Fotbal intern

Dezvăluirile unui fost atacant din Liga 1: „Ne-am dat la o parte ca să iasă Craioveanu golgheterul României!”. Cum își luau „capace” Adi Ilie și Dănciulescu

03.06.2020 | 13:34
Dezvaluirile unui fost atacant din Liga 1 Neam dat la o parte ca sa iasa Craioveanu golgheterul Romaniei Cum isi luau capace Adi Ilie si Danciulescu
„Le-am dat capace și au ajuns fotbaliști!” Despre cine este vorba și ce ajutor a primit Craioveanu din partea Electro. sursă foto: Replay- Facebook
ADVERTISEMENT

Electroputere Craiova a fost una dintre poveștile frumoase ale fotbalului românesc. După două promovări consecutive, oltenii au ajuns să evolueze în cupele europene, iar Cristian Albeanu a povestit la Oltenia TV despre perioada frumoasă din istoria echipei din „Valea Roșie”, căror viitori mari fotbaliști le-a dat „capace” atunci când erau coechipieri și despre regretul că nu a evoluat niciodată pentru Universitatea, echipa sa de suflet și pe care speră să o vadă campioană.

Cum își luau „capace” Adi Ilie și Dănciulescu de la Albeanu

Cu 250 de partide și 70 de goluri pentru echipe ca Electroputere, FC Național, FC Argeș, Gloria Bistrița, FC Bihor și Jiul Petroșani, Cristi Albeanu, acum în vârstă de 48 de ani, a evoluat alături de jucători care erau de mare perspectivă la acea vreme, precum Adrian și Sabin Ilie, Ionel Dănciulescu sau Claudiu Răducanu (a prins perioada Extensiv).

ADVERTISEMENT

„În Valea Roșie, cine scăpa cu doar 2-3 goluri se felicita. Noi aveam echipă tare atunci. Erau jucători despre care știai că vor ajunge mari, precum Adi Ilie, Sabin, Danciu, Răducanu. Unora le-am mai dat niște capace și eu, dar le-au folosit”, a declarat fostul atacant al lui Electro pentru Oltenia TV.

Albeanu - Electroputere
„Le-am dat capace și au ajuns fotbaliști!” Despre cine este vorba și ce ajutor a primit Craioveanu din partea Electro. sursă foto: Cristian Albeanu – Facebook

La mijlocul anilor 90, Albeanu a evoluat pentru FC Național într-o perioadă în care la echipa „bancarilor” jucau mai mulți fotbaliști de mare valoare. Dintre aceștia, Ovidiu Hanganu l-a impresionat cel mai mult: „Eram atacanți la FC Național: eu, Luțu, Matincă, Dună, Hanganu, Radu Niculescu, Ceaușilă, la jumătatea anilor 90. Jucam eu cu Dună în față, apoi l-au retras pe Marin Dună în spatele meu și al lui Radu Niculescu, dar de departe cel mai fotbalist dintre toți atacanții era Ovidiu Hanganu, era peste noi toți ca valoare. Avea tehnică, execuții, tot. Dar era mai golănaș și nu-l înghițea Florin Halagian, nu l-a băgat în 3 meciuri în 2 ani.”

ADVERTISEMENT
Albeanu - FC National
„Le-am dat capace și au ajuns fotbaliști!” Despre cine este vorba și ce ajutor a primit Craioveanu din partea Electro. sursă foto: Cristian Albeanu – Facebook

Cristian Albeanu nu a avut prea multe cuvinte frumoase despre Radu Niculescu, jucător care i-a fost coleg în atacul lui FC Național și care a evoluat mai târziu la echipe mari, Rapid, Dinamo, Steaua și Galatasaray: „Juca la Național pentru că venea în tribune viceguvernatorul BNR, Vlad Soare, și dăduseră o căruță de bani pe el celor de la Sibiu. Când l-au anunțat rezervă la un meci la Bruges, în Cupa UEFA, și-a luat geanta și a plecat din vestiar. Când ne-am întors la București, nu a mai lipsit un an din echipă. Eram frustrat că l-a luat Craiova, plătind și o sumă mare de bani pe el, iar eu a trebuit să plec de la Electro la FC Național, deși țineam de mic cu Craiova”.

Gică Craioveanu a fost ajutat de Electroputere să devină golgheterul României

Perioada anilor ’90 a fost una „tumultuoasă” în ceea ce privește campionatul primei ligi a României. Derby-urile dintre Universitatea Craiova și Electroputere erau foarte tari și s-au lăsat cu amintiri frumoase pentru cei implicați în acele vremuri. Totuși, a existat un episod între cele două formații ale Băniei în care s-a lăsat garda jos, însă acest lucru s-a făcut doar pentru că în alte partide existau anumite suspiciuni în ceea ce înseamnă marcatorii: „Pe vremea aia se puneau la masă nea Romică de la Brașov și cu nea Jean de la Bistrița și hotărau cine să pice. Electro era în cărțile lor, dar au văzut că nu au ce să ne facă, eram o piatră tare, în primul an am terminat pe locul 3, în fața Universității Craiova. Al doilea campionat am ratat la mustață cupele europene.”

ADVERTISEMENT

„În acea vreme, erau echipe care făceau 15 blaturi pe campionat. Noi nu ne-am dat la o parte nici cu Universitatea. Numai în ultima etapă, am bătut noi cu 5-4, când a ieșit Gicuță Craioveanu golgheter, pentru că și prin partea cealaltă marca Axinia pe bandă rulantă. Portarul Liviu Preduț punea zidul pe partea opusă și Gică ne-a dat vreo 3 goluri din lovitură liberă”, a mai declarat Albeanu la emisiunea „Fotbal Plus”.

