Doctorul Adrian Marinescu, specialist în boli infecțioase, a vorbit, în cadrul unei emisiuni TV, despre pandemia de coronavirus și despre mutația E484K, despre care nimeni nu știe dacă este agresivă sau dacă vaccinurile vor fi eficiente pentru a o combate.
Medicul subliniază faptul că producătorii de vaccinuri monitorizează constant evoluția mutațiilor de Covid-19 și, dacă studiile științifice o dovedesc, își pot actualiza vaccinul pentru a da rezultate bune.
Totodată , dr. Adrian Marinescu este de părere că măsurile de protecție din prezent trebuie respectate pentru ca numărul de cazuri de infectare cu SARS – CoV – 2 să scadă și să nu se mai ajungă la forme grave ale bolii.
„Eu cred că vara va fi mai echilibrată, n-aș spune că dispare pandemia. Nu numai pentru noi, pentru toată lumea. Ne e mai greu acum ca să ne fie mai bine pe urmă (…) Ce contează este ca oamenii să nu ajungă să se interneze, să nu facă forme grave.
(…) Cele mai multe dintre virusuri, în momentul în care stau foarte mult timp în circulație, suferă mutații. Familia de coronavirusuri se bazează, în general, pe ceva stabilitate, adică se putea și mai rău. Dar se întâmplă, apar mutații.
Și această mutație, E484K, probabil că este de urmărit. Nimeni nu știe în momentul de față dacă este mai agresivă, dacă se transmite mai ușor, dacă va avea interferență cu vaccinul sau cu tratamentele actuale. Deocamdată e de luat în calcul.
Atunci când vorbim de companiile care produc vaccinuri își iau în calcul și monitorizează în permanență apariția unor mutații care ar putea, la un moment dat, să ducă la un update de vaccinuri, nu înseamnă că se întâmplă acum.
Dacă e o mutație nouă e același lucru, aceleași măsuri de prevenție, aceeași campanie de vaccinare actuală să sperăm că merge cât mai repede și dinamic. Dacă vor fi modificări și vor fi date științifice care să arate lucrul ăsta, sigur că e de discutat”, a declarat dr. Adrian Marinescu, la „Vorbește lumea”.
Dr. Adrian Marinescu avertizează românii să nu se bazeze doar pe faptul că se simt bine și că nu pot dezolva forme grave ale virusului și să apeleze la medic, atunci când simt primele simptome, mai ales dacă au boli cronice asociate.
„Dacă nu fac evaluarea inițială cu medicul de familie nu pot să fiu sigur că, într-adevăr, nu intru printre cei cu risc, așa dacă stau acasă am nevoie de un concediu medical, de explicații pentru locul de muncă. Dacă mă testez acasă, dacă nu anunț pe nimeni este evident că nu apar în sistem că nu sunt cu infecția.
(…)Pacienții care au deja boli cronice, chiar dacă nu au simptome, e un moment înainte de complicații, trebuie să facă o evaluare în spital. Când ajungi la spital stabilești dacă ai nevoie de internare sau ești evaluat de medicul de familie.
(…) E logic să plecăm de la consultul telefonic cu medicul să vedem dacă ajungem sau nu la evaluare. E important să rămânem în legătură cu medicul. Dacă te simți bine, trebuie să iei în calcul și formele severe.”, a mai spus medicul.