Sport

DIALOG cu Simona. “Am dormit bine, mă simt bine. Abia aştept!”

UPDATE 9 iunie 2017 Ora 13:30 / Cu 24 de ore înaintea finalei, Simona Halep a vorbit, din nou, cu presa, expunându-şi gândurile exclusiv legat de meciul cu Ostapenko....
10.06.2017 | 00:03
DIALOG cu Simona Am dormit bine ma simt bine Abia astept
ADVERTISEMENT

UPDATE 9 iunie 2017 Ora 13:30 / Cu 24 de ore înaintea finalei, Simona Halep a vorbit, din nou, cu presa, expunându-şi gândurile exclusiv legat de meciul cu Ostapenko.

Nu te-ai săturat să vorbeşti cu noi, după atâtea victorii? Te simţi confortabil?

Nu, e plăcut 🙂

Cum te simţi?

Am dormit foarte bine azi noapte. Azi e o zi nouă, cea de ieri a trecut deja. A fost una plăcută, extraordinară chiar! Încerc să mă relaxez… Bineînţeles că mă simt încărcată emoţional, dar e un sentiment plăcut. Abia aştept să joc. Atunci când intru pe teren, mi-e mai bine decât să aştept. Sunt odihnită şi gata de luptă.

ADVERTISEMENT

Ştii că, mai nou, românii se salută cu “Hai, Simona!”

Eh… sper că de mîine să se salute cu “Bravo, Simona!”

Să câştigi Roland Garrosul şi să devii numărul 1 mondial este un lucru extraordinar pentru tine. Dar şi pentru români. Cum e să te simţi că ai tăi compatrioţi sunt mândri de tine şi abia aşteaptă un Grand Slam de la tine?

Îmi dau seama de importanţa acestui meci şi nu o să ascund greutatea pe care o are… Dar nu vreau să mă gândesc prea mult la acest aspect, pentru că aş pune presiune suplimentară pe umerii mei. Joc bine în condiţii de presiune, dar iau acest meci ca pe unul foarte important şi atât. Am câştigat multe partide importante în trecut, aşa că am mentalul necesar să joc această finală la un nivel înalt şi să-i fac pe români fericiţi. De la Virginia, nimeni n-a mai câştigat un Grand Slam, deci ar fi un lucru uriaş pentru toţi să câştig.

ADVERTISEMENT

Crezi că victoria supremă mâine şi a deveni lider mondial îţi va schimba în vreun fel perspectiva asupra tenisului? Să ai o presiune mai mare, o responsabilitate crescută pe care să o porţi la fiecare turneu?

Nu ştiu, sincer, cum e să fii numărul 1 pentru simplul motiv că nu am fost niciodată lider mondial. Voi vedea mâine cum va fi, dacă voi câştiga! Sper doar să mă bucur de tenis mai mult şi să fiu recunoscătoare pentru tot ce am obţinut până acum în cariera mea. Şi, probabil, să-mi stabilesc noi obiective!

ADVERTISEMENT

Îţi mai aduci aminte preziua finalei, din urmă cu 3 ani? Cum erai atunci, ce făceai cu 24 de ore înainte de partida cu Şarapova? Te ajută cu ceva, acum, acel moment de atunci?

Da. Azi e doar o zi normală pentru mine. Nu mă gândesc decât că am un meci mâine, ca oricare altul, nu o finală, şi stau mereu doar eu cu stafful meu. Acum 3 ani aveam vreo 50 de persoane în jurul meu, familie, prieteni. Acum, vreau şi am doar rutina obişnuită, ca să mă pregătesc pentru mine.

ADVERTISEMENT

Şocul plecării lui Darren Cahill, după Miami, stă la baza schimbărilor tale în bine?

Sunt o altă jucătoare acum. Joc mai bine, am o mentalitate schimbată în bine, iar Darren mi-a dat multe sfaturi tactice care m-au ajutat. Că trebuie să joc fiecare punct, până la capăt, să nu renunţ. Eu îi spuneam că nu renunţ, dar de fapt, în câteva partide, am renunţat, în momente importante. Mi-am dat seama apoi că nu e OK şi am învăţat de la el să mă bat până la capăt, pentru că, dacă renunţ, renunţ la orice şansă de a mai câştiga. Exact asta s-a întâmplat cu Svitolina, în sferturi. Pauza forţată de plecarea lui Darren după Miami mi-a priit, m-a trezit puţin, că trebuie să schimb ceva ca să ajung în poziţia în care sunt acum. Faptul că a avut tăria să ia acea pauză de mine m-a ajutat să câştig atâtea meciuri pe zgură în acest sezon. 

