100 ani de Romania

Diana Mocanu, dublă campioană olimpică la Sydney! Adolescenta care a uimit întreaga lume în 2000

30.11.2018 | 17:00
Diana Mocanu dubla campioana olimpica la Sydney Adolescenta care a uimit intreaga lume in 2000
Diana Mocanu, dublă campioană olimpică la Sydney

Diana Mocanu a fost dublă campioană olimpică la Sydney. În 2000, lumea înotului învăţa numele unei sportive din România care i-a uimit pe specialişti. La doar 16 ani, înotătoarea reuşea să câştige două medalii de aur la nataţie şi bătea recordul olimpic la proba de 100 de metri spate.

Născută pe 19 iulie 1984, la Brăila, Diana Mocanu a început să practice înotul încă de la şase ani. Motivul era acela că stătea foarte aproape de Liceul cu Program Sportiv din Brăila. La scurt timp, înotătoarea a ajuns în lotul olimpic al României.

Diana Mocanu, dublă campioană olimpică la Sydney în 2000

Diana Mocanu a devenit campioană olimpică la JO de la Sydney din 2000. Prima probă la care a participat a fost cea de 100 de metri spate, iar în calificări a obţinut timpul 1:01.18, al doilea cel mai bun, iar în acelaşi timp dobora recordul naţional. În semifinale, Diana Mocanu a obţinut cel mai bun timp şi s-a calificat în finală, spre surprinderea tuturor. Pe 18 septembrie a avut loc finala în Centrul Internaţional din Sydney, iar Diana Mocanu a făcut o cursă perfectă, reuşind timpul 1:00.21. Cu această oaczie, brăileanca a doborât recordul olimpic deţinut Krisztina Egerszegi (Ungaria).

Trei zile mai târziu, Diana Mocanu a participat în calificările şi semifinalele probei de 200 de metri spate. De fiecare dată, românca a obţinut cel mai bun timp şi se lupta cu Roxana Mărăcineanu, înotătoare născută în România, dar care evolua pentru Franţa, pentru aur. În finala disputată pe 22 septembrie, Diana Mocanu nu i-a dat nicio şansă actualului ministru al Sportului din Franţa. Cronometrată în 2:08.16, brăileanca a câştigat a doua medalie de aur. Un an mai târziu, Diana Mocanu a câştigat medalia de aur la 200 de metri la Campionatul Mondial de la Fukuoka. La aceeaşi competiţie, românca obţinea şi argintul la proba de 100 de metri spate. În 2002, românca s-a retras, chiar dacă avea doar 18 ani. “Eram terminată fizic şi psihic. De la vârsta de 12 ani a trebuit să fac faţă unui volum de muncă imens. A fost un efort foarte intens, cu rezultate pe măsură. Recordurile mele naţionale, la toate categoriile de vârstă, au rezistat mulţi ani. Unele încă mai rezistă. După Olimpiada de la Sydney am cerut un an de pauză, pentru că eram extrem de obosită. Din păcate, am fost obligată să merg mai departe iar organismul meu a cedat”, a povestit peste ani Diana Mocanu.

Diana Mocanu, dublă campioană olimpică la Sydney în 2000
Diana Mocanu, dublă campioană olimpică la Sydney în 2000