News

Dezvăluirile uluitoare ale unui medic român despre transplantul de plasmă COVID în România. Adevărul pe care autoritățile omit să-l spună

04.08.2020 | 09:44
Dezvaluirile uluitoare ale unui medic roman despre transplantul de plasma COVID in Romania Adevarul pe care autoritatile omit sal spuna
ADVERTISEMENT

Transplantul de plasmă COVID este unul dintre mecanismele medicale care și-au dovedit eficiența la nivel mondial în primele luni ale pandemiei.

În ceea ce privește această metodă raportată la România, lucrurile par ceva mai complicate, întrucât statul vine cu o serie de piedici în calea cetățenilor care vor să ajute.

ADVERTISEMENT

Un medic român revenit recent din Marea Britanie povestește cum a fost pur și simplu blocat de reglementările sistemului atunci când a vrut să doneze plasmă pentru a ajuta la vindecarea pacienților cu SARS-CoV2.

Un medic român face dezvăluiri despre transplantul de plasmă COVID în România. Ce omit autoritățile să spună

Din cei aproape 28.000 de pacienți vindecați de Covid-19 în România, doar undeva la 2% au revenit în unitățile medicale să doneze plasmă convalescentă, una dintre puținele terapii eficiente pentru cei care dezvoltă o formă severă a infecției.

ADVERTISEMENT

Recent, un medic român revenit în concediu din Marea Britanie a încercat să facă un bine și să doneze plasă pentru a salva vieți ale persoanelor infectate cu noul coronavirus.

Gestul său a fost unul stopat de piedicile puse de sistemul medical intern. Acesta a realizat că trebuie să plătească din buzunarul propriu cele două teste PCR negative și să prezinte și alte analize medicale.

ADVERTISEMENT

”Am venit în concediu acasă și știind că am anticorpi pentru COVID am dorit să donez. Este un reflex pe care l-am dobândit în timpul studenției și al primilor ani de profesie, când mergeam des să donez sânge. Ar trebui să fie simplu, eu donez, iar centrul să testeze și să proceseze probele recoltate să vadă dacă sunt bun sau nu.

Am mers la Centrul de Transfuzii din Baia Mare și mi-au cerut să prezint o mulțime de hârtii. Două teste PCR negative, radiografie pulmonară, trimitere de la medicul de familie, recomandare de la medicul infecționist.

ADVERTISEMENT

Este total descurajant. Eu vreau să donez plasma cu care poate fi salvată viața unui om. Când m-am infectat, virusul nu mi-a cerut hârtii și aprobări ori recomandări de la medici!”, a spus medicul pentru Libertatea.

Date îngrijorătoare privind donatorii de plasmă în România

Conform statisticilor Institutului Național de Hematologie Transfuzională prezentate de sursa citată, numărul donatorilor a scăzut dramatic în ultima lună, mulți dintre pacienții vindecați ieșind de sub monitorizarea spitalelor și, implicit, din evidența centrelor de transfuzii.

În acest moment, protocolul prevede ca și centrele de transfuzii să recolteze plasmă de la pacienții vindecați în spitale.

ADVERTISEMENT