News

Dezvăluirile unui medic dintr-un spital devenit COVID: “Noi, chirurgii, stăm de pomană sau îngrijim pacienți cu coronavirus, ceea ce este un soi de malpraxis”

Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Ioan" din Capitală a devenit spital exclusiv COVID, iar medicii deplâng soarta pacienților cu alte patologii, care nu mai au acces la servicii medicale.
05.10.2021 | 11:38
Dezvaluirile unui medic dintrun spital devenit COVID Noi chirurgii stam de pomana sau ingrijim pacienti cu coronavirus ceea ce este un soi de malpraxis
Dezvăluirile unui medic dintr-un spital devenit COVID Foto: Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Toți pacienții din Spitalul de Urgență Sf. Ioan, din Capitală, devenit la sfârșitul săptămânii trecute, din nou, acum în valul patru al pandemiei, spital integral COVID, au fost externați sau transferați, iar destinul multora a rămas la mila autorității divine. În acest context, inclusiv medicii deplâng soarta pacienților non-COVID, a căror speranță de viață devine incertă.

Din nou, unul dintre importantele spitale de urgență este scos din activitatea de salvare a pacienților cu urgențe medicale și chirurgicale, din nou sunt condamnați pacienții oncologici. Suntem un spital mare, cu o cazuistică bogată. Este dificilă situația în care ne aflăm. Și așa  erau probleme cu paturile, acum ne-am trezit spital COVID. În acest context, noi, chirurgii, stăm de pomană, pentru că sunt foarte puțini pacienți care să întrunească cele două condiții obligatorii pentru a putea fi operați: să fie și pacient chirurgical, dar să fie și pacient COVID pozitiv. Practic, noi îngrijim pneumonii, ceea ce este un fel de malpraxis“, a declarat, pentru FANATIK, prof. dr. Niculae Iordache, șeful Secției Chirurgie II a Spitalului de Urgență Sf. Ioan, din Capitală.

ADVERTISEMENT

Privatul, singura alternativă a pacienţilor non-COVID

În această situație, fiecare pacient poate face ce îl taie capul și, evident, ceea ce își permite din punct de vedere financiar. “Există pacienți, și nu puțini, care, puși în această situație, nu mai au acces la  tratament. Este o situație mizerabilă”, a declarat prof. dr. Niculae Iordache.

Singura alternativă a pacienţilor cu alte patologii decât COVID, inclusiv a celor oncologici, rămâne sistemul medical privat însă, din păcate, costurile îl fac să fie  prohibitiv pentru mulţi bolnavi. “La privat se mai duc la consult, dar când vine vorba despre o intervenție chirurgicală, cei mai mulți renunță, ceea ce este profund nedrept. De ce să fie dislocat un  spital de  urgență? În COVID poate ai măcar 50% șanse să supraviețuiești bolii, dar  un pacient cu peritonită sau cancer nu are nicio șansă dacă nu primește tratament“, afirmă profesorul  Iordache.

ADVERTISEMENT

Până la valul patru al pandemiei COVID părea că lucrurile s-au pus în ordine și au fost bine stabilite. De altfel, autoritățile chiar dădeau de înțeles că s-au pregătit pentru întâmpinarea  acestui nou val. Iată că, totuși, iar au fost prinse iar pe picior greșit.

Autorităţile nu au respectat planul iniţial

Planul inițial era ca spitalele de  urgență să fie ultimele care devin spitale exclusiv COVID. Iată că nu s-a întâmplat așa. Am sperat că s-a învățat ceva din drama anului trecut, dar s-a ales varianta facilă și pompieristică cu revenirea la statutul de COVID a Spitalului Sf. Ioan. Altfel ar fi însemnat o strategie pregătită din timp, cel târziu din vară, dar viața omului bolnav nu mai este o prioritate și mai ales nimeni nu e răspunzător”, susţine chirurgul.

ADVERTISEMENT

Medicul recunoaşte că  situaţia pandemică este una dificlă, dar este revoltat de faptul că nu se  găseşte nicio soluţie, în sistemul de stat, pentru pacienţii cu alte patologii decât COVID.

Politizarea sănătății, tot mai des incriminată

“Sigur că situația e gravă, UPU-rile sunt pline, dar de ce nu devin operaționale spitalele modulare nou construite și cu fast inaugurate, alte spitale non urgență pentru a nu condamna cu premeditare pacienți fără nici o șansă în afara tratamentului specific de urgență?  Este  o dramă. Deja cred că se politizează prea mult sănătatea. Prea sunt mulți experți. Nici medicul nu mai știe foarte bine ce se întâmplă. COVID-ul este o boală nouă, despre care nu se știu prea multe. Iată că lucruri care au fost în regulă până acum, tratamente recomandate de forurile internaționale, cum nu mai sunt bune.  Și în lumea medicală poți să-ți găsești argumente în orice sens vrei. Adevărul este tot mai greu de identificat, a precizat profesorul Niculae Iordache.