Timea Bacsinszky spunea ieri, după semifinala pierdută, că Ostapenko a lovit foarte des tuşa, mult mai des decât s-ar fi aşteptat. Atât de agresivă a fost. Cum te poţi pregăti să contracarezi un joc de la care nu prea ştii ce să te aştepţi?

E dificil să ştii la ce să te aştepţi de la Ostapenko. Loveşte foarte puternic mingea… Probabil va fi un meci similar cu cel de ieri cu Pliskova, probabil voi avea acelaşi plan de joc. Dar vreau să mă concentrez pe jocul meu în special, nu pe al ei. Să mă mişc cât mai bine, că voi avea nevoie. Va fi un meci mare, o finală extrem de dificilă, ea va juca cel mai bun tenis de care este capabilă tocmai pentru că nu are ce pierde.

Mai ţii minte lovitura pe care ai primit-o în cap de la Ostapenko, când aţi jucat la dublu împreună?

Da… în China, la Beijing sau Wuhan!? A fost destul de puternică lovitura, aşa că sunt pregătită să fac faţă şi mâine la nişte lovituri puternice. 

O cunoşti de atunci, ce impresie ţi-a lăsat?

Cu mine a fost OK tot timpul, ieri chiar a fost ziua ei şi ne-am văzut, am felicitat-o. Eu mă înţeleg bine cu 99% din fetele din circuit. O iau ca atare, e familia tenisului, dar ştiu că nu se pot face prietenii strânse, pentru că e competiţia strânsă la mijloc, dar eu sunt OK cu majoritatea jucătoarelor.

Condiţiile de joc vor conta? E posibil sâmbătă să fie mai cald…

Dacă e mai cald e mai bine pentru mine. Jocul mai rapid cred că mă avantajează. Totuşi, n-am mai jucat niciodată contra ei, aşa că nu se ştie… Va fi o zi grea şi emoţional, şi psihic, asta e sigur!

Dar fizic? Cum eşti?

Fizic, nu, nu cred! Sunt bine, mă simt bine.

În semifinala de ieri a Jelenei, publicul a susţinut-o pe Ostapenko în setul decisiv, datorită jocului său, a elanului şi a factorului surpriză pe care l-a adus ea la Roland Garros. Te gândeşti că mâine francezii ar putea să fie tot de partea ei? Contează acest aspect?

Sper să nu se ajungă în decisiv, în primul rând! 🙂 Publicul m-a susţinut cu Svitolina în setul 2, iar mereu la Paris am fost susţinută de fani. Şi dacă o vor susţine pe ea, nu-mi fac griji, nu mă afectează. Am echipa mea, am oamenii mei care mă susţin.

Care e cheia meciului de mâine? Să te gândeşti că e o finală, să conştientizezi asta, trăgând cu ochiul la trofeul de pe masă la intrarea pe teren? Sau, aşa cum te-a sfătuit Darren într-un on-court coaching să te bucuri de joc, gândindu-te că eşti la Stejarii, nu într-un moment decisiv?

Nu o să mă gândesc foarte mult la trofeu… Bineînţeles că o să-l văd, că probabil va fi adus pe teren, dar am mai avut momente aşa mari, importante, jucând cu trofeul pe masă. La Madrid sau la Roma. Va fi o zi frumoasă şi va trebui să mă bucur de ea. Pentru că acum se văd rezultatele muncii mele din toţi aceşti ani.

Ce sfat i-ai da Simonei Halep de acum 3 ani, înaintea finalei?

În 2014 nu m-am comportat aiurea, să fac ceva rău, numai că n-am avut experinţa necesară şi jocuri de acest gen în spate. Poate de asta nici n-am reuşit atunci să închei jocul când puteam să o fac. Să dau tot ce pot, nu ştiu… Sfaturile sunt greu de dat.


Simona Halep s-a calificat în finala turneului de Grand Slam de la Roland Garros după ce a învins-o în trei seturi pe Karolina Pliskova, scor 6-4, 3-6, 6-3. Campioana noastră va evolua sâmbătă, de la ora 16:00 în ultimul act cu Jelena Ostapenko din Letonia. 

