Premier League

Dezvăluiri: Liverpool și Manchester United au aranjat un meci pentru a o retrograda pe Chelsea!

17.01.2021 | 17:39
Dezvaluiri Liverpool si Manchester United au aranjat un meci pentru a o retrograda pe Chelsea
ADVERTISEMENT

Liverpool și Manchester United au regizat un episod din cel mai mare derby din Premier League. Rivalitatea dintre cele două echipe aproape că nu cunoaște margini în Anglia.

Liverpool – Manchester United este un derby de lungă tradiție în campionatul Angliei, cele două fiind echipele cu cele mai multe titluri de campioană.

ADVERTISEMENT

2020 a fost anul „cormoranilor”, care au cucerit titlul cu numărul 19 și s-au apropiat la doar un trofeu de marea rivală din Manchester, pe care Liverpool o poate egala în acest sezon dacă va fi din nou campioană.

Cum au aranjat un meci Liverpool și Manchester United

În urmă cu 106 ani, Liverpool și Manchester United au aranjat un meci direct, spre indignarea celor 15.000 de spectatori de pe Old Trafford, care și-au fluierat atât adversarii, cât și favoriții. Jackie Sheldon era căpitanul lui Liverpool, însă jucase nu mai puțin de trei ani pentru Manchester United și a convins pe mai mulți coechipieri și jucători ai „diavolilor roșii” să aranjeze partida.

ADVERTISEMENT

Ba, mai mult, căpitanul lui Liverpool a ratat chiar un penalty în acea partidă în care Manchester United avea nevoie de victorie pentru a nu retrograda, iar pentru Liverpool partida nu mai avea nicio miză, „cormoranii” aflându-se pe un loc confortabil la mijlocul clasamentului.

Aranjamentul din sezonului 1914/15 avea să fie deconspirat la câteva zile distanță de casele de pariuri, care au făcut un scandal-monstru după ce au observat că foarte mulți oameni au pariat pe 2-0 pentru United și au refuzat să plătească! Acestea ofereau chiar o recompensă de 50 de lire celor care aveau informații cu privire la ce s-a întâmplat la acel meci.

ADVERTISEMENT

Alături de Sheldon, la blat au mai participat mai mulți colegi, printre care Bob Purcell, Tom Miller și Thomas Fairfoul, dar și trei jucători de la Manchester: Sandy Turnbull, Arthur Whalley și Enoch West, care au de asemenea au pariat pe rezultatul de 2-0 și au câștigat o sumă importantă, pe o cotă de 7/1! La 2-0, jucătorii lui United refuzau să mai înscrie, pentru ca scorul să rămână identic!

 John Sharpe, arbitrul partidei: „E cel mai extraordinar meci pe care l-am arbibrat!”

Până și arbitrul partidei a fost minunat de ce a văzut pe teren, după ce Liverpool a dominat clar partida, însă a pierdut inexplicabil cu 2-0, după ce în repriza a doua nu s-a întâmplat nimic notabil, iar „cormoranii” au încasat câte un gol pe repriză, așa cum a fost stabilit, ambele marcate de George Anderson.

ADVERTISEMENT

Lucrurile au mers și mai departe după ce jucătorul lui Liverpool, Fred Pagnam, a trimis mingea în bară, însă a fost muștruluit serios de Sheldon și colegii săi, care i-au cerut să o lase mai moale. De altfel, Pagnam a depus mărturie în cadrul unei anchete împotriva coechipierilor săi care au participat la aranjament.

Cu rosu, jucatorii lui Manchester care au participat la meciul trucat cu Liverpool
Cu rosu, jucatorii lui Manchester care au participat la meciul trucat cu Liverpool

Conform altor mărturii, managerul lui Manchester United, John ‘Jack’ Robson, a plecat la cabine înainte de finalul partidei, dezgustat de circul de pe teren. Ancheta cu privire la partidă s-a încheiat după nu mai puțin de opt luni, pe 27 decembrie 1915, când același Robson declara înfuriat: „Este scandal și de neconceput!”.

În urma anchetei desfășurate, Sandy Turnbull, Arthur Whalley, ‘Knocker’ West de la United și Jackie Sheldon, Tom Miller, Bob Pursell și Tom Fairfoul de la Liverpool au fost suspendați pe viață.

liverpool-_-blatistii-Thomas-Fairfoul-Tom-Miller-Bob-Purcell-Jackie-Sheldon-_-sursa-GETTY-IMAGES
Blatistii lui Liverpool din meciul cu Manchester United au fost exclusi pe viata din fotbal, in urma unei anchete care a durat 8 luni

Chelsea Londra retrograda în urma blatului: „Fotbalul și-a pierdut astăzi definitv inocența!”

Cu acele două puncte, Manchester United avea să termine exact deasupra lui Chelsea Londra, care în urma acestui meci aranjat termina pe penultimul loc și retrograda în liga a doua.

Ziarele vremii au titrat și ele nedumerite: „Repriza a doua a fost presărată cu un fotbal lipsit de viață. Liverpool nu a dat niciodată impresia că vrea să înscrie”, scria ”The Manchester Daily Dispatch”, în timp ce The Sporting Chronicle din Liverpool adăuga: „Atacantii lui Liverpool au avut cea mai slabă evoluție din întregul sezon”.

Majoritate jucătorilor care au fost pe teren au plecat în război, iar fotbalistul lui United, Sandy Turnbull, a murit în Franța ca prizonier al germanilor. La finalul Primului Război Mondial, toți au fost achitați și iertați pentru că și-au servit țara în Marele Război. Marcatorul golurilor lui United, George Anderson, avea să fie închis în 1918, după ce a participat la un alt meci trucat al lui United cu Burnley , în urma căruia s-a descoperit că făcea parte dintr-o rețea extinsă.

ADVERTISEMENT