News

Dezvăluirile alarmante ale unei românce aflate în linia întâi într-un spital din Londra: “Nu înţelegem încă acest tip de coronavirus”

26.06.2020 | 17:26
Dezvaluirile alarmante ale unei romance aflate in linia intai intrun spital din Londra Nu intelegem inca acest tip de coronavirus
Dezvăluirile alarmante ale unei românce aflate în linia întâi într-un spital din Londra: "Nu înţelegem încă acest tip de coronavirus". Foto: Liliana Cojan
ADVERTISEMENT

Liliana Cojan este student paramedic în Marea Britanie. Românca studiază medicina în Regatul Unit, însă în ultimele luni a fost în prima linie de luptă împotriva noului coronavirus la un spital din nordul Londrei. 

Marea Britanie este una dintre cele mai afectate țări din lume de virusul COVID-19. Peste 309.000 de cazuri au fost confirmate în Regatul Unit, în timp ce numărul victimelor a ajuns la 43.314 doar în Insulă.

ADVERTISEMENT

Liliana Cojan a povestit pentru FANATIK cum este să fii în prima linie în lupta cu virusul SARS-CoV-2, ce a surprins-o la noul coronavirus, dar și când ar putea scăpa omenirea de această amenințare.

Liliana Cojan luptă din linia întâi cu noul coronavirus în Marea Britanie: “Ceea ce mi-a atras atenția a fost exacerbarea insuficienței respiratorii, similară cu fenomenele astmatice”

Bună ziua, Liliana. Lucrezi în linia întâi în lupta împotriva COVID-19 în Marea Britanie. Cum a fost începutul pandemiei în Regatul Unit? La noi, parcă nu ne-am dat seama de cât de serios este totul decât după câteva zile…

ADVERTISEMENT

– Inițial, Marea Britanie a adoptat o poziție ce a părut mai relaxată, așa cum s-a menționat în presă. Deși au existat focare de panică, autoritățile au realizat că prima prioritate era să mențină populația sub control, poate mai mult decât virusul. De aceea procesul de „lockdown” la englezi a fost introdus gradual.

Față de bolile și simptomele de care te ocupi în mod normal, ce te-a surprins la COVID-19?

– Ca și student paramedic, vin în contact cu foarte multe boli. Infecțiile respiratorii în perioada februarie / martie și manifestările alergiilor la polen, foarte comune de asemea, au o manifestare similară cu Covid-19. Ceea ce mi-a atras atenția, și am auzit și alte cadre din spital spunând acest lucru, a fost exacerbarea insuficienței respiratorii, similară cu fenomenele astmatice, împreună cu declanșarea unei aritmii cardiace. Pacienții care au suferit genul acesta de acutizări au fost intubați, pentru a se evita instalarea unui stop cardio-respirator.

ADVERTISEMENT

“Ca student paramedic am ales ca locul meu să fie mereu în linia întâi”

Marea Britanie a fost una dintre cele mai afectate țări din Europa și din lume. Care sunt cauzele unui număr atât de mare de infectați și de victime?

– Din ceea ce s-a scris în studiile efectuate de Institutul Sănătății Publice de la Londra, unul dintre factorii care au contribuit la numărul mare de infecții ține de aspectul social. Zilnic, milioane de englezi din orașele mari se înghesuie în metrou, tramvaie și autobuze. S-a dovedit că doar la nivelul Londrei în jur de 3 milioane de oameni folosesc zilnic metroul. Răspândirea rapidă a fost iminentă. Marea Britanie are, de asemenea, și un sector foarte dezvoltat de azile, foarte mulți dintre cei infectați fiind rezidenți ai acestor instituții.

ADVERTISEMENT

Viața noastră, a tuturor s-a schimbat din cauza COVID-19. Dar cum s-a schimbat viața unui cadru medical care luptă în prima linie împotriva coronavirusului?

– Ca student paramedic am ales ca locul meu să fie mereu în linia întâi. Viața mea și ritmul de lucru nu au suferit schimbări, poate doar întreruperi. Spre exemplu, eu urma sa plec în practică pe salvare, dar din cauza pandemiei acest lucru s-a amânat și am ajuns să fiu redirecționată de universitate către secția de resuscitare a Spitalului Universitar din Enfield.

