Sporturi

Diana Mocanu, minunea de la Sydney! A câștigat două medalii de aur la 16 ani

02.03.2021 | 21:31
Diana Mocanu minunea de la Sydney A castigat doua medalii de aur la 16 ani
Diana Mocanu, minunea de la Sydney! A câștigat două medalii de aur la 16 ani
ADVERTISEMENT

Diana Mocanu a fost una dintre cele mai mari surprize din istoria României la Jocurile Olimpice. În vârstă de 16 ani, la Sydney, înotătoarea a câștigat două medalii de aur, la 100 și 200 de metri spate. Cariera de înaltă performanță a durat foarte puțin, sportiva retrăgându-se la doar 19 ani din activitate.

S-a născut pe 19 iulie 1984 la Brăila și la vârsta de 6 ani a început înotul. Laura Sachelarie a fost antrenoarea sportivei care doar 10 ani mai târziu avea să uimească lumea cu performanțe extraordinare la Jocurile Olimpice.

ADVERTISEMENT

Diana Mocanu, minunea de la Sydney! Pleiadă de titluri naționale la juniori și seniori

Chiar dacă nu avea un fizic împunător pentru un înotător, Diana Mocanu a reușit să compenseze printr-o îndârjire de invidiat. Iar medaliile și performanțele au fost extraordinare încă din juniorat. Sportiva avea peste 30 de titluri naționale și mai mult de 100 de recorduri ale României doborâte la juniori și seniori.

La vârsta de 15 ani, în 1999, avea să participe la Campionatele Europene de juniori de la Moscova, acolo unde a obținut trei medalii de aur: 50, 100 și 200 de metri spate. În același an a participat la Campionatele Europene de seniori de la Istanbul, unde a câștigat un bronz.

ADVERTISEMENT

La 15 ani era medaliată și la Europenele de junioare și la senioare!

Înainte de Jocurile Olimpice din 2000, Diana Mocanu reușea să obțină trei titluri europene la juniori: 100 m spate, 200 m mixt si 100 m fluture și patru medalii la europenele de seniori de la Helsinki: argint la 50, 100 si 200 m spate, si un bronz, la stafeta 4×100 m mixt.

Cele mai strălucitoare medalii la senioare aveau să vină la Jocurile Olimpice de la Sydney. Un copil de 16 ani uimea întreaga lume cu lejeritatea cu care înota pe culoar și obținea timpi extraordinari în seriile de calificare.

ADVERTISEMENT

Record olimpic la 100 de metri spate! A depășit-o pe Roxana Mărăcineanu pentru al doilea aur olimpic

La 100 de metri spate, a corectat recordul național în serii și în semifinale. A avut cel mai bun timp pentru finală, însă presiunea era uriașă și nu mulți sportivi rezistă. Nu avea să fie și cazul Dianei Mocanu, care a oprit cronometrul la 1:00.21, nou record olimpic.

Câteva zile mai târziu de la acest succes, Diana Mocanu a intrat din nou în bazin. Campioana olimpică avea să domine și proba de 200 de metri spate. Diana Mocanu a avut cel mai bun timp în serii și în semifinale și a reușit să câștige titlul olimpic cu aproape două secunde avans față de Roxana Mărăcineanu, sportivă de origine română care reprezenta Franța. Actualmente, Roxana Mărăcineanu este Ministrul Sportului din Franța.

ADVERTISEMENT

Ultima mare performanță a carierei: aur la Campionatele Mondiale de la Fukuoka

La 16 ani, Diana Mocanu avea să fie singura dublă campioană olimpică din natația românească. Performanțele sportivei au continuat și în 2001 când a câștigat aurul mondial la 200 de metri spate și argintul la 100 de metri spate, la Fukuoka.

Foarte puțini oameni se gândesc și la eforturile pe care sportivii le fac pentru a ajunge la marile performanțe. În ciuda rezultatelor extraordinare, Diana Mocanu nu mai voia să facă înot, nu mai voia să continue cu antrenamentele spartane și a ales să se retragă la vârsta de 19 ani.

S-a retras la 19 ani! Nu a mai vrut să continue antrenamentele spartane

E o vârstă la care unii sportivi abia fac pasul în marea performanță, însă Diana Mocanu a ales să pună capăt carierei. Cu două medalii olimpice de aur și alte zeci de medalii europene și mondiale, Diana Mocanu și-a lăsat definitiv amprenta în istoria natației românești.

Dubla campioană olimpică de la Sydney trăiește în Brăila, acolo unde este antrenor de înot. Este o prezență foarte discretă și nu vrea să aibă de-a face cu viața publică, însă în momentele în care toate privirile erau ațintite asupra ei, a ieșit din bazin cu două medalii olimpice de aur. La 16 ani! Și este ceva extraordinar!

Camelia Potec, Diana Mocanu si Beatrice Caslaru prezinta fotografilor si cameramanilor, medaliile cucerite la Campionatele Mondiale de natatie de la Fukuoka (Japonia). Sursa: hepta.ro
  • 36 de ani are Diana Mocanu
  • 4 medalii a obținut România în probele de înot de la JO 2000
ADVERTISEMENT