News

Dialogul neverosimil purtat de Macron și Putin cu patru zile înainte de începerea războiului. „Am vrut să mă duc să joc hochei pe gheaţă. Acum vorbesc cu tine de la sală”

Fragmentele din discuțiile purtate de Macron și Vladimir Putin cu doar patru zile înaintea începerii războiului scot la iveală un dialog neverosimil între cei doi lideri
25.06.2022 | 17:15
Dialogul neverosimil purtat de Macron si Putin cu patru zile inainte de inceperea razboiului Am vrut sa ma duc sa joc hochei pe gheata Acum vorbesc cu tine de la sala
Încercările președintelui francez de a evita un război în Ucraina. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Postul de televiziune France 2 va prezenta un documentar realizat de către Guy Lagache, „Un preşedinte, Europa şi războiul”, ce prezintă culisele diplomatice de la Elysée din ultimele şase luni și în centrul căruia se află circa nouă minute de înregistrări ale convorbirilor dintre Macron și Vladimir Putin.

Dialogul neverosimil purtat de Macron și Putin

„Ca să nu-ţi ascund nimic, am vrut să mă duc să joc hochei pe gheaţă (..) Acum vorbesc cu tine de la sală”, îi răspunde Vladimir Putin lui Emmanuel Macron, care îi propusese o întâlnire la vârf cu Joe Biden pentru a evita un conflict în Ucraina. Este însă final neverosimil al unei conversaţii telefonice, ce a avut loc cu patru zile înaintea începerii ofensivei ruse în Ucraina, transmite AFP.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, conversația a avut loc duminică, 20 februarie, cu exact patru zile înaintea începerii războiului, și reprezenta încercarea de ultimă oră a președintelui francez de a evita un conflict armat. Conversația era purtată în biroul lui Macron din Palatul Elysée, iar președintele francez, care tocmai se întorsese de la Moscova, îi avea alături pe cei patru membri ai celulei diplomatice.

Din imagini se poate observa cum Emmanuel Macron pare ferm, ofensiv, categoric, chiar dur, însă Vladimir Putin nu cedează și devine agasat.

ADVERTISEMENT

„Ascultă-mă”, îi spune el. Din spatele câtorva expresii ruseşti de politeţe răzbat ironia şi chiar cinismul. Preşedintele francez este cel care iniţiază conversaţia, fără ocolişuri: „Aş dori să îmi oferi mai întâi viziunea ta despre situaţie şi dacă se poate destul de direct, aşa cum facem amândoi, să-mi spui care îţi sunt intenţiile”.

„Ce aș putea să spun? Vezi şi singur ce se întâmplă”, îi răspunde Vladimir Putin, referindu-se la acordurile de la Minsk care ar trebui să aducă pacea în estul Ucrainei, unde separatiştii pro-ruşi sunt activi după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia în 2014, scrie AFP.

ADVERTISEMENT

Putin îl acuză pe Volodimir Zelenski că a spus că vrea să se doteze cu arme nucleare. „Nu, baliverne”, comentează Emmanuel Bonne, consilierul lui Macron.

„De fapt, dragul nostru coleg, domnul Zelenski, nu face nimic (pentru a le pune în aplicare). Te minte”, îi răspunde Putin, potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Liderul de la Kremlin îl acuză apoi pe Macron că vrea să „revizuiască acordurile” şi cere să fie luate în considerare propunerile de pace ale separatiştilor.

„Nu l-am convins, a invadat Ucraina”

La acuzațiile venite din partea lui Putin, Emmanuel Macron protestează: „Nu ştiu unde a învăţat consilierul tău juridic. Eu doar mă uit la texte şi încerc să le aplic!”, spune el.

Apoi, Vladimir Putin revine asupra acuzaţiei şi deplânge faptul că separatiştii nu sunt ascultaţi în tot acest context. „Nu ne interesează propunerile separatiştilor!”, răspunde preşedintele francez, adăugând că acestea nu sunt prevăzute în acord.

Macron încearcă să organizeze o întâlnire la care să participe toate părțile implicate. „Situaţia pe linia de contact este foarte tensionată. Chiar am făcut apel la calm ieri cu Zelenski. Îi voi spune din nou să-i calmeze pe toţi, să calmeze reţelele de socializare, să calmeze forţele armate ucrainene”, promite președintele francez și îl invită pe Putin să facă acelaşi lucru cu forţele ruse poziţionate la graniţa cu Ucraina. „Nu ceda provocărilor de niciun fel în orele şi zilele următoare”, spune acesta în final.

Potrivit sursei citate, scopul real al apelului lui Macron era de a-l convinge pe Putin să accepte o întâlnire la Geneva cu președintele SUA, Joe Biden, pentru a detensiona situația. Vladimir Putin însă nu pare deloc încântat de propunere și cu atât mai puțin de stabilirea unei date.

„Păstrăm legătura în timp real. De îndată ce apare ceva, mă suni”, spune Macron la finalul conversației în care reușește să smulgă „un acord de principiu” din partea lui Putin.

„Mulţumesc, domnule preşedinte”, spune Putin în franceză, și la scurt timp Palatul Elysée anunţa un viitor summit Biden-Putin, care însă nu avea să mai aibă loc.

Peste doar patru zile, constatarea realităţii va trezi însă un sentiment de deznădejde. „Nu l-am convins, a invadat Ucraina”, spune Emmanuel Macron în fața camerei lui Guy Lagache. Pe 16 iunie, în tren, în drum spre Kiev, Macron revine asupra acestui subiect: „m-am gândit că putem găsi prin (…) încredere, printr-o discuţie intelectuală, o cale cu Putin”. Președintele francez subliniază apoi că aceste conversații cu Putin s-au rărit tot mai mult și că, în special după masacrul de la Bucea comis de ruși, s-a depăşit un prag „ireversibil la nivel moral”.

ADVERTISEMENT