News

Dezvăluiri din spatele ușilor închise. Cum se împart ministerele între PNL, USR-PLUS și UDMR

09.12.2020 | 23:50
Dezvaluiri din spatele usilor inchise Cum se impart ministerele intre PNL USRPLUS si UDMR
ADVERTISEMENT

Odată cu validarea propunerii lui Florin Cîțu pentru funcția de premier al României, PNL poate da startul negocierilor oficiale în vederea consolidării viitoarei alianțe de guvernare.

Nu va fi, însă, deloc ușor, pentru că atât USR-PLUS, cât și UDMR țintesc posturi cheie în noul Executiv și au avertizat deja că nu au de gând să joace rolul unor „partide ajutătoare”. Potrivit știripesurse.ro, Ministerul Turismului şi Ministerul Comunicaţiilor vor fi reînființate, iar împărțirea portofoliilor se va face în funcție de rezultatele obținute de fiecare formațiune politică în alegerile parlamentare.

ADVERTISEMENT

Astfel, Ministerul Finanţelor ar urma să fie preluat de Claudiu Năsui, preşedintele USR Bucureşti, iar PNL ar avea parte, în schimb, de susţinere pentru preşedinţia Camerei Deputaţilor, funcţie vizată de Ludovic Orban.

Se conturează noua alianță guvernamentală. Cum își împart PNL, USR-PLUS și UMDR ministerele

Dintre actualii miniştrii, cele mai mari șanse să se regăsească şi în noul Guvern le au Raluca Turcan, vicepremier fără portofoliu, Lucian Bode, tot la Ministerul Transporturilor, Marcel Cioloş la Ministerul Fondurilor Europene și Virgil Popescu la Economie.

ADVERTISEMENT

În ciuda presiunilor făcute de liberali, este posibil ca Marcel Vela să piardă conducerea Ministerului de Interne. De asemenea, chiar dacă vor reuși să păstreze Justiția, nu se poate spune cu exactitate dacă aceasta îi va reveni lui Cătălin Predoiu sau va fi preferat un nou ministru.

O situație aparte este la Ministerul Dezvoltării, la care râvnesc mai mulți lideri ai PNL, pentru relaţia specială cu aleşii locali. Cât despre Externe şi Apărare, decizia îi aparține lui Klaus Iohannis, care pare tentat să îi păstreze pe Aurescu și Ciucă.

ADVERTISEMENT

Rămân deschise pentru partenerii liberalilor Agricultura, Munca, Sănătatea, Mediul, Educaţia, Sportul şi Cultura. De asemenea, acestora li se vor adăuga Ministerul Comunicațiilor și cel al Turismului, reînființate în noul Guvern.

UDMR dă asigurări că va vota Guvernul Cîțu

În altă ordine de idei, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a dat asigurări că parlamentarii formațiunii politice pe care o conduce vor susține propunerea liberalilor pentru noul Guvern. „Noi l-am fi votat pe domnul Cîțu și în martie, dar s-a retras în ultima clipă”, a spus acesta, lăudându-l, totodată, pe actualul ministru de Finanțe pentru modul în care a gestionat situația economică a țării în pandemie.

ADVERTISEMENT

Am fost chemați de domnul președinte la Cotroceni. Eu prefer un guvern politic cu un premier politic. Nu avem nimic împotriva unui militar, dar nu în fruntea guvernului.

Noi l-am fi votat pe domnul Cîţu şi în martie, dar s-a retras în ultima clipă. Eu am spus şi atunci că va fi votat, deci nu era nicio problemă pentru noi să-l votăm.

Am văzut cum a gestionat problemele de la Finanţe în această perioadă, pentru noi a fost una dintre puţinele surprize plăcute. Nu avem nimic împotriva domnului Cîţu, dar să vedem cum vor fi discuţiile, ce crede domnul Cîţu despre o astfel de coaliţie”, a declarat Kelemen Hunor.

ADVERTISEMENT