News

Dezvăluiri despre apariţia Covid-19. Ce s-a întâmplat, de fapt, în laboratorul din Wuhan în ultimii ani

09.03.2021 | 19:00
Dezvaluiri despre aparitia Covid19 Ce sa intamplat de fapt in laboratorul din Wuhan in ultimii ani
ADVERTISEMENT

O nouă ipoteză privind apariția pandemiei de Covid-19 susține că această ar fi fost provocată de cercetări ale savanților chinezi care urmăreau tocmai să prevină apariția unor agenți patogeni periculoși pentru oameni.

În laboratorul din Wuhan, cercetătorii chinezi foloseau o procedură specială de identificare a virusurilor potențial periculoase pentru oameni în scopul creării din timp a unor vaccinuri, însă situația le-ar fi scăpat de sub control, scrie publicația americană Politico.

ADVERTISEMENT

Statele Unite aveau informații încă din 2017 că aceste cercetări se fac de către chinezi în condiții de securitate care lasă de dorit, însă avertismentele primite au fost ignorate.

Coronavirusurile, căutate în peșterile din China

În 2002, China s-a confruntat cu o boală necunoscută până atunci, SARS, despre care s-a descoperit că este provocată de un coronavirus și transmisă de către lilieci. Pentru a preveni sau limita viitoare epidemii, oamenii de știință de la Institutul de Virusologie din China au indentificat o populație de lilieci în peșterile din provincia Yunnan de unde au recoltat mostre de coronavirusuri.

ADVERTISEMENT

Trei dintre ele conțineau o proteină spike aparte care se agăța de un receptor specific din celulele plămânului la oameni, receptorul ACE2. Asta însemna că virusurile erau periculoase pentru oameni și, în anumite circumstanțe, ar fi putut provoca noi boli precum SARS.

La vremea respectivă, relațiile chino-americane nu erau atât de încordate, iar savanții de la Wuhan au făcut publice desccoperirile lor. Mai mult, trei echipe trimise de către ambasada americană la Beijing la finalul anului 2017 și începutul lui 2018 au evaluat la fața locului condițiile de securitate în care se făceau testele coordonate de către Shi Zhengli, supranumită „femeia-liliac” datorită expertizei sale în coronavirusurile întâlnite la lilieci.

ADVERTISEMENT

Ajunși la fața locului, experții americani au fost șocați de ceea ce le-au spus colegii lor chinezi care au afirmat că nu au suficient personal antrenat pentru operarea laboratorului de maximă siguranță și au cerut sprijinul părții americane pentru a îndeplini standardele necesare.

Experții americani au informat Departamentul de Stat în două rânduri cu privire la această situație, prin adrese neclasificate, avertizând că există potențialul unei crize majore de sănătate publică. Departamentul de Stat de la Washington nu a reacționat, iar deteriorarea relațiilor cu China a făcut ca experții americani să nu mai aibă acces la Wuhan. Ulterior, adresele au fost publicat de Josh Rogen, jurnalist la Politico.

ADVERTISEMENT

Acesta este unul dintre motivele pentru care administrația Trump s-a arătat neîncrezătoare de la bun început în aserțiunea chinezilor potrivit căruia virusul ar fi apărut la piața de pește din Wuhan în luna februarie. De altfel, explicația a fost abandonată ulterior chiar de către Centrul pentru Controlul Bolilor din China care, în luna mai a anului trecut, recunoștea că nu știe cum s-a transmis SARS-CoV-2 la oameni.

Mutațiile virusului, stimulate în laboratorul din Wuhan

Acuzele Statelor Unite la adresa Chinei nu au fost susținute cu dovezi prezentate public, însă surse politice susțin că temerile americanilor erau justificate prin faptul că aveau informații legate de utilizarea de către chinezi a cercetărilor „gain-of-function”, adică „amplificarea funcției”, care constă în amplificarea deliberată a virulenței sau transmisibilității agenților patogeni.

laborator wuhan china covid
Laboratorul din Wuhan unde s-au realizat testele. Foto hepta.ro

Nu este vorba de manipulare genetică a virusului, ci de accelerarea ritmului prin care un virus sau bacterie suferă mutații prin schimbarea constantă a mediului. Practic, agentul patogen este stimulat în condiții de laborator să evolueze într-un mod mai rapid decât ar fi făcut-o în condiții naturale. Scopul este ca oamenii de știință să anticipeze modul de evoluție astfel încât să identifice agenții patogeni care pot deveni  agresivi pentru om.

Se poate spune că oamenii de știință încearcă să obțină virusul în laborator așa cum ar putea el să evolueze în  natură, dar în viitor. Procedura „gain-of-function” a provocat controverse în mediul științific deoarece stimularea acestor mutații ar crea în mod inutil riscul unor accidente de laborator și răspândirea unor virusuri foarte periculoase care, în mediul lor natural, încă nu au devenit dăunătoare omului.

Chiar dacă procedura ar avea avantajul că oamenii de știință ar afla care sunt sursele de pericol epidemiologic și chiar să creeze anticipat noi vacccinuri, riscurile „gain-of-function” au fost socotite prea mari în SUA, astfel că administrația Obama a impus un moratoriu privind aceste gen de cercetări în octombrie 2014.

Institutul de Virusologie din Wuhan derulase anterior cercetări „gain-of-function” în parteneriat cu universități americane, însă surse citate de Politico susține că laboratoarele chineze derulau aceste gen de proiecte pe o scară mult mai mare decât admiteau public, cu riscurile aferente.

Chinezii s-au jucat cu focul ani la rând

În iulie 2020, chiar un grup de cercetători din Beijing publica un studiu, puțin luat în seamă la vremea respectivă, prin care urmăreau efectele SARS-CoV-2 asupra unor cobai modificați genetic astfel încât plămânii lor să conțină receptorul ACE2, cel care permite coronavirusurilor să infecteze atât de ușor plămânii oamenilor. Oficialii americani susțin că aceste gen de experiment nu putea fi realizat în timpul scurt scurs de la apariția pandemiei, fiind vorba de cercetări mai vechi.

Unul dintre experții americani care a vizitat laboratorul din Wuhan în 2017 susține că și-a dat seama de atunci că savanții chinezi se joacă cu focul, însă nu a crezut că se va ajunge la situația actuală. „Am încercat să avertizăm că acel laborator reprezintă un pericol serios. Trebuie să recunosc, credeam că ar putea fi o epidemie precum cea de SARS. Dacă aș fi știut că se va transforma în cea mai mare pandemie din istoria umanității, aș fi făcut un tămbălău mai mare”, a declarat respectivul expert.

Pe de altă parte, este greu de probat faptul că la Wuhan ar fi fost scăpat din laborator un virus a cărui evoluție a fost accelerată artificial întrucât China a refuzat categoric o anchetă internațională pe acest subiect și a avut timp să ascundă probele care o incriminau.

Practic, acuzele americanilor se întemeiază doar pe informații obținute înainte de apariția pandemiei. „Este doar o ocheadă după perdeaua care ascunde un conglomerat de activități în laboratoare, unele militare, de la Beijing și Wuhan care s-au jucat cu șoareci cu ACE2 în condiții nesigure”, a conchis un oficial american, citat de publicația americană.

ADVERTISEMENT
Tags: