News

Dezvăluirile unui român, asistent medical în Marea Britanie: „M-au obligat să lucrez cu pacienți COVID-19. Nu sunt camere de decontaminare, nu avem mănuși, combinezoane, nimic”

15.04.2020 | 11:24
Dezvaluirile unui roman asistent medical in Marea Britanie Mau obligat sa lucrez cu pacienti COVID19 Nu sunt camere de decontaminare nu avem manusi combinezoane nimic
ADVERTISEMENT

Dezvăluirile unui român, asistent medical în Marea Britanie, arată fața nemiloasă a țărilor puternice și scot în evidență șantajul la care străinii sunt supuși. Gabriel Rotaru a lucrat ca jurnalist în România ani buni. A făcut-o în redacții mari, alături de ziariști cu nume, însă la un moment dat a simțit că vrea altceva.

Dezvăluirile unui român, asistent medical în Marea Britanie!

Vorbim în primul rând despre o viață liniștită, despre un trai sigur și câteva certitudini pentru familie. Dar, toate acestea, vin la pachet cu multe nopți nedormite, chin și luptă. Pentru că, nu o dată, după încheierea programului în televiziunea în care lucra, adică în jurul orei 2 dimineața, tânărul pleca direct la spital, acolo unde făcea muncă voluntară.

ADVERTISEMENT

Așa e în România, așa reușești să răzbați. „Ca mulți alți jurnalisti din România, am fost nevoit să plec de lânga familie din cauza salariilor și lipsei de perspectivă din ceea ce mulți consideră a fi „presa românească”, a spus Gabriel Rotaru pentru FANATIK.

„M-au obligat să lucrez cu pacienți COVID-19. Nu sunt camere de decontaminare, nu avem mănuși, combinezoane, nimic”

Și lupta lui nu a fost în zadar. De aproape trei ani de zile, tânărul lucrează ca asistent medical în Marea Britanie, o țară care l-a primit cu brațele deschise și care a avut nevoie de cunoștințele și experiența lui în domeniu. Mai mult de atât, englezii l-au și plătit ca pe un profesionist.

ADVERTISEMENT

Nu a făcut avere, nu s-a îmbogățit peste noapte, dar a avut o siguranță a zilei de mâine. Până când, peste el, peste noi toți, a venit pandemia de coronavirus.

„A sosit momentul să mă prezint la lucru, așa cum eram trecut în program, pe secția medicală. Lucrez într-un spital din apropierea Londrei, în secția de geriatrie bărbați. N-am să uit niciodată ziua și pentru că m-am întâlnit pe coridor cu șefa mea, managerul spitalului. De obicei, ea venea ceva mai târziu la job. 

ADVERTISEMENT

Și atunci mi-a spus un lucru care m-a lăsat fără cuvinte inițial. Gabriel, ce faci? Hai, ești gata?!? Come on, trebuie să te schimbi! Uite acolo, în camera aia, te aștept înăuntru! De astăzi lucrăm cu pacienți cu coronavirus”, a mai auzit tânărul.

„Am mai apucat să-i spun doar că nu avem nimic pentru o astfel de acțiune, nu am făcut niciun fel de pregătire. Mi s-a zis, din mers, că totul se învață…din mers. Când i-am adus aminte despre ce virus vorbim, a schimbat tonul. Mi-a zis să-mi iau un halat de plastic, mănuși și mască și să intru la muncă.

Am continuat spunându-i că nu avem camere de decontaminare, nu avem mănuși, combinezoane, nimic care să ne protejeze și că nu pot accepta să lucrez în astfel de condiții. Mi s-a spus că vom avea echipament în situația în care intubăm. 

Interesul managerului era doar sa joace un rol ingrat în fața unui dezastru, având în mod cert presiuni din partea superiorilor și guvernului, încercând să mascheze cinic și conştient, dar fără credibilitate lipsa unor măsuri elementare de siguranță pentru angajați, majoritatea non-nativi în UK”, a mai adăugat tânărul român.

Pentru că, în cele din urmă, despre așa ceva este vorba. După ce a refuzat să intre la lucru, Gabriel Rotaru a fost pus să-și ia concediu.

„Din păcate, aceasta este cumplita realitate din Perfidul Albion, nu o farsă, nu un teatru: UK își aruncă la moarte medicii, asistentele, infirmierele și restul staff-ului în mod deliberat, fără nici cea mai mică reținere!

Și șantajul, căci vorbim despre un șantaj, este cu atât mai mare cu cât marea majoritate din staff-ul medical provine din străinătate – Asia, Africa, din ce în ce mai puține cadre din Europa – oameni prinși într-o situație cumplită întrucât au plătit zeci  mii de lire pentru viza de ședere (cu drept de muncă implicit)!

De exemplu, în secţia în care lucram din acest mare centru medical, dintre angajații din afara UK ne număram eu, o spanioloaică și o poloneză, restul fiind filipinezi, africani sau indieni care nu prea au posibilitatea de a spune nu”, a mai spus Gabriel Rotaru.

Între timp, acesta a terminat concediul de odihnă și a intrat în sick pay, adică medical. Este plătit cu 90 de lire pe săptămână, mult sub salariul lui normal. La un moment dat o să fie nevoit să revină în spitalul în care este angajat. „O să rămân tot în sistem, dar nu vreau să lucrez cu COVID-19. Asta e clar. Vom vedea ce soluție o să găsesc”, a mai zis tânărul.