Rapid București a investit în departamentul de scouting și a pus la punct o strategie solidă pentru realizarea mutărilor în mercato. Viorel Moldovan a spus cum se fac transferurile la gruparea de sub Podul Grant.
Departamentul de scouting joacă un rol important la Rapid București. Daniel Sandu, directorul sportiv din Giulești, se implică în transferurile giuleștenilor și este ajutat și de Viorel Moldovan, președintele clubului.
Viorel Moldovan a vorbit despre cum se fac transferurile la Rapid la „Suflet de rapidist”. Emisiunea poate fi urmărită live doar pe site-ul FANATIK.RO, de la ora 13:30, în fiecare zi de joi a săptămânii.
„Avem o celulă de scouting condusă de Daniel Sandu, directorul sportiv. Avem o bază de date vastă, mergem cu anumite propuneri către antrenor. Dacă vrea un fundaș central din acea bază de date, mergem cu patru, cinci propuneri, le analizăm și apoi decidem prioritățile.
Cade numărul 1, mergem la 2, cade numărul 2 și trecem la 3, cam așa se fac transferurile. Această celulă de scouting este la început, este sub tutela lui Daniel Sandu, un om foarte capabil. Este un băiat școlit, implicat, serios, cu atitudine, care știe foarte bine ce are de făcut.
Are tot sprijinul meu, sunt lângă el să îl ajut. Vrem să dezvoltăm mult mai bine această celulă de scouting, vrem să ajungem la un nivel în care să ne pregătim din iarnă pentru vară și din vară pentru iarnă”, a spus Moldovan.
„Am stat mai mult de două dimineața la stadion să ne uităm la jucători de număr șase. Urmăresc o grămadă de jucători, primim tot felul de propuneri. Mai stai și până la două dimineața, e ceva fantastic să oferi ceva clubului, e plăcere.
Ideal ar fi ca fiecare club să aibă o identitate de joc și antrenorul să fie ales în baza filosofiei și identității clubului. Țin foarte mult să creăm o identitate de joc, la Rapid se vrea efervescență, deci nu poți să aduci niciodată un antrenor cu profil defensiv.
Trebuie să găsim antrenorul respectiv, exact cum recrutăm jucători. Avem patru variante, le analizăm și vedem în funcție de rezultate, statistică, stil și comportament. Îi asculți conferințele de presă, ținuta, comportamentul de pe margine.
Aici vrea să ajung, e unul din obiectivele mele. Mi-aș dori ca toate cluburile să facă acest lucru. Farul a avut o identitate, însă a pierdut din ea în ultimul timp. E singurul club care a avut o identitate proprie încă de la copii și juniori.
Dacă clubul își propune să aibă an de an doi, trei tineri jucători poți să îi impui antrenorului să folosească antrenorului acești jucători cu orice preț. E obiectivul clubului să crească, să îi valorifice și să îi ducă la echipele naționale”, a mai spus președintele.