ADVERTISEMENT

România și Ucraina, singurele țări care au făcut spitale integral COVID

Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor bolnavilor de cancer din România, este revoltat de faptul că pacienții oncologici sunt nevoiți și în acest val patru al pandemiei COVID să plătească un preț greu sau, uneori, chiar prețul suprem: viața.

Pentru că în anul pandemiei- încă neîncheiate, diagnosticarea cancerului a scăzut cu 40%,- se preconizează o ‘explozie’ a cazurilor în lunile care vin. Cazuri care pot copleși sistemul de sănătate. 90% dintre bolnavii aflați în chimioterapie în ultimii 7 ani au murit, asta în condiţiile în care nu erau spitale dedicate doar COVID. Practic, suntem pe primul loc la mortalitate și ultimul la finanțarea tratamentului pentru cancer. În România există 850000 de bolnavi de cancer, în diferite stadii ale bolii, iar în tratament, efectiv, sunt 130000 de pacienţi oncologici, din care 5000 sunt copii. Este o crimă cu premeditare să le  restricționezi accesul la spitale“, a declarat, pentru FANATIK, Cezar Irimia.

Potrivit preşedintelui Federaţiei Asociaţiilor bolnavilor de cancer din România, “în spitalele din toată Europa s-au făcut, la  recomandarea OMS, culoare COVID și non-COVID. Doar în România și în Ucraina s-au închis spitale, devenind  integral COVID. Eu cred că trebuie depolitizat sistemul sanitar. Epurarea politică din sănătate constituie o urgenţă“.

Sondajele arată că pacientii preferă detașat să se trateze la privat, chiar dacă au de achitat o co-plată. “Circa 80% dintre pacienţii oncologici vor în privat, pentru că privatul cumpără produsele  farmaceutice din banii lor şi nu se mai amână tratamentul vital” , a explicat Cezar Irimia.

FABC a realizat în pandemie un call-Center la care bolnavii și familiile lor pot cere informații și ajutor.

Spitalul Clinic de Urgenţă “Sf. Ioan” din Capitală a devenit spital COVID

Ministrul interimar al sănătății, Cseke Atilla, a anunţat în urmă cu o săptămână că spitalele Malaxa şi Sfântul Ioan deveni exclusiv unități COVID.

“Spitalul Malaxa, care are 100 de paturi, din care nouă paturi sunt de ATI și 40 de paturi cu oxigen, respectiv Spitalul Sf. Ioan, cu 200 de paturi, din care 15 paturi ATI. La acest spital mai mult ca sigur vom operaționaliza încă o unitate mobilă ATI cu 8-10 paturi”, spunea ministrul sănătăţii.

De asemenea, la Maternitatea Bucur, din cadrul Spitalului Clinic de Urgență “Sf. Ioan”,  nu mai pot fi tratate sau supravegheate gravidele care nu sunt și pacienți Covid. Manuela Predilă, medic primar obstetrică-ginecologie, preciza că nici urgențele non-Covid nu mai pot fi aduse la această maternitate. “Vrem să putem îngriji şi pacientele noastre non-COVID. Nu există nicăieri în lume maternitate sau spital exclusiv Covid”, explica medicul.

Spitalele publice suspendă internările și operațiile care nu sunt urgențe

Luni, Raed Arafat a anunţat că spitalele publice suspendă, pentru 30 de zile, internările și operațiile care nu sunt urgențe, din cauza crizei generate de pandemia de COVID.

“Suntem nevoiți să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede ca managerii unităților publice cu paturi să dispună suspendarea internărilor pentru operații și alte tratamente care nu reprezintă urgență”, a precizat şeful DSU.

Raed Arafat a completat că aceste măsuri nu se aplică pacienților oncologici, celor care fac dializă, gravidelor și urgențelor.

“Fiecare caz este analizat de medicul care tratează cazul respectiv şi decide dacă poate fi reprogramat, poate fi amânat sau dacă trebuie neapărat să fie tratat în această perioadă în unitatea respectivă”, a precizat Arafat.

Astfel, managerii unităţilor publice cu paturi vor redistribui personalul care devine disponibil către structurile care tratează pacienţii COVID.

ADVERTISEMENT