News

Dialog halucinant între o asistentă medicală cu simptomele COVID-19 şi medicul de pe ambulanţă: “N-ar trebui să fac un test?” “Eh, nu e cazul!”

16.03.2020 | 12:55
Dialog halucinant intre o asistenta medicala cu simptomele COVID19 si medicul de pe ambulanta Nar trebui sa fac un test Eh nu e cazul
Oana lucrează ca asistentă medicală și a acuzat simptomele de covid-19 *foto: facebook
ADVERTISEMENT

Pandemia de coronavirus a prins România cu un sistem medical extrem de deficitar. În ciuda îndemnurilor oficialilor, dar și a cifrelor oferite de aceștia, problemele încep să iasă la suprafață, în special pe rețelele de socializare, acolo unde angajații din sistemul medical se plâng de cât de slab echipați sunt pentru o astfel de situație. Mai mult, aceștia se află pe prima linie de front în lupta cu coronavirusul și ar fi trebuit să fie o prioritate pentru testele de infectare cu coronavirus.

O asistentă medicală cu simptomele de coronavirus, ignorată de ambulanță

Oana Stamate are 27 de ani, este din București și lucrează ca asistentă medicală la o clinică privată. Oana a povestit pentru FANATIK prin ce probleme de sănătate a trecut săptămâna trecută şi ne-a relatat şi o conversație halucinantă pe care a avut-o cu medicii.

ADVERTISEMENT

„Am sunat la 112 joi dimineața acuzând mai multe simptome. O durere de cap îngrozitoare, tuse, frisoane, febră, dureri musculare, stare de vomă. M-au întrebat dacă am luat contact cu cineva care a venit din afara țării. Le-am zis că în mod direct, familie sau prieteni nu, dar că sunt asistentă medicală și că iau contact cu zeci de pacienți pe zi despre care nu știu aceste detalii”.

Autoritățile aveau să trimită către Oana o ambulanţă cu asistentă şi cu medic, dar care era complet neechipată pentru situația în cauză:

ADVERTISEMENT

„Au trimis o ambulanță cu un medic. Femeia a venit fără mască, fără mănuși, fără nimic, ca la ea acasă. Nu mi-a luat o tensiune. Nu mi-a luat temperatura. M-a ascultat un pic la inimă și plămâni și s-a uitat la mine în gât. Mi-a pus diagnosticul de gripă.”

Dialog halucinant cu un medic de pe ambulanță

Tânăra bucureșteancă ne-a povestit că diagnosticul a fost schimbat în faringită, doar că tratamentul primit este unul total atipic pentru această boală:

ADVERTISEMENT

„Când i-am zis că am mai avut gripă acum 3 săptămâni și că am făcut tratament cu tamiflu, m-a întrebat “credeți că e posibil să vă întoarcă gripa?“. Până la urmă s-a răzgândit. Mi-a dat niște antibiotic și a pus diagnosticul de faringită. De când până când se dă antibiotic la faringită, ea știe.”

A urmat apoi și o discuție despre posibilitatea să fi contactat coronavirus:

„M-a întrebat de vreo 10 ori dacă am luat contact cu persoane venite din afara țării și i-am dat același răspuns. NU ȘTIU. Până la urmă am întrebat-o dacă crede că există vreo șansă să mă fi infectat cu covid-19 și a zis că astea sunt simptome de gripă.

ADVERTISEMENT

– Păi, și Covid-ul ce simptome are?
– Păi, asemănătoare.
– Și n-ar trebui să fac un test?
– Eh, nu e cazul, că nu cred că sunteți infectată.
– Și eu de ce am diagnostic acum de faringită dacă ați spus că este gripă?
– Păi, pentru că ați mai avut gripă anul ăsta.”

Rețeta primită de la medicul de pe ambulanță

În prezent Oana se află la domiciliu, iar simptomele sale par să se fi atenuat. Cu toate acestea, în situația ei se află alte mii de persoane care au avut simptomele covid-19 sau care au intrat în contact cu oameni ce au fost în străinătate.

De altfel, doar 3.200 de teste au fost efectuate până acum asupra oamenilor cu suspiciuni de coronavirus, în contextul în care peste 15.000 de persoane se află în carantină la domiciliu.

Asta chiar dacă ministrul Sănătății, Victor Costache, a afirmat că „în momentul de faţă, la nivel naţional, avem peste 10.000 de tip Real Time PCR, iar în paralel avem teste rapide. Numai în depozitele UNIFARM sunt 50.000 de teste rapide”.

ADVERTISEMENT
Tags: