carbonizate şi au reuşit.

ADVERTISEMENT

Anchetator: ”În 10 secunde s-a declanşat iadul”

Unul dintre anchetatorii implicaţi încă de la început în cercetarea acestui caz ne-a declarat: ”A fost prăpăd acolo. A ars totul ca o făclie. Toată noaptea nu s-a făcut altceva decât să fie scoase cadavrele de acolo, să fie marcate şi duse la Medicina Legală. Nefiind identificate şi tocmai pentru că erau atât de multe, s-a procedat la marcarea lor. Au fost anunţaţi imediat specialiştii INSEMEX de la Petroşani, care au fost prezenţi şi la Maternitatea Giuleşti şi la toate cazurile de acest tip”. Pe lângă probele-cheie preluate de la faţa locului, anchetatorii au studiat cu atenţie şi înregistrările video. ”Am văzut imaginile. Practic, în 10 secunde s-a declanşat iadul. Se vede cum a pornit o flacără foarte mică şi dintr-odată s-a aprins tot tavanul ca şi cum ar fi fost benzină acolo. Poate fi chiar şi asta deoarece am înţeles că, acum vreo câteva săptămâni, ar fi spălat buretele îmbibat de fum cu ceva, nu ştiu cu ce, dar parcă ar fi fost o substanţă inflamabilă, aşa s-a aprins. La un moment dat, s-a deschis uşa, a pătruns oxigenul de afară şi s-a produs o vâlvătaie ca o limbă de foc, ca într-un cuptor, ca într-un crematoriu. E cumplit să-i vezi pe toţi cum ardeau, cum s-a întins flacăra peste ei. Când au rupt şi a doua uşă şi a intrat şi mai mult oxigen, automat s-a întreţinut focul şi s-a înteţit vâlvătaia. Cei mai mulţi au murit asfixiaţi, dar au fost şi mulţi care au murit arşi de vii”.

S-au ridicat acte de la primărie şi de la ITM

Practic, sâmbătă s-a efectuat prima parte a cercetării la faţa locului de către anchetatori. Conform unui comunicat de presă, anchetatorii au ridicat de la locul incendiului noi „mijloace de probă” ce vor lămuri împrejurările în care a avut loc tragedia. Despre puneri sub acuzare, încă… nimic concret. Procurorii de la Parchetul Instanţei Supreme au ridicat, ieri, mai multe documente de la Primăria Sectorului 4 şi de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, în cazul incendiului izbucnit în clubul Colectiv, spun surse judiciare. Astfel, de la ITM au fost luate documentele privind formele de angajare a salariaţilor de la club, iar de la primărie, documentele privind autorizarea funcţionării clubului.

ADVERTISEMENT

Posibila încadrare a faptelor

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat, încă de sâmbătă, că ancheta este legată de omor calificat, pentru care “pedeapsa este foarte mare”. Conform ultimelor informaţii, se vehiculează o altă încadrare: omor din culpă comis asupra a două sau mai multe persoane, care se pedepseşte cu până la 15 ani de închisoare. Aşadar, reţinerea şi arestarea se impun. Va mai fi şi o încadrare la infracţiuni pe Legea 10/1995 privind siguranţa în construcţii, pentru care pot fi date pedepse tot de până la 15 ani. Anchetatorii spun că „vor fi pedepsiţi, probabil, administratorii clubului, cei din formaţie, artificierul şi cei din instituţiile statului care nu şi-au făcut treaba, adică nu au constatat neregulile în care funcţiona clubul”.

Au murit gazati cu cianura

Cum au murit, de fapt, zecile de tineri in clubul infernului? Iata ce ne-a declarat, in exclusivitate, dr. Gheorghe Alexandrescu, unul dintre marii specialisti ai INML. “Cadavrele aduse la noi pot avea grade diferite de afectare şi pot fi cauze diferite de deces. Acolo pot fi decese fără leziuni externe şi nici interne, pur şi simplu asfixieri în urma inhalării de funingine şi gaze toxice (inclusiv monoxid de carbon, derivaţi cianhidrici, din cauza plasticului mult care a ars acolo – scaune, materiale folosite pentru anvelopare, antifonare, covoare, mobilier, care dau nişte cianuri ce conduc la moarte instantanee). Lipsa de oxigen, apariţia monoxidului de carbon provenit din arderea lemnului, care monoxid blochează transportul hemoglobinei, dar şi a derivaţilor cianhidrici, care blochează respiraţia tisulară şi te omoară la nivelul ţesutului, nu pot hrăni celulele. Mai sunt şi arsurile interne, cauzate de aerul supraîncins. Aşadar, avem efecte termice complexe, care sunt arsuri de tip flacără-piele, arsuri de căi respiratorii şi pulmonare, care sunt socogene şi poţi să mori, reflex, lipsă de oxigen, prezenţa de monoxid, alături de, sigur în acele condiţii, derivaţii cianhidrici care blochează schimburile în ţesuturi”, spune dr. Alexandrescu, un legist cu state vechi.

ADVERTISEMENT

Leziunile postmortale, alte dovezi ale „Iadului” din clubul Colectiv

„În afară de acestea, mai apar leziuni post-mortem: carbonizarea nu e vitală, apare după ce cadavrul a stat prea mult în foc. Mai sunt şi leziunile mecanice: de la loviri, înghiontiri, călcări în picioare până la căderea tavanului peste persoanele care încearcă să scape din dezastru. Aici (n.r. – în „clubul groazei”) s-a murit repede. E clar că, în afara monoxidului, s-a mai adăugat o substanţă toxică. Fum cu gaze toxice. Monoxid, plus derivaţi cianhidrici rezultaţi din arderea maselor plastice. Aceşti tineri pur şi simplu au murit gazaţi”, ne-a explicat sursa medico-legală consultată de „ring”, explicaţie ale cărei detalii arată un adevărat infern prin care au trecut tinerii morţi şi răniţi în clubul Colectiv.

Sursă: www.ziarulring.ro

Tags: