Fotbal intern

Detalii despre întâlnirea lui Ionuț Negoiță cu suporterii-acționari la Dinamo. „A decis că singurii cu care poate lucra sunt cei din Programul DDB”. EXCLUSIV

21.11.2019 | 16:01
Detalii despre intalnirea lui Ionut Negoita cu suporteriiactionari la Dinamo A decis ca singurii cu care poate lucra sunt cei din Programul DDB EXCLUSIV
ADVERTISEMENT

Suporterii dinamoviști se mobilizează pentru salvarea lui Dinamo din conul de umbră în care l-a adus Ionuț Negoiță în ultimii ani. Patronul de la Rin este dispus să împartă „puterea” cu fanii, ba chiar să le cedeze clubul dacă se adună destui bani de la destui „socios” disouși să se implice, măcar financiar, în destinul echipei din Șoseaua „Ștefan cel Mare”. Din păcate, ca mai peste tot la noi, divergențele de idei au dus la o scindare și în rândurile, și așa destul de rărite în ultimul timp, suporterilor „alb-roșii”. Așa au apărut „facțiunile” fratricide „Doar Dinamo București” (DDB) a fanilor din „Peluza Cătălin Hâldan” și „Asociația Dinamoviști Pentru Dinamo” (ADPD).

Dezvăluiri despre întâlnirea lui Ionuț Negoiță cu suporterii din PCH, acționari la Dinamo. „Negoiță a decis că singurii cu care poate lucra pentru salvarea clubului sunt cei din Programul Doar Dinamo București”

Ionuț Negoiță a negociat cu ambele tabere cedarea clubului, dar, deocamdată, mai apropiat este de DDB, căreia deja i-a vândut 0,5% din acțiuni și care are un reprezentant în CA al lui Dinamo, pe Cristian Hîldan, fratele „Unicului Căpitan” care dă numele peluzei. DDB a avut recent două întâlniri cu patronul lui Dinamo, în care fiecare parte și-a expus planurile pentru a scoate pe Dinamo din groapă. Nu din cea din Șoseaua „Ștefan cel Mare”, deși tare bine ar fi să se lămurească odată problema noului stadion, care tinde să devină o a doua „legendă a meșterului Manole”, ci din groapa în care s-a afundat în ultimii doi ani Dinamo, ani în care se poate spune că s-a aflat… play-off.

ADVERTISEMENT

FANATIK a stat de vorbă cu unul dintre cei mai „în temă” membrii DDB, Ionuț Zainea, foarte cunoscut de suporterii „câinilor” de la Radio Dinamo 1948, unde scrie editoriale, știri și realizează emisiunea „Sinteza zilei”, care a oferit, într-un interviu în exclusivitate penteru FANATIK, detalii neștiute până acum din întâlnirile avute de Ionuț Negoiță cu membrii DDB / Peluza Cătălin Hâldan.

„Nu este vorba de orgolii, dar DDB și ADPD sunt două asociații cu două programe total diferite”

Ionuț, cum a ajuns asociația voastră, Doar Dinamo București, la negocieri cu Ionuț Negoiță?

– După ce a văzut ce au făcut posibilii investitori, Florică și Cataramă, Ionuț Negoiță a studiat cele două programe socios (n.red. – Doar Dinamo București/PCH și Asociația Dinamoviști Pentru Dinamo) și a decis că singurii în care poate avea încredere și cu care poate lucra sunt cei din Programul Doar Dinamo București și de aceea ne-a solicitat asistență pentru salvarea clubului. DDB a avut două runde de discuții cu Ionuț Negoiță, la care dânsul a venit cu o propunere, noi am venit cu o contrapropunere și am ajuns la un numitor comun pentru salvarea lui Dinamo.

ADVERTISEMENT

Pentru mai multă forță în fața lui Ionuț Negoiță nu era mai bine să fie și ADPD prezentă? De fapt să fie o singură asociație a suporterilor, fără orgoliile care v-au scindat?

– Nu mai este loc de orgolii, nu este vorba de orgolii, dar sunt două asociații cu două programe total diferite. Cei din ADPD spun așa: „Noi vrem 51% sau nimic”, noi, DDB, spunem în felul următor: „Noi ajutăm Dinamo în funcție de cât strângem din cotizații. Noi n-am spus niciodată că vom conduce noi Dinamo sau că noi vrem să luăm pachetul majoritar”. Aici nu este vorba de orgolii, sunt pur și simplu două concepte cu totul și cu totul diferite. Noi am spus mereu că o să ajutăm Dinamo financiar, prin cumpărarea de acțiuni, prin acțiunile pe care le facem să ținem suporterii alături de club, prin tot ce putem să facem noi indiferent de numele acționarului principal. Noi n-am spus că vrem să cumpărăm Dinamo pentru că noi suntem conștienți că în momentul de față societatea românească nu permite ca un club să fie condus eminamente de suporteri. Neputând face asta, proiectul nostru a plecat de jos și am cumpărat mai întâi 0,5% din acțiuni, acum vrem să mai luăm un pachet semnificativ de acțiuni, între 10 și 15%, cum s-a arătat în comunicatul făcut public de DDB/PCH (n.red. – comunicatul poate fi citit mai jos, după finalul interviului) și vom veni cu clarificări peste două săptămâni, pentru că după ce ne-am înțeles la nivel de concepție, acum trebuie să punem totul pe hârtie ca să fie totul foarte, foarte clar și asta mai durează puțin. În echipele cu care am fost la întâlnirile cu Ionuț Negoiță am avut și avocați, și economiști, oameni care știu ce se poate face, nu vorbim de cai verzi pe pereți. Ca dinamovist mi-aș dori unitate pentru mai multă forță, dar cele două organizații nu se pot uni, repet: nu e vorba de orgolii, este vorba că sunt două concepte total diferite.

ADVERTISEMENT

„Acțiunile către socios se vor da numai prin intermediul Programului Doar Dinamo București”

Concret, cum vor ajunge acțiunile la suporteri?

– În urma discuțiilor cu Negoiță, acțiunile o să vină către socios prin DDB. Dar atenție: dacă mâine se găsește un acționar majoritar, un Rockefeller, suntem foarte bucuroși, și noi și Negoiță, să-i cedăm toate acțiunile acestui Rockefeller cu bani. Nu o să ne punem în fața bunăstării lui Dinamo niciodată, scopul nostru este să ajutăm și probabil că vom cumpăra un număr de acțiuni și atunci de la cel cu bani. Oricum acțiunile către socios, strict către socios, se vor da numai prin intermediul „Programului Doar Dinamo București” și în momentul ăla se poate face unirea pentru că ei, cei de la ADPD, dacă au strâns o anumită sumă și vor să cumpere acțiuni, pentru că și acolo sunt suporteri adevărați ai lui Dinamo, eu îi știu și îi știe toată suflarea dinamovistă, deci dacă vor să cumpere acțiuni pot face asta numai prin intermediul „Programului Doar Dinamo București”. Fără niciun fel de probleme.

Cornel Dinu a spus de mai multe ori că ei sunt deschiși către orice fel de colaborare pentru binele lui Dinamo, că el trece peste orice pentru binele lui Dinamo…

ADVERTISEMENT

– Eu îl iubesc pe Cornel Dinu, e născut în aceeași zi cu mine, dar, din păcate, relațiile dintre cele două părți s-au rupt într-un anumit moment. Repet, e păcat. Sunt două viziuni cu același scop, dar total diferite. Într-un fel este bine că suporterii pot opta pentru una sau alta. Până la urmă e bine să avem mai multe opțiuni. Noi respectăm munca lor, acolo sunt dinamoviști, doar că acțiunile de a salva pe Dinamo sunt total diferite.

„La DDB ușa este deschisă pentru orice dinamovist!”

Deci din partea DDB ușa e deschisă…

– Ușa este deschisă pentru orice dinamovist! Singurul lucru care vrem să se înțeleagă este că noi privim proiectul ăsta foarte realist pentru că noi vrem ca Dinamo în primul rând să trăiască, apoi să obțină performanțe și să revină unde îi este locul, în fruntea fotbalului românesc. Nu putem să ne aruncăm să cumpărăm noi Dinamo, nu avem nici forța necesară, nici cunoștințele necesare.

Adică voi sunteți partizanii pașilor mici, posibili, către îndeplinirea scopului…

– Da, pentru a nu pune siguranța lui Dinamo în pericol. Dacă ne-ar da cineva acum tot Dinamo, hai, luați-l, ne-am duce în cap cu tot cu club. Și atunci de-asta am ales această politică, asta suntem, suntem suporteri în primul rând. Vrem doar binele lui Dinamo, nu să ne satisfacem cine știe ce orgolii.

„Negoiță n-a spus că vrea să conducă pe banii noștri niciodată, a spus că vrea să nu mai fie singurul care ia decizii”

Binele lui Dinamo, bun, dar binele lui Dinamo nu înseamnă oare în viziunea lui Ionuț Negoiță să conducă Dinamo, ca acționar majoritar cu 75% din acțiuni, pe banii voștri din cele 100.000 de acțiuni cumpărate, dacă reușiți să le luați pe toate, adică doar 25%? Nu-i o păcăleală?