Gloria Bistrița este echipa emblematică pentru atmosfera de acum 20 de ani. În „paradisul” lui Jean Pădureanu se trăia foarte bine, iar oamenii plecau foarte mulțumiți din Ardeal, cu buzunare și portbagaje pline: „La Bistrița am ajuns prin relația lui Florin Halagian cu Jean Pădureanu, m-au împrumutat de la FC Național pentru ultimele 6 etape să scăpăm Bistrița de la retrogradare. Am ajuns acolo odată cu Predatu și Marius Popescu de la Cluj. A fost foarte bine la Bistrița, nea Jean s-a bucurat că eram oltean de-al lui. Ne-am salvat, am dat și câteva goluri. Riscam cu două vârfuri, eu și Predatu, că era disperarea mare și arbitrii erau cu noi. Când a plecat tata de la Bistrița, îi băteau farurile prin brazi, că era portbagajul plin cu carne, cârnați, tot, dar i-am spus lui nea Jean că nu aveam nevoie, că ai mei aveau de la țară. Am lucrat acolo cu fostul mare fotbalist Remus Vlad, cu regretatul Constantin Cârstea”.

ADVERTISEMENT

„I-am zis lui Adrian Mutu: ‘Băi, fraiere, vreau să te învăț să preiei”

Cristian Albeanu a evoluat și prin „Trivale”, însă marele Nicolae Dobrin nu a fost foarte încântat de calitățile atacantului, astfel că relațiile dintre cei doi nu au fost cele mai bune: „De cei dispăruți numai de bine, dar parcă am simțit o distanțare, nu neapărat o răutate din partea lui Gicu Dobrin. Poate a fost numai o impresie de a mea, deși nu cred. Jucasem la Național și mai veneau guvernatorul Mugur Isărescu și viceguvernatorul Vlad Soare, dar nu ne ridicam. La Argeș, când a apărut Constantin Stroe, toată lumea s-a ridicat în picioare, de la maseur la antrenor și la căpitanul echipei, iar eu am rămas pe scaun. Nu le-a picat bine și în două luni m-au executat. Dădusem 2 goluri într-un meci de Cupă și jucasem doar 5 minute, dar mi s-a spus că a fost frecție la picior de lemn. M-am gândit că le stricasem planurile totuși în acel meci. A fost o bucurie să joc pentru încă o mare echipă.”

Adrian Mutu era la începuturile carierei sale ca fotbalist, iar Albeanu a povestit un episod amuzant cu Mutu: „Adi era și el acolo, dar încă nu juca. Mare tupeu. I-am dat o centrare nu foarte bună la un antrenament și ce a mai țipat, zicea că vreau să-l lucrez, bagabonțeală. I-am spus că, băi, fraiere, vreau să te învăț să preiei, de-aia ți-o dau așa.”

Regretul carierei: „Este un mare of al meu că nu am jucat la Știința”

Cristi Albeanu și-ar fi dorit să evolueze pentru Universitatea, echipa sa de suflet, însă spune că oficialii oltenilor din acea vreme au mizat pe fotbaliști din alte părți ale țării:  „Au fost aduși atunci jucători din alte părți, precum Ungur sau Radu Niculescu, iar eu sau Dănciulescu, Adrian Ilie sau Sabin Ilie nu am jucat acolo. Au fost discuții de câteva ori să ajung la Craiova, este un mare of al meu că nu am jucat la Știința. Ce bătaie îmi luam când eram mic de la mama când mă prindea că plângeam că pierdea Craiova. Îmi spunea că jucătorii câștigă bani, iar eu mă îmbolnăvesc de suferință. La școală, la desen, ne dădeau să desenăm rațe sau nu știu ce, iar eu desenam stadionul Central, pe care încă nu-l văzusem pe viu. Mi-a dat profesoara nota 4 și mi-a spus să vin cu mama la școală.”

Stabilit la Petroșani, fostul atacant nu ratează niciun meci al Științei de pe stadion, dar acum va fi nevoit să-și privească formația favorită doar de la televizor, întrucât partidele din Liga 1 se vor juca fără spectatori: „CFR are o echipă cu o medie de vârstă de 28-29 de ani și se va juca din 3 în 3 zile, nu le va fi ușor. La CFR Cluj pot pica anumiți jucători, nimeni nu poate fi sigur cum va fi, dar sunt șanse mari să nu reziste. În schimb, Craiova și FCSB nu au această problemă, au jucători tineri. Cu Koljic, Bărbuț, Mihăilă și Ivan, pe care-i poți roti, dacă joci cu 2 vârfuri, poți face față. Atuul acesta îl are și FCSB, al jucătorilor tineri și viguroși. Mi-aș dori să le transmitem băieților lui Bergodi suflul pe care nu l-au avut în ultimii ani, pentru că puteau și atunci să facă pasul spre titlu, dar nu au reușit să preia entuziasmul fanilor. Craiova ne-a rămas în suflet tutoror din familie, așa am moștenit de la tata și așa e și fiul meu, suntem 3 generații și venim și acum la meciuri pe ‘Ion Oblemenco’”, și-a încheiat discursul Cristian Albeanu.

ADVERTISEMENT