News

Dezvăluiri despre Regele Mihai. Declarațiile care schimbă totul despre Casa Regală a României

03.08.2020 | 08:50
Dezvaluiri despre Regele Mihai Declaratiile care schimba totul despre Casa Regala a Romaniei
ADVERTISEMENT

Andrew Popper a fost omul de încredere al Regelui Mihai și cunoaște multe dintre secretele pe care curioșii se chinuie de zeci de ani să le afle. Britanicul l-a reprezentat pe suveran în negocierile cu guvernul român privitoare la restituirea domeniului Peleș, iar din 10 mai 2006 deține funcția de șef al Casei Majestății Sale.

Într-un interviu acordat recent, Popper dezvăluie legătura Regelui Mihai cu Palatul Elisabeta și le oferă informații prețioase tuturor celor care vor trece pragul edificiului istoric cu ocazia turului deschis publicului.

ADVERTISEMENT

Totodată, acesta îl descrie pe ultimul monarh al României drept un om „extrem de modest”, care „îi trata pe toți cu respect și era mereu preocupat de ceilalți”. Inevitabil, în discuție a fost adusă și abdicarea, cel mai dificil moment din timpul domniei sale.

Șeful Casei Majestății Sale, dezvăluiri despre Regele Mihai

L-am cunoscut în 1996, la New York. Mai înainte, o cunoscusem pe cea care în acel moment era Alteța Sa Regală Principesa Margareta și începusem să colaborez cu Alteța Sa în ceea ce privește Fundația Principesa Margareta, care se ocupă de acte de caritate în România.

ADVERTISEMENT

Câteva luni mai târziu, țin minte că m-a invitat la o recepție la casa familiei Forbes, unde era invitat și Majestatea Sa Regele, și acolo l-am cunoscut. Era 1996. Am fost influențat cel mai mult observând comportamentul Regelui Mihai.

Nu putea să existe o lecție mai bună despre cum să ne comportăm, în general. A fost un om extrem de modest, de o integritate impecabilă. El trata pe absolut toată lumea egal. Nu avea nicio importanță dacă în fața lui era personalul de serviciu de la Palatul Elisabeta sau prim-ministrul.

ADVERTISEMENT

Nu avea un comportament diferit, bazat pe rangul persoanei respective. Îi trata pe toți cu mare respect, era foarte politicos cu toți, mereu preocupat de ceilalți. Nervos nu l-am văzut niciodată. Nu l-am văzut niciodată să își piardă cumpătul sau să ridice vocea.

Dar l-am văzut în câteva ocazii supărat și oarecum deprimat de anumite evenimente politice care aveau loc în România. De multe ori l-am văzut nemulțumit de cum mergeau lucrurile în acea perioada în România, mai ales la începutul anilor ’90, l-am văzut oarecum supărat pentru tratamentul care i s-a dat în anumite momente”, a dezvăluit Andrew Popper pentru Libertatea.

ADVERTISEMENT

Cum arată încăperea în care a fost obligat să abdice în 30 decembrie 1947

Cele mai multe întâlniri cu Regele au avut loc în acea cameră. Este o încăpere frumoasă, se cheamă Salonul cu bârne, pentru că are un plafon acoperit cu bârne. Este situată la etajul superior al palatului, iar ca să ajungi acolo, se urcă pe scări, spre apartamentele familiei.

Pe dreapta este acest salon, aflat în fața dormitorului Regelui. La intrare, se află un șemineu și câteva canapele și în spatele unei canapele este un birou, unde se poate sta și se poate lucra. Vederea este exact ca și cea din Sala Regilor. Salonul cu bârne este deasupra Sălii Regilor, prin urmare vederea este aceeași, spre grădină”, a mai spus șeful Casei Majestății Sale.

Cât despre cei care vor trece pragul Palatului Elisabeta cu ocazia turului deschis publicului, aceștia trebuie să știe că edificiul a fost construit în 1936, pentru Principesa Elisabeta, care s-a întors în România după ce a fost Regina Greciei.

Un număr foarte important de evenimente istorice din perioada 1944-1947 s-a petrecut la Palatul Elisabeta. Practic, Palatul Elisabeta a fost centrul rezistenței Regelui față de impunerea regimului comunist.

De asemenea, a fost locul unde Regele a fost forțat să abdice. Apoi, Palatul Elisabeta a reprezentat și locul în care regele s-a întors în 2001 și încet, încet s-a construit acest muzeu al regalității în România. Sunt nenumărate obiecte în palat care amintesc de originea familiei regale, de istoria familiei regale. Iar vizitatorii mai trebuie să știe că palatul este un loc unde se petrec extrem de multe evenimente, așa a fost întotdeauna”, a explicat Andrew Popper.

ADVERTISEMENT