Fotbal international

Dezvăluiri incredibile după 36 de ani. Cum au trăit jucătorii lui Liverpool semifinala cu Dinamo: „Soldații și polițiștii români ne-au făcut semn că ne taie gâtul”

12.04.2020 | 16:40
Dezvaluiri incredibile dupa 36 de ani Cum au trait jucatorii lui Liverpool semifinala cu Dinamo Soldatii si politistii romani neau facut semn ca ne taie gatul
Dinamo a ajuns în semifinalele Cupei Campionilor Europeni în 1984
ADVERTISEMENT

Dinamo și Liverpool au disputat, în 1984, dubla manșă din semifinalele Cupei Campionilor Europeni și, la 36 de ani distanță, fotbaliștii „cormoranilor” de la acea vreme rememorează atmosfera extrem de ostilă de la București.

Amintiri după 36 de ani

Sezonul 1983 – 1984 consemna prima calificare a unei echipe românești în semifinalele Cupei Campionilor Europeni.

ADVERTISEMENT

Dinamo elimina Kuusysi Lahti, 3-1 scor general, Hamburg, 5-3, și Dinamo Minsk, 2-1, și a acces în penultimul act, unde o aștepta Liverpool.

Prima manșă a avut loc la Liverpool, pe 11 aprilie 1983, încheiată cu victoria la limită a gazdelor, după un gol marcat de Sammy Lee în minutul 26. Pe „Anfield”, Dinamo a jucat o bună parte din meci fără căpitanul Lică Movilă, ieșit de pe teren cu maxilarul rupt după o lovitură dură primită de la Graeme Souness.

ADVERTISEMENT

La 36 de ani de la „dubla” din Cupa Campionilor, Graeme Souness nu regretă pumnul aplicat lui Lică Movilă: „A fost cel mai bun pumn aplicat vreodată. Movilă era cel mai rău dintre toţi. Lovea tot ce mişca, pe mine mă lovise de trei ori în picior! Cum de arbitrul n-a văzut nu o să știu niciodată”.

70.000 de oameni pe „23 August” pentru retur

La două săptămâni de la meciul tur, Liverpool ajungea la București pentru a doua manșă a „dublei” cu Dinamo din semifinalele Cupei Campionilor Europeni.

ADVERTISEMENT

Alan Kennedy, fundașul stânga al lui Liverpool în acel sezon, rememorează contactul avut cu Bucureștiul acelor ani.

Bucureștiul și împrejurimile erau foarte cenușii și pline de oameni gri. Erau mulți militari care stăteau în picioare, oameni în uniformă. Nu te simțeai absolut deloc binevenit”, a declarat Alan Kennedy pentru The Independent.

ADVERTISEMENT

La ora meciului, 70.000 de oameni erau prezenți pe stadionul „23 August”, însă Dinamo nu a reușit să întoarcă rezultatul din tur.

Alan Kennedy recunoaște că atmosfera a fost extrem de ostilă, în special pentru Graeme Souness, iar polițiștii prezenți la stadion le-au făcut jucătorilor lui Liverpool „semne că ne taie gâtul”.

Se priceapeau să facă bucăți și mingea dacă era nevoie. Erau foarte aprigi. Când Souness avea minge, toată echipa lor era pe el. Dar era prea bun pentru ei.

Nu l-au putut închide. A înţeles presiunea tuturor şi a făcut faţă. Avea totuşi nevoie de coechipierii săi. Ne-am asigurat că are întotdeauna o opţiune de a pasa, pentru a nu fi prins de adversari şi lovit.

După golul lui Rush, au renunţat. Au vrut doar să ne lovească. Unul dintre ei m-a scos 10 metri în afara terenului. La final, soldații și polițiștii ne-au făcut semne că ne taie gâtul. Pe Souness nu l-au prins să-l rupă. Eram prea inteligenți pentru români”, recunoaște Alan Kennedy.

Liverpool a învins Dinamo și în returul de la București, cu 2-1, după o „dublă” a lui Ian Rush și un gol al lui Costel Orac.

„Cormoranii” au câștigat ediția 1983 – 1984 a Cupei Campionilor Europeni, după o finală cu Roma încheiată la penalty-uri.

ADVERTISEMENT