Dezvăluirile alarmante ale unei românce aflate în linia întâi într-un spital din Londra: "Nu înţelegem încă acest tip de coronavirus"
Liliana Cojan

“Pentru mine, Covid-19 este o reală amenințare. Am văzut cazuri foarte grave la spitalul unde lucrez”

Viralitatea noului coronavirus este una extremă, iar cadrele medicale sunt printre cele mai expuse. Ce măsuri vă luați voi în momentul în care luați contact cu pacienții?

– Sistemul public de sănătate din Marea Britanie este foarte strict când vine vorba de prevenirea infecțiilor și are implementate protocoale pentru astfel de spitale, dar și pentru cadrele medicale. Noi am fost instruiți să îmbrăcăm un costum combinezon împreună cu ochelari de protecție și masca FF3. Spitalele au fost modificate și s-au creat secții speciale pentru Covid-19. De asemea, vârstnicii și bebelușii născuți prematur, împreună cu pacienții cu sistemul imunitar scăzut au fost mutați pe secții izolate sau redirectionați către alte spitale.

Luând contact cu atâția bolnavi COVID-19 și văzând atâtea simptomatologii diferite, cum ai caracteriza noul coronavirus?

– Pentru mine, Covid-19 este o reală amenințare. Am văzut cazuri foarte grave la spitalul unde lucrez. Sigur, aștept si eu, ca si colegii mei, mai multe informatii despre acest virus pentru a se face o caraterizare concretă.

“Sindromul lui Toma Necredinciosul nu are leac. Rolul meu este să ofer ajutor pentru bolnavi, nu este moral să mă amestec în mintea pacientului”

La nivel global, inclusiv în România sau Marea Britanie, există foarte mulți conspiraționiști care spun că acest virus nu există. De ce crezi că apare această gândire și ce mesaj ai să le transmiți acestor oameni?

– Sindromul lui Toma Necredinciosul nu are leac. Rolul meu este să ofer ajutor pentru bolnavi, nu este moral să mă amestec în mintea pacientului. Ca și cadru medical ofer informații în limita cunostințelor mele. Este alegerea fiecăruia să creadă sau nu. La noi, în această perioadă se caută voluntari în spitale, care sa ajute personalul. Ar fi o transparență totală pentru cei care vor răspunsuri.

Ți se pare că măsurile luate de autorități (carantină, izolare, distanțare fizică, purtarea măștii) sunt cele potrivite? Sau se putea face mai mult?

– Numărul celor infectați/decedați sunt cele care pot da acest răspuns. Sunt convinsă că fiecare Guvern a căutat cea mai bună masură pentru ţara lor. Cei abilitaţi să ia măsuri sunt oameni cu multă experienţă. Sigur, populaţia trebuie să respecte toate recomandările făcute de specialişti.

“Este normal să existe fluctuații în numărul de pacienți. Măsurile de relaxare înseamna mișcare și oamenii sunt mai expuși”

Începând cu luna mai au început să intre în vigoare și regulile de relaxare. Cel puțin în România, numărul cazurilor au început să crească. Este normal să existe un număr mai mare de cazuri acum?

– Este normal să existe fluctuații în numărul de pacienți. Măsurile de relaxare înseamna mișcare și oamenii sunt mai expuși.

Care este situația în Marea Britanie în acest moment?

– În Marea Britanie, Guvernul a transmis că managementul de până acum a funcționat. Se introduce gradual o stare de relaxare, dar se reamintește constant ca întoarcerea la „lockdown” se poate reintroduce oricând.

“Cu timpul, Covid-19 va deveni pentru omenire ca și restul afecțiunilor care au marcat istoria”

Fiind în lupta cu COVID-19, cunoști mai bine decât mulți alții acest virus. Când crezi că viața va putea reveni la normal, așa cum o știam?

– Din informațiile primite până acum, nu cred că se poate face o previziune. Specialiștii au nevoie de timp ca să înțeleagă toate aspectele legate de acest nou virus.

Crezi că vom putea scăpa de COVID-19 în cele din urmă sau va trebui să ne obișnuim să conviețuim cu virusul?

– Cu timpul, Covid-19 va deveni pentru omenire ca și restul afecțiunilor care au marcat istoria. Sunt sigură că în timp va exista un mijloc de prevenție. Cum panica provocată de ciumă sau febra tifoidă s-a stins de-a lungul timpului, aceeași soartă o va avea și Covid-19.

ADVERTISEMENT