News

Diamante de 5 milioane de euro, furate și schimbate cu pietre de grădină de o româncă, la Londra. Planul pus la cale

O româncă din Londra a fost prinsă după ce a furat diamante de 5 milioane de euro și le-a înlocuit cu pietre din grădină. Plan iscusit pus la cale.
22.07.2021 | 08:26
Diamante de 5 milioane de euro furate si schimbate cu pietre de gradina de o romanca la Londra Planul pus la cale
ADVERTISEMENT

O femeie născută în România a reușit, cu un plan bine pus la cale, să fure diamante de 4,2 milioane de lire, circa 5 milioane de euro. Jaful a avut loc în 2016, însă presa din insulă a prezentat detalii despre el în aceste zile.

O româncă a furat diamante de 5 milioane de euro și le-a înlocuit cu pietre de grădină, la Londra

Lulu Lakatos, în vârstă de 60 de ani, a sustras diamante în valoare de aproximativ 5 milioane de euro dintr-un magazin de bijuterii de lux din Londra. Aceasta s-a dat drept expert în pietre prețioase și le-a schimbat cu pietricele de grădină, într-un jaf extrem de sofisticat.

ADVERTISEMENT

Acest schimb, care a presupus o îndemânare ieșită din comun, s-a petrecut chiar în prezența angajaților magazinului, furtul fiind descoperit abia a doua zi, potrivit BBC.

În 2016, când a fost consemnat furtul, românca s-a dat drept gemolog și s-a dus să examineze și să evalueze șapte diamante la bijuteria Boodles din Mayfair, în centrul Londrei.

ADVERTISEMENT

Femeia a ajuns în magazin în urma unui plan extrem de complex, în care au fost implicați mai mulți complici. Managerul Boodles, Nicholas Wainwright, a fost prezentat unui israelian pe nume ”Simon Glas”, care era interesat să-și investească banii în diamante valoroase.

Aceștia s-au întâlnit la Monaco o lună mai târziu, unde Wainwright l-a cunoscut pe presupusul partener de afaceri al lui Glas, un rus pe nume ”Alexander”. Apoi, a fost convenită vânzarea a 7 diamante, care urmau să fie evaluate și de ”specialista” cumpărătorilor.

ADVERTISEMENT

De aici a început rolul româncei Lulu Lakatos, prezentată drept ”Anna”, care a ajuns la magazin pe data de 10 martie.

Care a fost misiunea româncei în acest jaf de milioane

Potrivit presei insulare, cea numită ”Anna” urma să cântărească și să evalueze fiecare diamant în parte. Fiecare piatră era ambalată individual și toate erau puse într-o geantă cu cifru.

ADVERTISEMENT

Românca a simulat că face evaluarea, punând apoi diamantele în geanta încuiată. În acest moment a intervenit iscusința ei: în timpul acestor operațiuni, ea a reușit să înlocuiască geanta cu diamante cu una similară în care se aflau pietricele de grădină. Acest lucru ar fi avut loc când Wainwright fusese chemat la etaj, pentru un telefon important.

Lulu Lakatos a părăsit magazinul, iar la ieșire era așteptată de două femei. Anchetatorii presupun că acestea ar fi preluat diamantele. Hoața și-a schimbat hainele într-o toaletă publică, iar apoi a plecat cu trenul spre Franța folosindu-și pașaportul ei.

Furtul de proporții a fost descoperit abia a doua zi. Diamantele furate, în valoare totală de peste 4,9 milioane de euro, includ un diamant în formă de inimă de 20 de carate evaluat la mai mult de 2,7 milioane de euro și un diamant roz de trei carate de peste 2,2 milioane de euro.

Christophe Stankovic și Mickael Jovanovic, complici la furt, au fost deja condamnați. Lulu Lakatos a fost arestată în Franța, în baza unui mandat european de arestare, în septembrie anul trecut, și a fost extrădată în Marea Britanie. Judecata ei este în plină desfășurare.

ADVERTISEMENT