– Asta este o premisă total greșită. Primele cuvinte ale lui Ionuț Negoiță au fost „Eu nu vreau să mai conduc Dinamo, eu vreau să fie un board format din mai mulți oameni de la voi și să nu mai fiu singurul care ia decizii”.

Da, dar acel board va avea în spate, în cel mai bun caz, tot 25% din acțiuni…

– Sunt de acord până într-un anumit punct. Sigur că da, este foarte greu să conduci pe banul altuia când este majoritar, dar în momentul în care acel altul vine și-ți spune „Ajută-mă că nu mai vreau singur, nu mai vreau să iau deciziile singur”, atunci este OK, deoarece pentru noi nu este vorba de persoana Ionuț Negoiță, este vorba de patronul lui Dinamo care ne-a cerut ajutorul, este foarte important acest aspect și noi, ca dinamoviști, am spus „OK, îl dăm”. Iar dânsul n-a spus că vrea să conducă pe banii noștri niciodată, a spus că „Am nevoie de oameni noi, am nevoie ca atunci când iau o decizie să fie o decizie adoptată de întreg boardul, astfel încât decizia să nu mai aparțină unei singure persoane”. Ne-am gândit și noi la acel aspect, dar suntem destul de majori și de vaccinați ca să nu fim păcăliți așa ușor. Plus că eu nu îi iau apărarea lui Negoiță, sunt unul dintre oamenii care l-au criticat foarte mult în ultimii cinci ani. Nu a făcut nimic ca să îmi capete încrederea, trebuie să faci ceva pozitiv ca să capeți încrederea oamenilor… Solicitându-ne ajutorul, noi am spus foarte clar că nu vrem să conducem, dar îl vom consilia și vom urmări în permanență ce se întâmplă. Iar el a spus că până se va forma acel board, asigură el finanțarea lui Dinamo până în mai anul viitor, ăsta este un aspect foarte important, am scăpat de amenințarea termenului acela dat inițial tot de el, de o lună, după care potopul… Strigătul lui de ajutor acolo a fost: „Nu vreau să mai iau singur deciziile”.

„În următoarele două, trei săptămâni vom trece la cumpărarea acelui pachet de 10-15% specificat în comunicatul dat de DDB”

Și după luna mai ce urmează?

– Dacă mecanismul funcționează, și va funcționa, o să-l ăunem pe picioare până atunci, vorbesc de cumpărarea de acțiuni, depășim această perioadă foarte grea și clubul va avea o bază, bani care vor intra lună de lună, mecanismul va crea fonduri financiare, noi vom cumpăra acțiuni în permanență, pe măsură ce se înscriu oamenii la noi cumpărăm acțiuni și cu acele acțiuni putem face mărire de capital, oamenii vor fi atrași, se vor înscrie în program, cumpărăm acțiuni în continuu și mecanismul devine ciclic, se va tot repeta. Ideea este să creezi acel mecanism care să aducă bani în club.

Negoiță când dă drumul efectiv la acțiuni ca să le dați membrilor voștri?

– Ionuț Negoiță ne-a vândut primele acțiuni atunci când a părut DDB… Din păcate acțiunea a fost blocată de un proces făcut de Nicolae Badea, care a blocat trecerea acestor acțiuni la DDB, am câștigat acel proces și acum putem să cumpărăm liniștiți acțiuni. Ionuț Negoiță poate să ne vândă acțiuni oricând, și de mâine… În următoarele două, trei săptămâni vom trece la cumpărarea acelui pachet de 15% specificat în comunicatul dat de DDB. Atunci vom anunța un plan clar pentru ce urmează și vom trece la acțiune. Nu vrem să dăm o dată fixă, de exemplu 5 decembrie, pentru că dacă, din varii motive, se întârzie termenul, oamenii spun imediat„ Bă, voi mințiți!”… Și nu vrem să pierdem nici măcar un singur suporter care dorește să ajute pe Dinamo. Între timp noi ne facem temele pe partea noastră, cei din club sunt dispuși în momentul în care suntem gata să batem palma și să trecem efectiv la acțiune. Noi ne bazăm nu pe promisiunile, pe intențiile suporterilor, ci pe numărul suporetrilor înscriși, noi când am fost la negocieri cu Negoiță știam clar câți membri avem și ce sumă avem în cont, pentru că este publică…

Cât este această sumă?

– Spre 70.000 de euro, aproape 900 de membri avem, nu ajutăm cu vorbe, ajutăm cu fapte, noi cu asta putem să venim. Asta este strategia noastră să mergem mai departe ca să ajutăm pe Dinamo, acești bani vor intra direct în Dinamo. E un principiu simplu, tu mi-ai spus „Vrea Negoiță să conducă pe banii voștri”, îți dai seama că dacă ar face acest lucru probabil că ar minți o dată, dar a doua oară n-ar mai merge treaba. Dar nu s-a pus problema să conducă pe banii noștri, vrea pur și simplu să scape de o presiune. Presiunea de a lua singur decizii. Iar scopul nostru nu este decât să salvăm pe Dinamo cum putem noi și cum știm noi.

