News

Dezvăluiri în premieră din dosarul în care Gigi Becali e acuzat de fraudă la vot. Ce a pățit polițistul din Voluntari care a venit să-i aducă citația

Gigi Becali riscă între 6 luni și 3 ani de închisoare pentru fraudă la vot, într-un dosar la care procurorii au lucrat aproape cinci ani.
03.05.2023 | 17:38
Dezvaluiri in premiera din dosarul in care Gigi Becali e acuzat de frauda la vot Ce a patit politistul din Voluntari care a venit sai aduca citatia
Gigi Becali este amenințat cu închisoarea pentru că a votat la Referendumul pentru familie, în octombrie 2018 / Foto: Andreea Alexandru / Mediafax Foto
ADVERTISEMENT

Gigi Becali a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de fraudă la vot în stare de recidivă, după ce finanțatorul FCSB a votat la Referendumul pentru familie, din anul 2018, deși nu avea acest drept.

Dosarul lui Gigi Becali se află în cameră preliminară

Mai exact, Gigi Becali și-a exercitat dreptul de vot pe data de 6 octombrie 2018, în Referndumul care a vizat schimbarea Constituției, cu toate că el avea interzise drepturile electorale până la data de 25 noiembrie 2018, potrivit sentinței de condamnare din dosarul schimburilor de terenuri cu MApN.

ADVERTISEMENT

Procesul se află, în prezent, în faza camerei preliminare, acolo unde judecătorul trebuie să se pronunțe dacă instanța a fost legal sesizată, dacă probele au fost administrate cu respectarea dispozițiilor legale și dacă actele de urmărire penală au fost efectuate cu respectarea legii.

Din informațiile obținute de FANATIK, Gigi Becali a invocat nulitatea relativă în ceea ce privește lipsa prezentării drepturilor sale în calitate de suspect și faptul că nu a putut să-și angajeze un apărător care să-l reprezinte în faza de urmărire penală.

ADVERTISEMENT

Parchetul a ținut dosarul lui Becali în sertar timp de 4 ani

Becali susține că dosarul său a fost ținut în ”adormire” de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Buftea timp de 4 ani, și că aceștia ”l-au fabricat”, în condițiile în care votul la referendum nu reprezintă un act electoral, deci fapta nu este prevăzută de lege.

Gigi Becali le-a reproșat procurorilor că au trimis cauza în judecată fără să-l audieze, însă aceștia i-au răspuns că nu au avut cum să stea de vorbă cu el pentru că latifundiarul a refuzat să se prezinte la secția de poliție din Voluntari, deși a fost chemat de mai multe ori. În replică, avocatul afaceristului le-a spus că polițistul care a venit să-i înmâneze acestuia citația i-a transmis că acuzația nu este una serioasă.

ADVERTISEMENT

”Ca şi chestiune prealabilă, apărătorul inculpatului arată că ofiţerul de poliţie judiciară … l-a vizitat pe inculpat de 3 ori la domiciliul acestuia în cursul urmăririi penale, prilej cu care au avut discuţii amicale din care rezultă că acuzaţia nu este una gravă şi că urmează să fie soluţionat, inculpatul putând să dovedească prezenţa acestui ofiţer de poliţie la domiciliul său cu 2 sau 3 martori”, se arată în dosarul consultat de FANATIK.

Polițistul i-a lăsat citația paznicului, deși era obligat să i-o înmâneze personal lui Gigi Becali

Pe data de 3 mai 2022, organul de cercetare penală a emis o citație pe numele lui Gigi Becali, prin care acesta era chemat la audieri pe data de 11 mai. În aceeași zi, un polițist de la Voluntari s-a deplasat la domiciliul lui Becali, și i-a lăsat citația agentului de pază de la locuința suspectului, deși procedura îl obliga să-i predea acestuia personal documentul.

ADVERTISEMENT

În aceeași zi, Gigi Becali l-a sunat pe polițist și i-a transmis ”că nu se va prezenta la audieri și nu îl interesează despre dosare penale inventate”. Conținutul discuției apare în procesul verbal încheiat de agentul de poliție, care a menționat că Becali a luat la cunoștință de citație.

Gigi Becali s-a ținut de cuvânt și nu s-a prezentat la audieri, așa că o zi mai târziu, pe 12 mai 2022, polițistul a încheiat un nou proces verbal în care a menționat că finanțatorul FCSB i-a spus ”că nu s-a prezentat pentru că nu are timp de astfel de lucruri, solicitând ca actele procedurale să îi fie aduse la cunoştinţă telefonic”.

Avocat Becali: ”Atitudinea ofițerului de poliție ducea spre un soi de înțelegere”

După punerea în mișcare a urmăririi penale față de inculpatul Becali George, acestuia i-au fost aduse la cunoștință drepturile procesuale. Polițistul a încheiat un al treilea proces verbal care a fost semnat și de Becali, care a menționat că și-a rezervat dreptul la tăcere.

Omul de afaceri din Pipera susține că polițistul nu a respectat procedura de citare și că discuțiile pe care le-a avut cu acesta au fost mai degrabă formale.

”În replică, apărătorul inculpatului arată că nu neagă prezenţa ofiţerului de poliţie judiciară la domiciliul inculpatului, ci discuţiile informale, pentru că o asemenea procedură nu este prevăzută de lege. Arată că un asemenea comportament excedează cadrului procesual. (…)

Apărătorul inculpatului arată că nu a spus că au fost prieteni, ci atitudinea ofiţerului de poliţie ducea spre un soi de înţelegere a inculpatului, care l-a determinat pe inculpat să nu-şi angajeze apărător”, se mai arată în dosar.

Prima decizie a instanței, nefavorabilă lui Gigi Becali

Judecătorul de cameră preliminară a respins argumentele lui Gigi Becali, pe care le-a descris ca fiind ”simple afirmații nedovedite”. Pe de altă parte, a constatat că procedura a fost respectată de organele de urmărire penală, însă inculpatul a dat dovadă de ”lipsă de interes față de solicitările anchetatorilor”.

La sfârșitul lunii martie, Judecătoria Buftea a dispus începerea judecății cauzei în ceea ce-l privește pe Becali George, pentru săvârșirea infracțiunii de fraudă la vot în stare de recidivă, pentru care riscă o pedeapsă cuprinsă între 6 luni și 3 ani de închisoare. Gigi Becali a făcut apel, iar dosarul a ajuns la Tribunalul Ilfov, care va lua o decizie în acest sens pe data de 12 iunie 2023.

ADVERTISEMENT
Tags: