Ai mai auzit până acum de diamantele negre ale pădurilor? Vorbim despre o adevărată comoară, dar care din păcate în prezent se află pe cale de dispariție, tocmai din cauza braconajului.
Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Laurențiu Alexandru Păștinaru, a vorbit despre această situație. Diamantele negrii ale pădurilor românești sunt, de fapt, trufele.
Toată lumea le știe și poate le-a și savurat la un moment dat. Prețul lor nu este deloc unul mic. Lucrurile s-ar putea schimba însă, având în vedere că acestea au ajuns să fie pe cale de dispariție.
Ce se întâmplă, de fapt? Se pare că braconierii au ajuns să culeagă în mod ilegal trufele. Aceștia folosesc câini antrenați special care totodată ajung să și distrugă ecosistemele forestiere. Iar mai departe, regenerarea ciupercilor este împiedicată.
„Culegerea necontrolată a trufelor are un impact devastator asupra pădurilor. Sapă excesiv terenurile, schimbând umiditatea și nutrienții solului, ceea ce împiedică regenerarea acestora,” a explicat Păștinaru, într-un comunicat de presă.
Ce efect are însă braconajul? Diamantele negrii ale pădurilor românești, care anterior costau mii de lei, doar un singur kilogram, au ajuns acum să fie scoase la vânzare pe piața neagră de către braconieri.
Aceștia ajung să le vândă pentru prețuri mult mai mici decât cele din magazinele de delicatese. Mulți români ajung să creadă că au de câștigat, dar în realitate, ecosistemul este distrus, iar la un moment dat se poate ajunge în situația în care nimeni nu va mai avea ce să culeagă.
Menționăm faptul că la noi în țară există mai multe soiuri de trufe. Inclusiv trufa albă se găsește în România, iar aceasta este una dintre cele mai scumpe din lume. Totodată, mai avem și diferite tipuri de trufe negre.
Cum poate fi salvată situația? ANPM a propus o modificare a Legii Mediului și a Ordinului nr. 410/2008. Se dorește ca doar persoanele juridice să poată obține autorizații pentru recoltarea trufelor.
În cazul în care aceste schimbări vor avea loc, atunci autoritățile ar avea mai mult control. Mai mult de atât, braconajul ar putea fi redus, iar recoltele ar putea fi gestionate într-un mod mai sustenabil decât până acum.