La conferinţa de presă, Simona Halep a venit relaxată şi sigură pe ea. Românca a spus că sâmbătă va da totul pentru a câştiga primul ei turneu de Grand Slam.

despre finală la Roland Garros după 3 ani: “Mă simt diferit. Am mai multă experienţă, abia aştept să joc. Fiecare punct a fost foarte important pe teren şi ştiam că trebuie să alerg şi să mă concentrez pe fiecare minge. Sunt fericită cu performanţa mea.

despre finala din 2017: “Am învăţat multe lucruri în ultimii ani. Ştiu cum trebuie să joc. Nu trebuie să schimb nimic. Va fi o provocare. E o jucătoare foarte tânără. Am o mare şansă să câştig. Merg acolo şi dau totul. Mâine mă voi antrena normal, mă voi odihni şi sâmbătă, din nou la treabă” 

despre gleznă: “Despre gleznă, nu ştiu cum este şi cum stă. Am simţit durere în timpul meciului, dar nu mă interesează. Să fiu în finală este o mare bucurie. O mândrie. Am jucat bine în acest turneu şi azi în primul set. În al doilea set am fost mai jos mental, dar mi-am revenit.

Am fost speriată înainte de startul turneului. A trebuit să mă obişnuiesc cu ideea că nu voi putea juca, dar îmi doream foarte mult să fiu aici”

despre puterea mentală: “Am evoluat în acest sport. Controlez mai bine meciurile. Mă simt bine pe teren şi cred că jocul meu este puternic. Sper că şi în finală va fi la fel”

despre Ostapenko: “Nu ştiu la ce să mă aştept. Am văzut puţin din meciul de azi.  Este agresivă şi cred că sâmbătă va fi similar. Fiecare minge este importantă. E mult mai tânără ca mine. Nu are ce să piardă. Eu sunt în aceeaşi poziţie ca şi acum 3 ani. Am o oportunitate. Sper să se întâmple, dacă nu, mai am mulţi ani în care voi munci pentru asta”

despre statutul de favorită: “Am auzit mulţi oameni lângă mine care mi-au spus că sunt favorită. Am fost sinceră când am spus că nu mă cred favorită. Am ajuns aici, dar sunt concentrată, la fel şi antrenorii mei. Mai am un singur hop de trecut”

despre numărul 1: “E o şansă mare, o provocare uriaşă. Am mentalitatea să înving. Ştiu că va fi greu şi o respect. Sunt şi foarte pregătită. Sunt gata să o înfrunt. E un mare meci. Dacă reuşesc, va fi extraordinar. Nu ştiu ce să mai spun, că nu am realizat încă nimic”

despre jocul ei de acum: “Jocul meu este mai puternic. Mă gândesc mai mult, joc mai inteligent şi fizic sunt mai puternică decât în urmă cu 3 ani. Sunt mult mai puternică decât în 2014. Nu am nevoie de sfaturi cum să rezist presiunii. Cu antrenorul meu vorbesc doar chestii de tactică, nu cum ar fi să câştig”

despre meciul cu Pliskova: “Nu m-am gândit la meciul cu Azarenka. Dar mi-a venit în minte că trebuie să fiu 100% concentrată. Ce a fost s-a dus. Am un meci în faţă şi mă gândesc doar la meci. Munca depusă m-a ajutat să mă concentrez şi să îmi stăpânesc emoţiile şi presiunea. Nu sunt cu capul în nori ca în 2014. Se poate întâmpla orice în finală şi voi da totul”

Nu ştiu dacă pot să descriu meciul. Loveşte foarte puternic, plat. Cred că a jucat cel mai bun meci al ei de zgură. A fost un meci complet, de nivel foarte înalt. Diferenţa a fost la nivel fizic în setul 3 şi mental că nu am mai comentat. Fiecare punct e important cu astfel de jucători.

În fiecare game am simţit presiune. De nicăieri poate să întoarcă meciul. Toate meciurile cu ea au fost grele. Am fost agitată înainte de meci. La 4-3 am spus că eu conduc şi poate pot să fac break”

despre fani: “Tot timpul este o bucurie. Fanii au fost impresionanţi. Îi aştept şi sâmbătă”

despre locul 1 mondial şi Grand Slam: “La fiecare turneu la care joc merg cu încredere că pot să joc spre final. Trebuie să cred că pot câştiga fiecare turneu. Dar, de asta joc şi de asta mă dedic. Am un pas destul de mare sâmbătă”

despre părinţi: “Sunt bucuroşi, i-am văzut sărind. E emoţionant pentru toată familia. Datorită lor sunt în acest loc. Au dat totul ca eu să fiu aici”

ADVERTISEMENT