Comunicat al boardului DDB. Planul DDB dupa întâlnirea cu Ionuț Negoiță

„Programul DDB trece la ACȚIUNE!
Câte o ACȚIUNE pentru fiecare suporter dinamovist.

În ultimele săptămâni reprezentanțîi suporterilor înscriși în Proiectul Socios, intitulat ProgramDDB, au avut o serie de întâlniri cu Ionuț Negoiță, pentru a discuta despre căile prin care suporterii pot interveni pentru salvarea cubului.
Nu ne-am opus până acum și nu ne vom opune nici pe viitor vânzării clubului către un investitor care să aibă puterea să ducă Dinamo acolo unde îi este locul.
După mai multe tentative eșuate de a vinde clubul, se pare că Ionuț Negoiță a ajuns la concluzia că singurul partener coerent este SUPORTERUL DINAMOVIST. Singurul care a rămas alături de echipa și la bine și la greu.
Întâlnirile au avut că scop stabilirea unei strategii comune pentru ieșirea din criză. Cel mai important lucru este faptul că s-a ajuns la un acord și s-au găsit soluțîi pentru evitarea falimentului și pentru obținerea licenței. Riscul de a nu primi licență și riscul de a intră în faliment erau cât se poate de reale până în momentul acesta.
Boardul DDB nu este constituit din oameni care aparțîn Peluzei, ci din DINAMOVIȘTI, oameni cu pregătire în diferite domenii de activitate (juridic, financiar, marketing…) Se va formă un grup de lucru care va fi implicat în luarea deciziilor la nivel de club.
În afară celor ce fac parte din acest board, printre suporterii dinamoviști care au aderat la proiectul DDB, avem foarte mulți profesioniști care s-au oferit să ajute și mulți alțîi pe care îi așteptăm să ni se alăture pentru a da o mâna de ajutor clubului.

La întâlnirea cu Ionuț Negoiță s-a căzut de acord asupra unor propuneri ale reprezentanților suporterilor. Vă prezentăm patru dintre acestea:
– Achiziționarea prin Programul DDB a celui de-al doilea pachet de acțiuni, de dată această mai semnificativ, de 10-15%.
– Inscripționarea echipamentului de joc cu ”ProgramDDB”.
– Asigurarea continuității la nivel de lot de jucători și de conducere tehnică. Păstrarea antrenorului și a jucătorilor care s-au dovedit utili echipei.
– Stabilirea unei strategii prin care Legendă Cătălin Hîldan să continue la toate nivelurile, începând cu grupele de copii și juniori. Asigurarea condițiilor și a unui mediu în care copiii să fie crescuți în spiritul lui Dinamo.

Iată și etapele care vor fi urmate pentru ca suporterii dinamoviști din orice colț al țării sau al lumii să se poată implică prin programul Socios în ridicare clubului:
1. Continuarea strângerii de fonduri prin cotizațiile suporterilor în cadrul Programului DDB https://www.programddb.ro
2. În prezent soldul din cotizații este de 60.000 euro. Ritmul înscrierilor din ultimele săptămâni este unul foarte încurajator, aproape jumătate din banii strânși reprezentând cotizațiile din ultimele 3 săptămâni.
3. Țintă noastră pe termen scurt este să ajungem la suma de 100.000 de euro pe platforma socios programddb.ro. Cu banii aceștia vom achiziționa pachetul de 10-15% din FC Dinamo.
4. Orice suporter dinamovist va avea acces la achiziționarea de acțiuni. Distribuirea acțiunilor se va face în mod exclusiv prin Programul DDB.
5. Prețul acțiunilor va fi unul accesibil, astfel încât fiecare suporter din programul Socios să poată deveni acționar minoritar, achiziționând una sau mai multe acțiuni.
6. Acțiunile vor fi nominale. Numele fiecărui acționar va fi trecut în Actul Constitutiv actualizat. Acționarul va primi certificatul de acționar în cadrul FC Dinamo.
Dincolo de această formă de implicare, va fi nevoie să fim PREZENȚI PE STADION, indiferent de adversarul pe care îl întâlnim. Este cel mai concret mod de a arată că ne pasă.
Aici găsiți toate detaliile despre programul socios al suporterilor: https://www.programddb.ro
Înscrieți-va în acest proiect, pentru că DEOCAMDATĂ este singură cale pentru a salva Dinamo.
Și pentru că N-avem încotro… credem că din cenușă va renaște UN MARE DINAMO…”

ADVERTISEMENT