Sport

Un alt sportiv iranian dezvăluie abuzurile la care sunt supuși în țara natală: ”Te băgăm într-un sac și dispari!”

Shaghayegh Bapiri a atras atenția lumii când a fugit din delegația Iranului, în timpul CM și a cerut azil politic în Spania. Gestul ei i-a inspirat și pe alți sportivi să dezvăluie abuzurile la care sunt supuși.
21.12.2021 | 15:46
Un alt sportiv iranian dezvaluie abuzurile la care sunt supusi in tara natala Te bagam intrun sac si dispari
Omid Ahmadi-Safa. Sursa foto: Athlete 365 boxing
ADVERTISEMENT

Sportivii din Iran trăiesc într-o permanentă stare de stres și cu frica de a nu li se întâmpla ceva lor, sau celor apropiați.

Dezvăluirile recente ale handbalistei Shaghayegh Bapiri au fost întărite de o serie de declarații tulburătoare ale unui alt sportiv.

ADVERTISEMENT

Sportivii din Iran sunt terorizați de oficialii federațiilor din țara lor

De-a lungul anilor mai mulți sportivi din Iran au ales să se rupă de trecutul și de țara lor pentru a cere azil politic în statele în care au participat la diferite competiții internaționale. Unul dintre aceștia este pugilistul Omid Ahmadi-Safa. În vârstă de 29 de ani, Ahmadi-Safa a ales să rămână în Italia.

După ce dezvăluirile handbalistei Shaghayegh Bapiri au devenit de notorietate, boxerul a decis să vorbească la rândul lui despre calvarul pe care l-a îndurat în propria țară.

ADVERTISEMENT

”În Italia, am făcut o poză cu un sportiv israelian. Eu nici nu știam ce naționalitate are tipul respectiv. Din prietenie, m-am fotografiat cu el. De aici, a ieșit un scandal uriaș.

Când am văzut că sunt certat, i-am spus șefului delegației că, decât să se lege de astfel de lucruri, mai bine îmi plătește prima pentru rezultatele obținute.

ADVERTISEMENT

Moment în care, efectiv, a trecut la jigniri la adresa mea. Și amenințări! Mi-a transmis textual: ’Când ne vom întoarce în Iran, te băgăm într-un sac şi dispari de tot! Să vezi prime atunci! Te vom distruge!’”, a povestit Ahmadi-Safa pentru o publicație din Iran, citată de Adevărul.ro.

Omid Ahmadi-Safa: ”Iranul mi-a distrus orice vis”

Pugilistul iranian a mai dezvăluit că în țara sa sportivii nu sunt doriți de regimul de la Teheran și că în foarte multe cazuri aceștia suportă din buzunarul propriu cheltuielile de pregătire.

ADVERTISEMENT

În plus, odată ieșiți din țară, sportivii nu au voie să publice nimic pe conturile de socializare, sub amenințarea că familiile lor vor avea de suferit în cazul în care această regulă era încălcată.

”Regimul de la Teheran nici nu vrea sportivi! Vrea nişte dependenţi de droguri. Noi eram invizibili în țară. Sporturile de contact nici nu erau televizate. Când nu eşti mediatizat, eşti ocolit şi de sponsori. Şi din ce să trăieşti?

Mergeţi în Iran să vedeţi dacă vi se dă ceva gratis, în contul medaliilor câştigate. Noi n-aveam prime, n-aveam nimic. Eu îmi plăteam singur cheltuielile de pregătire..

În Iran, ca sportiv, mi-au distrus orice vis pe care îl aveam. În loc să fiu respectat, am primit numai jigniri. Şi nici nu sunt primul sportiv care a fost forţat să plece din ţara lui. Practic, ne dau afară!”, a mai spus Ahmadi-Safa.

ADVERTISEMENT